- Siemens Gamesa tanca de nou com el 'fanalet vermell' del selectiu, mentre IAG ha estat el valor més alcista
- L'euro es deprecia mig percentual respecte al dòlar després de les crítiques del Constitucional alemany a la compra de bons del BCE
L'IBEX 35 tanca aquest dimarts amb una pujada del 0,19% a les portes dels 10.500 punts, en concret, als 10.481 punts. Tot això en una jornada de transició amb poc volum marcada per celebrar-se en dia festiu a Espanya, Dia de l'Assumpció de la Verge, després que ahir l'índex tanqués amb el seu major escalada des del passat 24 d'abril.
- 11.805,10
- -0,32%
El selectiu espanyol ha obert amb alces properes al mig punt percentual que ha moderat posteriorment al llarg de la jornada. IAG ha estat el valor més alcista i ha tancat amb una pujada del 2,42%, després que s'hagi conegut que el Regne Unit ha proposat a la Unió Europea mantenir una "unió duanera temporal" després del Brexit, seguit d'altres empreses amb presència al Regne Unit com Ferrovial (+0,86%) i Iberdrola (+0,83%). A la banda negativa, ha destacat Siemens Gamesa amb un retrocés de l'1,81%, seguit d'Acerinox amb un retrocés de l’1,3% i Técnicas Reunidas de l'1,25%.
Les principals borses europees s'han mogut en la mateixa línia. A Frankfurt, el DAX ha tancat amb una pujada del 0,13%, en una sessió durant la qual l'oficina estadística alemanya ha publicat la dada de creixement del PIB d'Alemanya durant el segon trimestre, que es va alentir una dècima fins al 0,6% respecte als tres primers mesos de l'any per la frenada del sector exterior.
Per la seva banda, a Londres l’FTSE 100 ha pujat un 0,44% mentre que la lliura cau un 0,2% enfront de l'euro, perdent el nivell d’1,1 euros, fins a mínims d'octubre, per les dades d'inflació: el creixement dels preus es modera al Regne Unit. És a dir, s'allunya la possibilitat d'una pujada imminent dels tipus per part del Banc d'Anglaterra, una opció que havia frenat la sagnia de la divisa britànica després del Brexit. El CAC 40 francès ha estat l'índex més alcista entre les borses europees amb una revaloració del 0,4%, mentre que el PSI 20 portuguès s'ha deixat mig punt percentual.
A Alemanya també ha estat notícia aquest dimarts que l'aerolínia Air Berlin s'ha declarat insolvent, mentre que Lufthansa negocia la compra de parts de la companyia i el Govern alemany ofereix un crèdit per mantenir les operacions de l'aerolínia. Les accions de Lufthansa s'han revalorat un 4,87% a la borsa de Frankfurt.
D'altra banda, el Tribunal Constitucional d'Alemanya ha publicat avui el seu dictamen sobre el programa de compres d'actius del Banc Central Europeu (BCE). La cort alemanya qüestiona la seva legalitat, ja que considera que hi ha "raons significatives" per pensar que s'ha extralimitat, però passa la qüestió al Tribunal de Justícia Europeu (TUE), al qual demana que es pronunciï mitjançant "un procediment accelerat". L'euro cotitza amb caigudes del 0,6% enfront del dòlar, fins als 1,17 dòlars.
SEGUEIX LA TENSIÓ POLÍTICA
En un moment amb escasses referències i tradicionalment poc volum de negociació en la renda variable, les declaracions i amenaces entre la Casa Blanca i Pyongyang han estat protagonistes als parquets europeus, asiàtics i nord-americans. I seguiran sent-ho. A les últimes hores la Xina ha confirmat que aplicarà les sancions de l'ONU al seu tradicional aliat, prohibint la importació de productes com carbó, ferro o marisc, i el primer ministre japonès, Shinzo Abe, ha demanat cooperació internacional per impedir que el règim de Pyongyang llanci els seus míssils. Trump, per la seva banda, ha insistit que el seu país està preparat per a un eventual enfrontament. Corea del Nord diu igualment estar preparat per a un atac a l'illa de Guam si ho considera necessari.
Aquesta nit, el verd ha dominat la sessió a les borses asiàtiques. El Shanghai Composite xinès i el Hang Seng de Hong Kong s'anoten lleus alces del 0,2%, mentre que l’ASX australià avança un 0,5% i el Kospi coreà un 0,6%. El Nikkei japonès lidera les revaloracions en pujar més d'un 1%, després de caure un punt percentual aquest dilluns i després d'estar tancada la Borsa de Tòquio divendres per festiu. Durant la matinada es va publicar la dada de producció industrial del Japó, amb un increment mensual del 2,2% al juny, molt per sobre de l’1,6% de maig que els experts esperaven que es mantingués.