• El BCE va fer canvis finalment en el seu discurs i va deixar entreveure que les compres de deute afronten la recta final
  • Donald Trump ha confirmat els aranzels a l'acer i l'alumini però amb exempcions
  • El president dels Estats Units es reunirà amb el líder de Corea del Nord al maig
campaign 2016 trump 37

L'IBEX 35 s'ha revalorat un 1,6% en l'acumulat de la setmana i apunta cap als 9.700 punts. El selectiu espanyol ha tancat aquest divendres als 9.686 punts en revalorar-se durant la sessió un 0,41%. L'índex 'ha respirat' després de les dades d'ocupació dels Estats Units, la referència clau d'aquesta jornada.

  • 11.953,20
  • 1,36%

El valor més alcista d'aquesta sessió ha estat ACS, que ha pujat un 3% fins als 30,22 euros per acció. La companyia presidida per Florentino Pérez se segueix beneficiant de la 'treva' que ha signat amb Atlantia en la seva lluita per Abertis. A part de la constructora, s'han situat a la part alta de la taula Amadeus (+2,74%) i Grífols (+1,82%).

També cal destacar el bon comportament de Telefónica, que s'ha revalorat un 1,30% durant aquesta sessió, fins als 8,17 euros, després de conèixer que es planteja la venda del 69,2% del capital que controla en la seva filial alemanya, Telefónica Deutschland.

Respecte a les caigudes, el 'fanalet vermell' de la sessió ha estat Immobiliària Colonial (-1,33%), que ha patit la primera desinversió per part de la SOCIMI Axiare. L'han seguit ArcelorMittal (-0,83%) i IAG (-0,62%).

MERCAT CONTINU I ALTRES BORSES

Al Mercat Continu, Nyesa Valors s'ha disparat durant aquesta sessió un 16,75%, fins als 0,04 euros per acció, ja que està negociant un augment de capital no dinerari amb un grup inversor espanyol. Això es duria a terme a través de la incorporació d'actius immobiliaris valorats en 17 milions d'euros, segons ha informat la mateixa empresa a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

Així mateix, Abengoa ha tancat totalment pla després de conèixer que ha venut el 25% del capital d'Atlantica Yield per 607.500.000 de dòlars, amb una plusvàlua de 108 milions de dòlars.

Fora d'Espanya, les principals borses europees han acabat la sessió també en verd, amb pujades d'entre el 0,2% i el 0,4%, excepte el DAX 30 alemany, que ha finalitzat amb pèrdues la setmana. Per la seva banda, Wall Street mostrava pujades de més de l’1% al tancament del mercat borsari espanyol.

ELS EUA, CITA CLAU

La Borsa de Nova York també va acabar ahir amb guanys, en concret del 0,4%, després que el president Donald Trump confirmés aranzels del 25% a les importacions de l'acer i del 10% a l'alumini. L'altre punt té a veure amb la decisió del president nord-americà i del líder nord-coreà, Kim Jong-Un, de reunir-se durant una cimera al maig durant la qual podria suposar un acostament de posicions important.

Pel que fa a la resta, el mercat continua digerint les paraules d'aquest dijous del Banc Central Europeu (BCE). Finalment, l'organisme va modificar el seu discurs per descartar ja la possibilitat d'"ampliar el volum i/o la durada" de les compres d'actius al mercat. És a dir, deixa entreveure que les compres de deute afronten la recta final i que acabaran al setembre. Això sí, el president de l'entitat, Mario Draghi, també es va encarregar de deixar clar que res del que faci en el futur serà dràstic, sinó que les mesures contractives seran graduals. Sobretot, per l'absència de pressions inflacionistes.

Pel que fa a la cita clau de la sessió d'aquest divendres, l'informe d'ocupació de febrer als Estats Units per fi s'ha publicat. L'economia dels EUA va crear 313.000 llocs de treball al febrer d'aquest any, tal com ha informat el Govern del país. Una xifra que se situa per sobre del que esperaven els analistes que era 200.000 llocs de treball. La creació de 313.000 llocs de treball suposa el major guany des de mitjans de 2016.

No obstant això, la taxa d'atur es manté al 4,1%, per sobre del que esperaven els analistes que confiaven que se situés al 4%. D'altra banda, s'ha moderat el creixement del salari, ja que el pagament per hora va augmentar en quatre centaus, o el que és el mateix un 0,1% fins als 26,75 dòlars per hora. No obstant això, l'augment anual dels treballadors va ser del 2,6% enfront del 2,8% del mes anterior.

A més de la referència clau als Estats Units, aquest divendres s'ha publicat la producció industrial de gener a Alemanya, que puja un 5,5% enfront del 6,0% previst. A Espanya, la producció industrial accelera el seu avanç al gener fins al 4% i encadena nou mesos d'alces.

ANÀLISI TÈCNICA

Segons José María Rodríguez, analista tècnic de 'Bolsamanía', "les pujades d'aquest dijous i d'avui s'han recolzat principalment en el bon comportament de Telefónica, que des que va anunciar els seus resultats acumula una pujada propera al 7%".

"I poc més es pot dir d'un índex que continua immers dins d'una clara fase correctiva i que es troba relativament lluny de la primera de les resistències de veritat, els 9.940 punts", afegeix l'expert. Per això, "i en termes de molt curt termini", Rodríguez indica que "de moment tan sols ens hem atrevit a omplir el 50% del buit baixista de la sessió de divendres de la setmana passada, als 9.738 punts".

"El que vol dir que mentre no siguem capaços de tancar (o el que és el mateix anul·lar) aquest buit baixista, no tindrem el més mínim senyal de fortalesa en el nostre selectiu més enllà dels típics rebots contra tendència que només serveixen per corregir part de l’important 'sobrevenda' acumulada després de les fortes caigudes de l'últim mes", signa l'analista.

"Si ens fixem en les borses europees estarem atents a les resistències que presenten els futurs del DAX i l'Euro Stoxx 50 als 12.600 i als 3.480 punts respectivament. Només per sobre d'aquests nivells pot ser que, potser, l'IBEX intenti contagiar-se d'un potencial rebot a Europa", conclou.

Noticias relacionadas

contador