bolsamadrid valores ibex portada
11.656,60
  • 44,90
  • 0,39%

L'IBEX ha cedit aquest dimarts un 0,53%, però ha aconseguit mantenir el nivell dels 9.000 punts (9.004 punts). Un cop digerida la crisi del petroli, els bancs han tornat a pressionar el selectiu espanyol, amb Bankia com el valor més castigat en cedir un 4,71% i les altres entitats perdent més d'un 2%. A la banda contrària, les energètiques han dominat els guanys amb Red Eléctrica (+2,72%) com la companyia més alcista.

El principal element de pressió de la passada jornada, el cru, s'ha relaxat visiblement. Tant el Brent com el West Texas cauen més de 5% després que l'Aràbia Saudita hagi confirmat que reprendrà la seva producció normal de petroli en un termini de dos o tres setmanes.

Donald Trump segueix apuntant l'Iran com el responsable dels atacs a l'Aràbia Saudita. El president nord-americà ha dit que la via diplomàtica no està esgotada i que no vol guerres amb ningú, però ha afegit que, en cas d'haver-hi una disputa, estan més preparats que ningú. Les tensions geopolítiques no agraden al mercat, i menys els aspectes de guerra, de manera que la resta de borses europees també han tancat en negatiu.

Les tensions després de l'atac a l'Aràbia Saudita han pesat igualment a Àsia i els EUA. Wall Street va finalitzar la passada jornada amb caigudes del 0,3% de mitjana i avui també ha obert en negatiu; mentre que a Àsia han dominat clarament els números vermells. En el capítol de la guerra comercial entre la Xina i els EUA, l'últim és la visita que tindrà lloc aquesta setmana de funcionaris xinesos a Washington per anar aplanant el camí abans de les converses al més alt nivell que s'esperen per a l'octubre.

MACROECONOMIA

Quant a les dades macro d'aquest dimarts, el ZEW alemany de setembre ha quedat en -22,5 des de -44,1 d'agost. El consens de mercat esperava una lleugera millora a -37. A la tarda es coneixerà la producció industrial als EUA. "La indústria manufacturera nord-americana ha estat en recessió durant alguns mesos i esperem que les dades continuïn apuntant en aquesta direcció", afegeixen aquests analistes.

ANÀLISI TÈCNICA

"Calma tensa. Així es podria definir el moviment d'aquest dimarts i pot ser que, probablement, el de demà també. Els inversors estan atents a la decisió que aquest dimecres adopti la Fed sobre tipus d'interès, en la qual el mercat descompta una baixa del preu del diner de 25 punts bàsics. I el mercat estarà atent a la reacció del preu a la notícia", apunta José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.

"No ja tant a la notícia. Aquesta es coneixerà demà amb les borses europees tancades, cosa que ens fa apostar per un violent moviment des de l'obertura de dijous i, a més, amb la quàdruple hora bruixa d'aquest divendres. Massa esdeveniments que poden provocar fortes batzegades en els preus. Però cap a on?", afegeix.

"D'antuvi, aquest dimarts hem perforat per la mínima (en intradia) el suport més immediat: els 9.000 punts. Cosa que d'alguna manera lleva 'momentum' (velocitat de creuer) a les importants pujades de les últimes setmanes. Els bancs s'han aturat, com ho demostra la caiguda de l'índex europeu bancari, l'EURO STOXX Banks (-2%) i un altre dels sectors que millor ho ha fet des dels mínims d'agost s'ha xocat de ple amb la directriu baixista i aquí es ens ha girat a la baixa: el sector dels automòbils/automoció", destaca.

"És a dir, dos dels grans motors de les últimes pujades s'han aturat. Una cosa que d'altra banda era d'esperar, ja que les borses europees, com advertíem durant els últims dies, estaven acariciant les importants resistències que presenten en els màxims de juliol. els preus estaven i estan demanant a crits un respir, una parada en el camí. Al molt curt termini, els següents suports es troba a la zona dels 8.800 punts i pel costat de les resistències dels 9.150 punts i els famosos 9.410 punts", conclou l'analista.

Noticias relacionadas

contador