ep fotosrecurslibex-35 20190624110502
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo
11.656,60
  • 44,90
  • 0,39%

Les borses afronten una setmana d'alt voltatge per als mercats durant la qual els inversors seguiran escoltant la remor de la guerra comercial, del Brexit i de l'alentiment global mentre esperen a Draghi. Dijous es coneixerà la decisió de política monetària del Banc Central Europeu (BCE) i s'espera que després de la penúltima reunió del seu mandat, el president del banc central anunciï un nou paquet d'estímuls sense precedents. Aquest dilluns, l'IBEX 35 ha pujat moderadament (+0,23%. 9.010,60 punts) i ha ampliat el rebot del 2% de la setmana passada.

Dins de l'IBEX, han destacat les alces en Sabadell (+4,36%), Meliá (+3,48%) i CaixaBank (+3,28%) i les retallades en IAG (-1,25%) en plena vaga de la seva filial British Airways. Jornada baixista també per Cellnex (-3,72%), Grífols (-2,18%) i Iberdrola (-2,1%).

Al Mercat Continu, la societat d'inversió immobiliària Lar s'ha disparat un 10% davant d'una possible OPA del fons sud-africà Vukile, propietari al seu torn de la SOCIMI Castellana Properties. Per la seva banda, Bankia (+2,92%) ha avançat durant una nova jornada del judici per la sortida a borsa de l'entitat, amb la presentació de les conclusions finals per part de les acusacions.

A altres mercats, l'euro s'aprecia un 0,17%, fins als 1,1046 dòlars. Per la seva banda, la lliura s'aprecia un 0,6%, fins als 1,2354 dòlars. A més, el petroli Brent puja un 1,7%, fins als 62,62 dòlars. Al mercat de deute, la rendibilitat del bo espanyol a 10 anys repunta fins al 0,23%, mentre la prima de risc espanyola baixa a 80 punts.

TORNEM AMB EL BREXIT

El decurs dels esdeveniments en el divorci entre la Unió Europea (UE) i el Regne Unit seguirà donant titulars en aquest inici de la segona setmana de setembre.

S'espera que el Parlament voti una nova moció presentada pel primer ministre, Boris Johnson, per a un avançament electoral. D'altra banda, la premsa britànica recull que el 'premier' està preparant un pla per evitar de manera legal que es produeixi una nova pròrroga del Brexit, després que divendres la Cambra dels Lords aprovés l'extensió.

Així mateix, El Banc d'Anglaterra (BoE, per les sigles en anglès) ha preparat els seus prestadors per qualsevol impacte que puguin patir després de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea, segons ha dit Alex Brazier, director d'estabilitat financera d'aquest banc al diari The Times. "El sistema financer no s'ensorrarà una vegada que sortim de la UE", ha assenyalat Brazier a aquest diari i ha afegit que l'imminent canvi de govern al BoE no afectarà el banc central. Aquest dilluns s'ha conegut el PIB del Regne Unit, que creix un 0,3% el juliol.

DEBILITAT ECONÒMICA A LA XINA

L'actualitat també passa per les dades de comerç presentats per la Xina. Les exportacions del gegant asiàtic van caure inesperadament l'agost quan els enviaments als Estats Units es van desaccelerar bruscament un 16%. Segons els experts, és el símptoma que assenyala una major debilitat en la segona economia més gran del món i subratlla la necessitat urgent de més estímul a mesura que la guerra comercial entre la Xina i els Estats Units s'intensifica.

Les vendes internacionals del passat mes van caure un 1% respecte a l'any anterior, la retallada més gran des del juny, quan es van deixar un 1,3%, segons van mostrar les dades de duanes. Els analistes esperaven un augment del 2,0% en una enquesta de Reuters després de l'increment del 3,3% del juliol.

S'espera que Pequín anunciï més mesures de suport durant les pròximes setmanes per evitar el risc d'una desacceleració econòmica més aguda a mesura que els EUA augmenta la pressió comercial, incloent-hi les primeres retallades en algunes taxes clau de préstecs en quatre anys. Divendres, el banc central va reduir els requisits de reserves dels bancs per setena vegada des de principis de 2018 per alliberar més fons per a préstecs.

ANÀLISI TÈCNICA DE L'IBEX 35

"Tercera sessió consecutiva durant la qual l'IBEX lluita amb la zona dels 9.000 punts com a xifra rodona i psicològica, perquè en realitat no es tracta d'una resistència real. Encara que en seguir així acabarà sent-ho. El que s'observa clarament, i que ja vam comentar la setmana passada en nombroses ocasions, és la pèrdua d'inèrcia, de 'momentum' en el nostre selectiu (també a Europa, tot i que es fa una mica més evident en l'IBEX)", assenyala José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.

"Però, d'altra banda, és normal després d'un rebot proper al 8% des dels mínims d'agost. La sobrecompra diària llança lectures extremes, no així les setmanals. Cosa que vol dir que en condicions normals hauria d'assistir a una correcció/ajust de les alces prèvies abans d'intentar arribar a cotes més altes", afegeix aquest expert.

"Una altra cosa molt diferent és Wall Street, on l'S&P 500 cotitza en aquest moment a només un 1,5% dels màxims històrics (3.027,98). En qualsevol cas, la clau del nostre mercat segueix sent en els bancs. Només seguirem rebotant si ells ho fan i ho fan perquè l'índex bancari europeu, l'EURO STOXX Banks, ho està fent amb màxima precisió des dels mínims del Brexit, els mínims de fa tres anys", conclou Rodríguez.

Noticias relacionadas

contador