• L'euro escala per sobre dels 1,20 enfront del dòlar
  • Els actius refugi, com el ien i l'or, també es disparen
broker 631

Les borses europees han patit aquest dimarts després que Corea del Nord hagi llançat un nou míssil sobre territori japonès. Les places del Vell Continent han baixat un 1% de mitjana. En el cas de l'IBEX, ha perdut primer el suport dels 10.250 punts, tot i que finalment ha resistit per sobre dels 10.180 punts. El selectiu espanyol ha tancat amb un retrocés del 0,91% fins als 10.192 punts.

  • 11.647,60
  • 0,31%

Les majors caigudes d'aquest dimarts ha estat per a Mediaset, que s'ha deixat un 7,01%, després de l'anunci de la caiguda dels ingressos per publicitat en el grup de comunicació alemany ProSiebenSat d'un 5% durant els propers tres mesos. Després de la companyia audiovisual s'han situat Banc Sabadell, amb una caiguda del 2,92%, i ArcelorMittal que s'ha deixat un 2,30%.

Entre les poques pujades del dia, destaca Meliá Hotels amb una revaloració de l’1,28%, Colonial amb una escalada del 0,92 i Inditex, al 0,67%. Telefónica ha tornat a perdre els 9 euros amb una caiguda del 0,64%, després que Morgan Stanley li hagi retallat el preu objectiu des dels 11 euros fins als 10,5 euros, reiterant el seu consell de mantenir. Entre els 'pesos pesants' del selectiu només ha acabat en verd Inditex, mentre que Telefónica, BBVA (-1,49%), Santander (-1,4%) i Iberdrola (-0,59%) han conclòs en números vermells'.

Els actius refugi estan reaccionant clarament després d'aquesta actuació. Pujades en el ien japonès i en el franc suís i també alces en l'or, que continua amb l'escalada de la passada sessió. Enmig de tot això, l'euro continua amb els ascensos que van arrencar després de les paraules de Mario Draghi i Janet Yellen des de Jackson Hole i supera aquest dimarts els 1,20 enfront d'un dòlar atemorit per la qual cosa Donald Trump pugui acabar decidint respecte a una possible resposta a Corea del Nord.

En un altre ordre de coses, també es parla de l'huracà Harvey, que continua pressionant el petroli. No obstant això, els preus registren guanys a aquestes hores davant les especulacions que els dos grans productors del món, Aràbia Saudita i Rússia, donarien suport a la extensió per tres mesos més de l'acord de reducció de producció assolit entre l'OPEP i alguns dels principals productors "no OPEP". El Brent cotitza a 51,70 dòlars i el West Texas se situa als 46.

Quant a les dades del dia, l'índex de confiança GfK d'Alemanya de setembre ha quedat per sobre del que s'esperava (10,9 enfront de 10,8). El PIB de França del segon trimestre s'ha situat al 0,5% (en línia amb l'estimat i amb el trimestre previ).

Un altre aspecte que cal tenir en compte és l'escàs volum de negoci d'aquestes sessions, el que resta força a les caigudes (però també contribueix a augmentar la seva brusquedat). Agost està a punt d'acabar i és previsible que l'activitat borsària (i no borsari) arrencarà amb tota la seva força a partir de dilluns que ve, quan ja entrarà a un mes de setembre carregat de referències, entre les quals es troben les eleccions a Alemanya. "El volum de negociació és d'allò més baix de l'any", apunta José María Rodríguez, expert de Bolsamania.

Rodríguez comenta que "malgrat les caigudes d'aquest dimarts, l'IBEX 35 tanca lluny dels mínims del dia (-1,45% al pitjor moment) i recupera la zona de suport que li confereix la base del canal baixista dels últims quatre mesos. Però és que tot i que corregís cap a la zona d'entre els 9.980 punts (buit alcista) - 10.080 punts (MM200) tampoc passaria res. Són molts els suports que conflueixen dins el rang de preus comprès entre els 9.980-10.100 punts. El mínim de la sessió s'ha marcat als 10.134 punts".

"En el més curt termini tenim com a resistència més immediata el buit baixista d'aquest dimarts als 10.285 punts i per sobre tenim els 10.444 i els 10.650 punts (part superior del canal baixista). Fixant-nos en BBVA, títol avançat de l'IBEX 35, és cert que aquest encara podria corregir una mica més, fins al suport que presenta a l'entorn dels 7,15-7,2 euros. Però al mateix temps hauria d'estar indicant-nos que (en teoria) el risc de fortes caigudes addicionals sembla bastant limitat" , explica l'analista.

Noticias relacionadas

contador