- Les últimes declaracions del ministre de Finances italià animen el mercat
- -60,80
- -0,53%
L'IBEX 35 ha començat la setmana amb força. El selectiu espanyol ha pujat un 1,56%, fins als 9.898 punts al tancament impulsat sobretot pels bancs. A més, ha liderat els guanys a les places europees juntament amb l'italià FTSE MIB, que s'ha revalorat al voltant d'un 3,5% aquesta sessió.
Els parquets italià i europeu s'han vist beneficiats per les declaracions del ministre de Finances italià, que ha dit que no s'està debatent la permanència del país alpí en l'euro. La prima de risc espanyola cau ara un 6,3%, fins als 95,70 punts bàsics, i la italiana retrocedeix més d'un 11%, fins als 236,30 punts bàsics.
Giovanni Tria ha concedit la seva primera entrevista després d'assumir el càrrec i ha declarat que la sortida d'Itàlia de l'euro no estava sota discussió, que la relació deute/PIB d'Itàlia havia de seguir disminuint i que el país ha de prioritzar les reformes estructurals sobre la despesa deficitari. "Les declaracions van ser ben rebudes per Brussel·les i són positives per als mercats. Tria també va apuntar que el pressupost per 2019 es prepararà després d'un diàleg continu amb la UE. El mercat de bons italià hauria de trobar suport avui", expliquen els experts de Danske Bank.
LA BANCA PROTAGONITZA LES PUJADES
De tornada a l'IBEX, els bancs cotitzats han estat els principals protagonistes de les pujades. Així, encara que el valor més alcista de la sessió ha estat Indra (+4,5%), l'han seguit Bankinter (+3,75%) i Banc Sabadell (+3,25%). Just després s'ha situat CaixaBank (+2,99%), que aquest dilluns ha rebut una bona valoració per part dels analistes de Deutsche Bank després de la recompra del 51% de Servihabitat per 176,5 milions d'euros.
Banc Santander, per part seva, ha pujat més d'un 2,8%, Bankia, més d'un 2,5%, i BBVA, més d'un 2,1%. A més, la resta de 'blue chip' so 'pesos pesants' de l'índex també han mostrat un bon comportament aquest dilluns. Per exemple, Inditex comença la setmana durant la qual presenta resultats trimestrals amb una pujada de més de l’1,1%.
NOMÉS CINC EN VERMELL
També ha començat la setmana en verd la catalana Grifols (+1,97%), després que els analistes de Citi hagin elevat el seu preu objectiu fins als 31 euros (ha tancat la sessió als 27,44 euros) i hagin reiterat la seva recomanació de 'comprar'.
Mentrestant, tan sols cinc companyies han finalitzat la jornada d'aquest dilluns amb caigudes. El 'fanalet vermell' ha estat Técnicas Reunidas (-1,60%), i l'han seguit Acciona (-0,86%), Mediaset (-0,81%), Aena (-0,41%) i Viscofan (-0,09%).
UNA SETMANA PLENA DE REFERÈNCIES
Arrenca així una setmana clau que estarà plena de referències. Dimarts es reuneixen a Singapur el president dels Estats Units, Donald Trump, i el líder de Corea del Nord, Kim Jong-un. Dimecres es coneixerà la decisió de tipus de la Reserva Federal (Fed), i dijous, el que hagi de dir el Banc Central Europeu (BCE) sobre la seva política monetària. Divendres hi haurà 'quàdruple hora bruixa', venciment d'opcions i futurs a banda i banda de l'Atlàntic.
Setmana, per tant, molt intensa que també estarà 'amanida' pel que ens ofereixi la política nacional, com no podia ser d'una altra manera. A més, aquest dilluns hi ha la 'ressaca' de la cimera del G-7 d'aquest cap de setmana, que Trump va abandonar sense recolzar un acord per reduir les barreres comercials i aranzelàries. El president dels Estats Units fins i tot va amenaçar de deixar de negociar amb els països que no redueixin els seus aranzels sobre els productes nord-americans. Angela Merkel, per la seva banda, va confirmar que la Unió Europea (UE) respondrà a la decisió de Washington d'imposar gravàmens a l'acer i l'alumini que prové d'Europa.
"Les relacions entre els Estats Units i Canadà s'han deteriorat, ja que Trump va qualificar el primer ministre, Justin Tradeau, 'deshonest i feble'. (...) Canadà imposa aranzels del 270% sobre certs productes lactis nord-americans i Trump no va dubtar a subratllar-ho", apunta l'expert de CMC Markets, David Madden.
Segons Ramon Morell, expert d'ETX Capital, els inversors afronten "una de les setmanes més interessants per als mercats", i recorda que per dimecres s'espera una pujada d'un quart de punt en els tipus d'interès per part de la Fed. "Dijous, l'interès se centra en les indicacions rebudes fa ja dies sobre que el BCE donarà pistes de la terminació del programa de liquiditat en el qual hem estat immersos gairebé una dècada. I divendres de matinada, Japó plantejarà els seus tipus, on no s'esperen canvis al -0,1% actual", afegeix Morell.
Així mateix, cal recordar que durant la setmana aniran sortint dades d'IPC a Europa i als Estats Units. Aquestes referències són "un excel·lent marcador de la marxa de l'economia i un referent per als bancs centrals en les seves polítiques monetàries", precisen des d’ETX Capital.
ANÀLISI TÈCNICA
Segons José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, ha estat "molt interessant la sessió amb la qual hem començat la setmana. Doncs el que ens ha deixat l'IBEX és una petita volta en 'illa' a l'alça". "És a dir", explica l'expert, "hem despertat aquest dilluns amb un buit alcista, al mateix nivell de preus que el buit baixista de la sessió de divendres passat. De manera que l’espelma d'aquest dilluns queda aïllada, com si es tractés d'una petita illa, d'aquí el nom".
"Aquest tipus de figures de tornada acostumen a portar amb si importants recuperacions dels preus. Ara està per veure si som capaços de superar els màxims de la setmana passada en preus de tancament (9.940), en aquest cas no podem descartar, fins i tot, un tornada als màxims de maig als 10.290 punts", indica Rodríguez. "I per sobre tindríem la tan anhelada figura de volta que no acaba d'arribar mai. Però anem pas a pas".
"Així, per mantenir el biaix alcista de curt termini i més després de l’espelma d'avui el que li exigirem al preu és que respecti en tot moment el buit alcista de l'obertura, als 9.746 punts. O dit amb altres paraules , que no tanqui per sota del tancament de divendres durant els pròxims dies", conclou l'analista tècnic.