- El Nikkei s'ha disparat aquest dijous en la seva primera sessió de l'any
- La resta de borses europees també està escalant posicions amb ganes, especialment el Cac i el Dax
Nous màxims històrics en Wall Street i forta pujada del Nikkei a Àsia (+3%), la combinació perfecta per propiciar les fortes alces que s'estan veient a Europa aquest dijous (el Cac i el Dax sumen un 1% a dalt). En el cas de l'Ibex, puja un 0,9% i supera els 10.200 punts (10.204) després de respectar aquest dimecres, en preus de tancament, el nivell dels 10.100 punts.
- 11.551,60
- -0,16%
A poc a poc les borses europees van agafant to a mesura que Estats Units confirma una forta arrencada de 2018, amb nous màxims històrics també en la passada jornada. La referència més destacada, les actes de l'última reunió de la Reserva Federal (*Fed), en la qual es van pujar els tipus un 0,25%, van mostrar divisió en l'organisme quan el nombre de pujades de tipus per aquest any.
La *Fed preveu elevar els tipus altres tres vegades en 2018, amb el que acabarien aquest any en el 2-2,25%. No obstant això, les actes revelen que a alguns membres tantes pujades els semblen massa però, a uns altres, molt poques. Segons aquestes, mentre "alguns participants van indicar que no estan còmodes" amb les tres pujades proposades per 2018, "altres pocs participants" estan a favor de continuar amb elles. El sector contrari a les pujades creu que, encara que aquestes siguin graduals, poden ser "inconsistents amb el retorn sostingut de la inflació al 2%".
"Les actes de la reunió del FOMC del 12 al 13 de desembre van ser en gran part com s'esperaven i recolzen la nostra previsió de tres alces de tipus en 2018, amb una propera pujada probablement en la reunió de política del 20-21 de març. El ritme sòlid de l'activitat econòmica, ajudat pel teló de fons mundial, i l'enduriment del mercat laboral són raons clau per elevar encara més les taxes en 2018", assenyalen els experts d'Oxford Economics.
Les actes de la Fed es van conèixer amb les borses europees tancades, per la qual cosa el seu contingut s'està cotitzant aquest dijous. Wall Street va finalitzar la passada sessió amb pujades del 0,6% de mitjana mentre que a Àsia el Nikkei s'ha disparat en el seu primer dia de cotització de l'any, amb alces del 3,26%. El ral·li en l'índex japonès es va veure propiciat pel bon comportament de les companyies tecnològiques després de les pujades del Nasdaq a Estats Units. Tòquio *Electron es va disparar més d'un 6% mentre que Sony va sumar un 3%.
Amb tot, les places europees aposten aquesta sessió pels nombres verds. Això en un dia en el qual Catalunya torna a escena a l'espera de si el Tribunal Suprem decideix excarcerar o no a Oriol Junqueras, exvicepresident de la Generalitat. A mesura que avanci el mes i l'any l'assumpte de Catalunya sembla que anirà tornant a prendre força a l'espera que es formi govern en la Comunitat Autònoma.
Les matèries primeres, i especialment el petroli, continuen sent protagonistes en aquest començament d'any. El barril Brent cotitza ja per sobre dels 68 dòlars (68,14. +0,44%) mentre que el West Texas ha escalat fins als 62 dòlars (62,12 dòlars. +0,80%) a mesura que persisteixen les protestes a Iran, que ja han deixat 21 morts.
Quant a l'agenda de dades del dia, els PMI de serveis de desembre a Europa han sortit mixts. El *PMI serveis d'Espanya ha quedat en 54,6 enfront de l'estimació de 54,8. El PMI de serveis de la Zona Euro ha superat l'esperat (56,6 enfront de 56,5). També es coneixerà aquesta referència a Estats Units. A més, a l'altre costat de l'Atlántico es publica l'informe ADP d'ocupació, avantsala de l'Informe d'Ocupació de desembre que es coneix aquest divendres. A Espanya hi haurà subhasta de bons.