- Aena ha estat el valor amb pitjor comportament després d'una mala recomanació de JP Morgan
- Els bancs i els pesos pesats segueixen signant caigudes
- Goldman Sachs alerta que la tensió a Catalunya suposa "el major risc per a la recuperació"
L'IBEX no es recupera. Aquest dimecres ha signat la seva tercera sessió amb caigudes i es manté en els mínims de març. Així, el selectiu ha caigut un 0,3% fins als 10.149,1 punts. Els bancs i els pesos pesats han tornat a registrar una mala sessió, encara que en el cas d'Inditex s'ha pogut salvar-la.
- 11.430,90
- -0,32%
Els bancs i els pesos pesats han tornat a registrar una mala sessió, encara que en el cas d'Inditex s'ha pogut salvar-la
Així, Aena ha estat el 'fanalet vermell' de la sessió amb una caiguda del 2,81% fins als 159,2 euros. Els analistes de JP Morgan han reduït la seva valoració gairebé un 5% fins als 157 euros per acció, per sota del preu de tancament d'avui, des dels 164 euros anteriors. D'aquesta manera, s'han sumat a la llista d'experts que consideren que el potencial alcista de la companyia s'ha acabat.
Caixabank també ha registrat una mala sessió. L'entitat catalana ha caigut un 2,04% fins als 4,12 euros. Goldman Sachs ha retallat la seva recomanació fins a 'neutral' des de 'comprar'. A més, el banc d'inversió més influent del món considera que el conflicte entre Espanya i Catalunya és "el risc més notable per al comportament del deute sobirà i per a la recuperació econòmica".
De tornada a la borsa, Mapfre ha estat el tercer valor que més ha caigut, un 1,55% avall. No obstant això, aquest dimecres cal tornar a parlar dels pesos pesats de l'IBEX, ja que cap d'ells ha estat capaç de tancar en verd. A més, el mal comportament d'aquests quatre valors durant les últimes sessions està perjudicant el selectiu.
Així, la caiguda més pronunciada l'ha protagonitzat Santander, que s'ha deixat un 0,86% fins als 5,3 euros. Telefónica per la seva part ha cedit un 0,39% fins als 8,86 euros. L'altre banc amb més pes del selectiu, BBVA, ha caigut un 0,11%. Per la seva banda, Inditex, que ha estat el pitjor durant les darreres sessions, ha tancat amb pujades del 0,11% a l'espera dels seus resultats trimestrals el proper 20 de setembre.
A la banda dels guanys, Siemens Gamesa és que ha liderat l'IBEX amb una pujada de l’1,37% fins a fregar els 13 euros; l'ha seguit Immobiliària Colonial, que ha avançat un 1,21% i Red Eléctrica, amb una revaloració del 0,83%.
Al Mercat Continu, durant aquesta sessió cal parlar de Prisa, que ha pujat un 8,21% fins als 3,21 euros. La companyia d'informació està negociant amb Rhode Capital la venda de Santillana per 1.500 milions d'euros. Els analistes han valorat aquestes converses.
ALTRES MERCATS
A la resta de mercats del Vell Continent s'ha tancat amb signe mixt. Així, el DAX 30 alemany s'ha revalorat un 0,78% i el CAC 40 francès, un 0,31%. A l'altra banda, l'FTSE 100, que ha caigut un 0,24%.
Els inversors viuen aquesta sessió com una jornada de transició i cautela mentre digereixen l'últim sobre Corea del Nord i miren ja el Banc Central Europeu (BCE), que demà emetrà la seva decisió en matèria de tipus i oferirà detalls -o no- sobre els seus plans per al programa de compra de bons de cara a 2018. En general, els analistes no li resten importància a aquesta trobada, però reconeixen que la reunió clau serà la del 26 d'octubre, quan el BCE sí que podria oferir els detalls sobre el que pensa fer amb la QE (quantitative easing) de cara a l'any que ve. L'euro, que es perfila com a tema clau d'aquesta trobada, puja ara un 0,28% enfront del dòlar, fins a 1,1948.
D'altra banda, Wall Street cotitza amb signe mixt, després que la borsa novaiorquesa tanqués aquest dimarts amb pèrdues destacades. Durant el seu pitjor sessió des del passat 17 d'agost, el Dow Jones va caure un 1,07% i el S&P 500 va cedir un 0,75%, mentre el Nasdaq va perdre un 0,93%. A més, el vicepresident de la Fed, Stanley Fischer, ha dimitit per sorpresa.
Pel que fa al mercat de les matèries primeres, el petroli puja un 1% de mitjana. Així, el barril de Brent, de referència a Europa, puja un 1,2% fins als 54 dòlars i el barril West Texas, de referència als EUA, avança un 0,95% i se situa per sobre dels 49,12 dòlars.
En el pla polític i de tornada a Espanya, s'acosta la data del referèndum català i, encara que habitualment la política nacional sol tenir un impacte limitat en l'evolució de la borsa espanyola, caldria preguntar-se si les caigudes de les últimes jornades tenen a veure amb l'augment de la incertesa a mesura que arriba l'1 d'octubre. Aquest dimecres s'ha viscut una sessió de control agitada al Parlament per la tramitació de la llei del referèndum.
ANÀLISI TÈCNICA
José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, assenyala que un altre dia més l'IBEX es queda enrere en comparació amb els nostres veïns europeus. I és que mentre el conjunt d'Europa s'apropa de nou a la part superior (resistència) dels canals baixistes dels últims mesos "el nostre índex coqueteja perillosament amb la base del mateix (suport)".
Encara que puntualment poguéssim veure que l'IBEX 35 perfora suports, volem pensar que si la resta d'índexs europeus no només ho confirmen sinó que a més acaben atacant resistències serà qüestió de temps que els seguim. "Però a dia d'avui el que és innegable és que els inversors prefereixen invertir en qualsevol índex europeu abans que al nostre", explica l'analista. Centrant-nos en l'IBEX 35 aquest ha tancat just a la potencial zona de suport que li confereix la base del canal baixista, que coincideix amb la mitjana mòbil simple de 200 sessions (o MM200). "Es podria dir que estem fent 'malabarismes' amb els suports: ara o mai", conclou José María Rodríguez.