- 55,20
- 0,47%
Els bancs han pujat amb força aquest divendres i han catapultat l'IBEX35 clarament per sobre dels 9.100 (+0,61%; 9.137,90 punts). Les entitats més alcistes han estat Sabadell (+7%) i CaixaBank (+7%), mentre Bankia i Bankinter han rebotat més del 3% i Santander i BBVA, més d'un 2%. En negatiu, les elèctriques han estat el principal llast per al selectiu.
Els inversors interpreten que les mesures anunciades aquest dijous pel Banc Central Europeu beneficien al sector bancari. El BCE va reduir el tipus de facilitat de dipòsit al -0,5%, però va incloure excepcions a la seva aplicació (l'anomenat 'tiering') que alleujaran en certa mesura els comptes de resultats de les entitats financeres.
Després d'aquesta actuació de Draghi, prèvia a la seva última reunió d'octubre, l'esperable és que el BCE de Lagarde segueixi amb els estímuls. El mercat els ho demana i, el que és més important, l'economia sembla necessitar-los. Tot i que els banquers centrals d'Alemanya, Àustria i Holanda han criticat el rellançament del programa de compra d'actius QE.
Moviments continguts i encara cautela, perquè la setmana que ve es pronuncia la Fed, i, a més, hi haurà 'quàdruple hora bruixa' divendres, cosa que també tendrà el seu impacte en la renda variable en uns dies que estan resultant molt rellevants.
Al capítol de la guerra comercial, continua l'acostament entre les parts, la qual cosa és sempre una bona notícia. Durant la passada jornada es va especular que Donald Trump estava estudiant un acord temporal amb la Xina, però la Casa Blanca ho va desmentir. En qualsevol cas, sembla que s'estan intentant reduir les tensions, la qual cosa sempre és descomptat de manera positiva per les borses.
Pel que fa a les dades macro de la sessió, l'IPC d'Espanya d'agost s'ha moderat al 0,3% en taxa interanual. Per la seva banda, BBVA Research ha estimat que el PIB espanyol creixerà un 0,5% durant el tercer trimestre, tot i que ha afegit que s'"enforteixen" les expectatives de desacceleració de l'economia espanyola, en un entorn condicionat per diversos "riscos significatius". Als EUA, s'han publicat les vendes al detall d'agost, que han repuntat un 0,4%, el doble del que s'esperava.
En altres mercats, l'euro s'aprecia un 0,115, fins als 1,1073 dòlars, mentre la lliura s'aprecia un 1%, fins als 1,2454 dòlars, per l'esperança que no hi haurà Brexit dur. A més, el petroli Brent cau un 0,2%, fins als 60,26 dòlars. Finalment, la rendibilitat del bo espanyol a 10 anys repunta fins al 0,31%, mentre la prima de risc espanyola cau fins als 74 punts.
ANÀLISI TÈCNICA DE L'IBEX 35
"Sessió de lleugeres pujades la d'aquest divendres que dona un saldo positiu durant la setmana proper al 2%. I si mirem el gràfic en espelmes setmanals, són tres les setmanes consecutives d'ascensos, durant les quals el saldo acumulat durant aquest període és superior al 5%. Ara bé, encara que sigui una revaloració gens menyspreable, podem dir que la resta dels nostres veïns ho estan fent molt millor ", destaca José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.
"Tècnicament, no hi ha molt a afegir respecte a les anàlisis de les últimes sessions, ja que, com dèiem ,ja no hi ha resistències fins als 9.410 punts. I que aquí, en espelmes setmanals, és on hi ha la clau de tot. Mentre els bancs segueixin forts, el normal és que continuem escalant posicions i de moment el rebot continua. Ara bé, el que no té sentit és pujar-se en aquest moment al tren de les compres, ja que seria arribar molt tard al mercat", afegeix aquest expert.
"El conjunt dels índexs europeus estan acariciant les importants resistències que presenten en els màxims de juliol i tenim l'índex dels cotxes (Automobils & Parts) del Vell Continent a les portes de la directriu baixista, igual que ocorre amb el sectorial bancari europeu (EURO STOXX Banks). Després no seria gens estrany que aquests es frenessin per prendre una mica d'aire a molt curt termini i a la següent ocasió que es presenti atacar (amb èxit) les fortes resistències que tenim a la volta de la cantonada", conclou Rodríguez.