• El pitjor valor de l'IBEX 35 ha estat Mapfre després d'anunciar l'impacte dels huracans i terratrèmols en els seus comptes
  • Al Mercat Continu han destacat les caigudes d'Abengoa i Duro Felguera
broker 720

La crisi política a Catalunya segueix llastrant l'IBEX-35, que aquest dimarts ha tornat a tancar amb pèrdues del 0,26% i ha perdut els 10.200 punts. El selectiu va abandonar aquest dilluns el nivell de suport que tenia als 10.250-10.260 i avui ha tancat als 10.189 punts.

  • 11.551,60
  • -0,16%

La incertesa provocada pel referèndum català és prou important com perquè l'IBEX pateixi, i pateixi de valent, en el curt-mitjà termini. Perquè si alguna cosa tenen clar els analistes és que 'això' no s’acabarà el 2 d'octubre, sinó que començarà de veritat. Alhora, també hi ha la convicció que el Govern i la comunitat autònoma arribaran a un acord a curt termini, negociaran i, de moment, es donarà per tancat -en fals- el problema. En aquest context, JP Morgan ha desaconsellat directament invertir a Espanya per la situació amb Catalunya: "Millor comprar deute portuguès", ha assenyalat el banc d'inversió.

MAPFRE, EL PITJOR VALOR D'AQUEST DIMARTS

Així les coses, el pitjor valor de l'IBEX aquest dimarts ha estat Mapfre, que ha perdut un 2,58%, després que anunciés ahir en tancar la sessió que els últims huracans (Harvey, Irma i Maria) i els terratrèmols ocorreguts a Mèxic tindran un impacte negatiu en els resultats. La companyia ha confirmat que totes aquestes catàstrofes naturals suposaran per a Mapfre un cost net d'entre 150 i 200 milions, fet que suposa fins a un 25% del benefici de 2017.

El segon valor que més perd en aquesta sessió és Aena, que ha cedit un 2,3%. El mercat ha acollit així la dimissió del seu president, José Manuel Vargas, que ha al·legat motius personals. A més, els grans valors de l'IBEX com Telefónica (-0,34%), BBVA (-0,27%), Iberdrola (-0,24%) o Santander (-0,14%) també han caigut aquest dilluns.

A la banda dels guanys, Cellnex ha estat el valor que més ha pujat, amb una alça de l‘1,48%. L'han seguit Arcelor Mittal (+0,88%) i Red Eléctrica (+0,65%).

PÈRDUES AL CONTINU PER ABENGOA I DURO FELGUERA

Al Mercat Continu han destacat les caigudes d'Abengoa i Duro Felguera. La primera d'elles ha perdut un 10,81% després d'anunciar que posposarà la seva presentació de resultats, prevista per aquest dimecres, després d'una sentència judicial desfavorable contra la reestructuració del seu deute.

A més, Duro Felguera ha perdut un 11,48%, després que la Fiscalia Anticorrupció hagi presentat una querella contra la companyia davant l'Audiència Nacional pel cas dels suborns a Veneçuela.

A la resta de places europees, escàs moviment. El DAX 30 alemany ha pujat un 0,09% i el CAC 40 francès, un 0,03%, mentre el FTSE 100 de Londres ha baixat un 0,21%. Mentrestant, als Estats Units, el president del Govern, Mariano Rajoy, es reuneix amb el seu homòleg nord-americà, Donald Trump aquest dimarts. Encara que, en un principi, el tema del referèndum no està a l'agenda d'aquesta cita.

Allà, als Estats Units, se segueix parlant de tot el que ha passat durant les últimes hores amb Corea del Nord. El règim de Pyongyang va dir que els Estats Units els havia declarat la guerra i els nord-americans no van trigar a respondre que això no era així. L'impacte de totes aquestes tensions es va notar directament en l'euro/dòlar, que ha tornat a caure i se situa a aquestes hores als 1,1772. Per la resta, i amb permís de Catalunya, l'agenda d'aquest dimarts compta amb la presència de Janet Yellen, que parlarà a les 18:45 hora espanyola.

ANÀLISI TÈCNICA

José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, destaca que "en realitat no podem afegir res de nou al qual hem comentat durant les últimes sessions". Segons la seva opinió, "el degoteig a la baixa continua. A veure si el buit alcista dels 10.130 punts aconsegueix actuar com a suport o per contra ens dirigim a la base del canal, per definició suport, ara als 10.050 punts".

Així mateix, l'expert afegeix que "com a resistència, encara que llunyana en aquest moment, la més immediata la trobem als 10.410 punts i per sobre la part superior del canal". Per això adverteix: "Molt de compte amb perforar la base de la cadena perquè llavors podríem assistir a una clara acceleració de la fase correctiva".

Dit això, Rodríguez creu que "dóna la sensació que pot passar força temps fins que l'IBEX 35 abandoni l'espiral baixista en el qual està immers des de fa cinc mesos. I és que per poder dir que alguna cosa està començant a canviar (per bé) li exigirem al preu que, almenys, deixi enrere amb claredat el canal baixista. Una cosa que en aquest moment queda bastant lluny".

Noticias relacionadas

contador