- La Fed anunciarà, previsiblement, la seva primera pujada de tipus de l'any aquest dimecres
Números vermells a tot Europa durant la sessió d'aquest dilluns, durant la qual l'IBEX 35 ha perdut un 0,99%, fins als 9.664 punts, de manera que l'índex segueix allunyant-se de valors clau durant una setmana marcada per la Reserva Federal i el Brexit.
- 11.656,60
- 0,39%
Pocs valors en verd al selectiu espanyol durant aquesta sessió. Inditex ha estat el valor més alcista i ha pujat un 1,04%, seguit de Siemens Gamesa (+0,97%) i Gas Natural (+0,38%), que ha tancat la venda a Allianz i CPPIB del 20% de la xarxa de distribució de gas per 1.500 milions. També Abertis (+0,22%) ha estat un dels pocs valors en verd, a l'espera de si aquest dimarts ACS i Atlantia presenten l'OPA conjunta per la companyia.
En canvi, Grifols ha liderat les pèrdues després de deixar-se un 3,81% aquest dilluns, seguit d'ArcelorMittal (-3,31%) i Repsol (-3,02%).
Però, sens dubte, el major moviment s'ha vist entre les empreses del Mercat Continu. Durant aquesta sessió han destacat les fortes pujades en Audax Renovables (+15,98%) i en Tubos Reunidos (+30,76%). En el cas de la primera, el director corporatiu, Eduard Romau, ha concedit una entrevista a 'Bolsamanía' en què explica a què es deu, segons l'opinió de la companyia, el bon comportament que estan registrant els seus títols aquest any. Pel que fa a Tubos Reunidos, l’empresa he emès un comunicat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) plantejant les seves fortaleses davant els dubtes del seu auditor, PwC, que li han valgut importants descensos a les borses.
També FCC s'ha disparat un 5,46% aquest dilluns després de vendre el 49% d'Aqualia al fons australià IFM.
A la banda de les pèrdues, destaca Sniace que s'ha deixat un 14,8% després d'anunciar una ampliació de capital. Finalment, una al·lusió a Vértice 360º, que encara no ha aconseguit marcar el primer canvi. La companyia es va desplomar més d'un 42% divendres enmig de les advertències de la CNMV sobre la seva solvència.
EUROPA
El nerviosisme domina l'ambient durant la setmana, tant a les borses europees com nord-americanes. Números vermells en tots els grans índexs del Vell Continent, especialment al DAX 30 i al FTSE 100, amb pèrdues superiors a l’1,4%.
Aquesta setmana que arrenca avui és sens dubte la setmana de la Reserva Federal (Fed) nord-americana. Dimecres es coneixeran les conclusions de la primera reunió de tipus de la Reserva Federal amb Jerome Powell com a president, durant la qual, al seu torn, s'anunciarà -previsiblement- la primera pujada de tipus del banc central de l'any de les tres previstes.
Cal destacar que, a més de la reunió de la Fed, aquesta setmana hi ha reunió de tipus del Banc d'Anglaterra (BoE), dijous, i reunió clau del Consell Europeu, també dijous, en la qual el tema serà el Brexit. Cal destacar que aquest dilluns s'ha conegut que la Unió Europea ha acceptat un període de transició bianual amb el Regne Unit.
D'altra banda, aquest matí és protagonista Vladímir Putin, que ha estat reelegit president de Rússia novament en les eleccions d'aquest diumenge amb més del 70% dels suports.
ANÀLISI TÈCNICA
José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, destaca que l'IBEX dibuixa una "reversió d’illa" just quan el Nasdaq cau per sobre del 2%. L'expert explica que aquesta formació, quan es produeix després d'un fort ral·li, com és el cas, "acostuma a portar amb si importants caigudes". Per tant, adverteix: "Molt de compte amb l'IBEX, que, a més, és el més feble d'entre tots els principals índexs europeus".
A més, Rodríguez afegeix que el rebot de Santander encaixa en un retrocés temporal a la "línia clavicular d'una formació (confirmada) a 'cap i espatlles' que el podria portar durant els propers dies/setmanes als 4,8 euros".
Finalment, l'analista explica que "ens és igual cotitzar als 9.600 o als 9.850 punts" ja que la recuperació de l'índex passa per tancar per sobre dels 9.950 punts. En aquesta situació, Rodríguez opina que "no podem descartar un retorn als 9.500 punts o fins i tot als 9.250 punts".