ep ibex
EUROPA PRESS
11.656,60
  • 44,90
  • 0,39%

L'IBEX 35 ha aconseguit mantenir els 8.900 punts després de tancar aquest divendres amb una lleugera pujada del 0,12%, però ha acumulat unes pèrdues de -1,5% en una setmana que ha estat marcada per la decisió de la Comissió Europea de tornar a rebutjar els pressupostos d'Itàlia i la recta final de les negociacions sobre el Brexit.

El valor més alcista del selectiu espanyol aquest divendres ha estat Mediaset (1,8%). L'ha seguit DIA (1,8%), tot i que S&P ha repetit la decisió d'ahir de Moody’s i ha retallat l’avaluació de l'empresa pels seus problemes de liquiditat. Cellnex Telecom (1,7%) ha estat el tercer valor amb majors guanys al tancament. Arcelor Mittal (-3,1%) ha estat el fanalet vermell de la sessió, seguit per Repsol que ha perdut un 2,6%, afectat per la caiguda del preu del petroli fins a mínims anuals.

Tampoc ha tingut un bon dia Amadeus, que ha tancat amb un -1,5%, i ha estat el tercer valor més baixista en el dia durant el qual la Comissió Europea ha anunciat l'obertura d'un expedient formal a l'empresa espanyola i a Sabre per aclarir si els acords que van establir amb diferents companyies aèries i agents de viatge van servir per restringir la competència al mercat comunitari.

A ZONA DE NINGÚ

Continua l'IBEX d'aquesta manera "a zona de ningú, però sempre dins d'una tendència de fons més baixa que alcista", segons l'analista de Bolsamanía José María Rodríguez. Les zones de control per dalt i per baix es troben als 8.630 punts i als 9.230 punts respectivament, segons explica Rodríguez. "Fins que l'índex no salti (en preus de tancament i amb folgança) per un o altre costat no tindrem cap pista sobre el que pot ser el proper moviment en tendència de curt termini".

D'altra banda, com es pot observar en el gràfic diari, Rodríguez assenyala que són set els màxims decreixents consecutius a l'IBEX. "Cosa que vol dir que per poder pensar que alguna cosa pot estar canviant en el nostre selectiu, aquest ha de fer alguna cosa diferent al que està fent des de fa set mesos: construir un primer màxim creixent, cosa que significa saltar per sobre dels màxims de principis d'aquest mes (9.232)".

Segons Rodríguez, perquè es produeixi algun canvi cal superar l'últim màxim decreixent. "En cas contrari tot seguirà exactament igual i tot i que puguem tenir puntuals rebots res canviaria de manera significativa", ha indicat l'analista.

CIMERA SOBRE EL BREXIT, DIUMENGE

Les borses europees han cotitzat també pràcticament planes aquest divendres després de tancar ahir amb pèrdues. El Brexit acapararà l'actualitat d'aquest cap de setmana, amb la cimera de Brussel·les com a punt final, a falta d'un acord que solucioni l'assumpte de Gibraltar. Espanya es nega a donar suport a l'acord del Brexit d'aquest diumenge si no es canvia el decidit respecte a Gibraltar. De moment, "les espases segueixen a tot l'alt" en aquest sentit i sembla que ningú està disposat a donar el seu braç a tòrcer.

Els analistes, però, creuen que finalment s'arribarà a un pacte entre la Unió Europea i el Regne Unit sobre el Brexit malgrat aquest escull. Segons l'opinió dels experts, això serà "relativament fàcil malgrat algunes preocupacions entre alguns estats membres, especialment Espanya sobre Gibraltar". Recordem que es necessita una forta majoria qualificada (és a dir, 20 dels 27 estats membres, que representen el 65% de la població) per aprovar el pacte.

Amb tot, cal recordar que avui se celebra 'Black Friday', una jornada durant la qual tradicionalment els americans se 'surten al carrer' per gastar els diners en les compres nadalenques aprofitant els descomptes. Al llarg dels propers dies es coneixeran xifres de vendes que serviran per testejar la fortalesa econòmica, uns números que sempre són seguits amb atenció.

Finalment, de cara a la setmana que ve, els mercats estaran expectant a la reunió que previsiblement mantindran Xi Jinping i Donald Trump durant la cimera del G-20. Els analistes, però, no són excessivament optimistes de cara a aquesta trobada. "Els esdeveniments previs a aquesta reunió no han estat prometedors. Sent realistes, el millor que veurem al G-20 és un acord entre els Estats Units i la Xina per seguir parlant", apunta Jasper Lawler, de London Capital Group.

Noticias relacionadas

contador