ibex portada mercados bolsa
11.611,70
  • 22,20
  • 0,19%

Els índexs europeus cotitzen amb signe mixt i moviments moderats a aquestes hores (IBEX: +0,2%; CAC: -0,05%; DAX: 0,35%; FTSE 100: -0,3%). Els inversors opten per recollir beneficis després de les últimes pujades i mentre segueixen absolutament pendents del que passi amb el Brexit. Durant les últimes hores ha augmentat l'optimisme i es parla d'un acord entre Brussel·les i Boris Johnson després d'una sèrie de concessions per part d'aquest últim. No obstant això, els analistes segueixen molt escèptics, entre altres coses perquè la data límit per a un pacte hi és (19 d'octubre) i abans hauria de ratificar-lo el Parlament britànic, cosa complicadíssima a la vista de tot el que va passar aquesta primavera.

Així les coses, la major part dels experts segueix apostant perquè finalment Johnson haurà de sol·licitar una pròrroga, i també per unes eleccions anticipades. No obstant això, no descarten que el primer ministre es tregui algun 'as de la màniga' i intenti aconseguir el seu Brexit sense acord sense passar pel Parlament. No obstant això, el ministre britànic per al Brexit ha assegurat que Johnson se cenyirà a la llei i demanarà un retard.

Aquí a Espanya, és notícia la convulsa realitat a Catalunya després de la sentència del 'Procés', sobre el qual avui es parlen pràcticament tots els mitjans internacionals. Després dels disturbis d'ahir al vespre, fa la impressió que qualsevol cosa pot ocórrer a la comunitat autònoma i que el govern és incapaç de controlar la situació.

L'Executiu està portant a terme una campanya a nivell internacional, amb múltiples entrevistes dels seus ministres a diferents mitjans, per intentar contrarestar la campanya que al seu torn està realitzant la Generalitat. La imatge que Espanya està donant a l'exterior és lamentable i tractar de mitigar això és fonamental per evitar, entre altres coses, que acabi afectant més des del punt de vista econòmic.

Avui es parla també de les previsions econòmiques que va publicar durant la passada jornada el Fons Monetari Internacional (FMI), que, a més, va dir que els bancs centrals tenen "munició limitada" per lluitar amb la recessió i que els estímuls dels bancs centrals només poden compensar part dels danys causats pel proteccionisme. Els experts subratllen que, en general, el seu to va ser pessimista, es va aprofundir en els importants reptes per a l'economia mundial i va assenyalar com a principals factors negatius la guerra comercial, les tensions geopolítiques, l'absència d'acord sobre el Brexit i la persistència de dades macro febles.

Al capítol d'aquestes tensions geopolítiques, avui se sumen els problemes de la Xina amb Hong Kong. La Xina ha anunciat que prendrà "fortes represàlies" després de l'aprovació, per part de la Cambra de Representants dels EUA, de la Llei de Democràcia i Drets Humans de Hong Kong, que podria comportar sancions per a aquells que haguessin minat les llibertats de Hong Kong.

Pel que fa a les dades macro que es publiquen aquesta jornada, la inflació del Regne Unit se situa en mínims de 2016 en seguir a l'1,7% al setembre. A la Zona Euro, l'IPC puja un 0,8% interanual, enfront del 0,9% esperat i l'1,0% previ. A l'àmbit empresarial, ASOS es dispara tot i que benefici anual ha caigut un 68%.

Noticias relacionadas

contador