- Les accions de Banc Santander han corregit un 0,51% després de caure un 3% en alguns moments de la sessió
- La resta de borses europees tanquen en verd, excepte el PSI 20 portuguès
L'IBEX 35 s'ha capgirat en el tram final de la sessió d'aquest dimecres amb una pujada del 0,6% fins als 10.588 punts gràcies a la revaloració d'ArcelorMittal i Aena, que han acabat per sobre del 2%, i malgrat al fre del Banc Santander, que en alguns trams de la sessió ha caigut un 3%, tot i que finalment han retrocedit un 0,51% (5,655 euros) a l'espera que aquest dijous conclogui la seva ampliació de capital. La resta de places europees també han acabat en verd, excepte el PSI 20 portuguès (-0,10%).
- 11.467,30
- 0,24%
En definitiva, 'res nou sota el sol'. És cert que aquest dimarts es va viure una jornada de retallades més pronunciats però res que no hàgim vist ja en aquest estiu durant el qual s'intercalen jornades de caigudes una mica més vistoses amb sessions de pujades una mica més ‘pintoresques’ i dies de moviments plans. El balanç global: moviments encara laterals i l'IBEX encara encaixat entre els 10.380 i els 11.000 punts.
En el selectiu espanyol han liderat els avenços ArcelorMittal, amb una revaloració del 2,57%, Aena, que ha escalat un 2,29%, i ACS, amb una pujada del 2%. Pel que fa a les caigudes, destaca DIA amb una reducció del 1,96%, seguit de Bankia (-0,95%) i Banc Santander (-0,51%). A la subhasta de tancament s'han arribat a negociar fins a 25 milions d'accions del Santander i al llarg del dia 150 milions, un moviment que reflecteix l'interès que desperta l'entitat que presideix Ana Botín entre els inversors.
La resta de pesos pesants de l'índex han pujat amb el BBVA registrant un avanç del 0,24%, Telefónica, del 0,34%, Inditex, de l’1,48% i Iberdrola, de l'1,69%.
Amb tot, l'euro / dòlar es relaxa i cotitza a aquestes hores en 1,1532, amb retallades del 0,18%. L'euro marcava aquest dimarts màxims de 14 mesos respecte al dòlar i això tenia la seva conseqüència directa en el comportament de diferents empreses (vegeu les caigudes de Grifols, que té una bona part del seu negoci en dòlars) i en la pressió sobre els mercats.
Mentrestant, Donald Trump torna a ser protagonista aquesta dimecres, dia previ a la reunió de tipus del Banc Central Europeu (BCE), el veritable catalitzador d'una setmana marcada, d'altra banda, pels resultats empresarials. Pel que fa a l'últim del president dels Estats Units, s'ha revelat que va mantenir una reunió secreta amb Vladimir Putin abans del famós primera trobada en el marc del G-20. Aquestes informacions posen 'més llenya al foc' -suficientment ardent ja- de les relacions entre Rússia i Trump, especialment després de les notícies que van confirmar la implicació del seu fill, Donald Trump Jr.
De tornada als resultats empresarials, al llarg de la jornada s'han conegut els d'Electrolux i Volvo, entre d'altres. A més, en el pla micro internacional, es parla de la renúncia de Ton Beuchner, director general d'Akzo Nobel, per problemes de salut. Serà reemplaçat per l'actual cap de la Divisió de Productes Químics, Thierry Vanlancker. Beuchner va rebutjar, a principis d'aquest any, un intent d'adquisició per part de la nord-americana PPG Industries.
El petroli ha augmentat els guanys després que s'hagin publicat els inventaris dels EUA, que han caigut més del previst. Els inventaris nord-americans de cru comercial van caure en 4,7 milions de barrils durant l'última setmana fins als 490.600.000 de barrils, tal com ha informat l'Administració d'Informació Energètica dels EUA (EIA per les seues sigles en anglès). Els analistes esperaven una caiguda de 3,2 milions de barrils. El West Texas, de referenecia als EUA, puja un 1,29%, fins als 46,98 dòlars, mentre que el barril de tipus Brent, de referència a Europa, es revalora un 1,33% fins als 49.48 dòlars.
ABERTIS I AENA, PROTAGONISTES A ESPANYA
Abertis i Aena són els protagonistes indiscutibles aquest dimecres. La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) ha suspès abans de l'obertura la cotització d'ambdues. Expansión publica que el gestor aeroportuari ha estudiat una contraopa sobre Abertis però que s'ha descartat l'opció perquè suposaria nacionalitzar la companyia.
L'OPA d'Atlantia sobre Abertis no convenç en absolut i des que es va concretar s'han succeït les especulacions sobre la possibilitat que Abertis rebés una contra-oferta que millorés la d'Atlantia, a 16,5 euros, que no suposa cap prima per als accionistes d'Abertis.
Finalment, Aena ha confirmat que, efectivament, va estudiar una oferta sobre Abertis però que finalment la va descartar. Les dues empreses han tornat a cotitza amb moviments moderats.
L'altre protagonista del dia a casa nostra és Miguel Blesa. L'expresident de Caja Madrid ha estat trobat mort, amb un tret al pit, en una finca a Còrdova.
José María Rodríguez, analista de Bolsamanía apunta que "de la sessió d'aquest dimecres el més interessant des del punt de vista tècnic no està precisament en l'IBEX 35, sinó en el moviment de Santander. A més, com ja hem comentat en altres ocasions l'entitat càntabra és el 'vaixell insígnia' del selectiu espanyol. Si bé, és cert que encara no es poden llançar les campanes al vol, cal reconèixer que el moviment de la sessió d'aquest dimecres, clarament de menys a més i rebotant des de suports ens deixa una bona boca".
"Santander arribava a caure durant les primeres hores per sobre del 3% i tanca clarament lluny dels mínims del dia, dibuixant un 'martell' des de suports. Aquest tipus de pauta, sobretot quan es dóna després d'una correcció, acostuma a tenir implicacions alcistes en el títol, almenys pel que fa al curt termini. I si Banc Santander rebota, el més probable és que l'IBEX 35 també ho faci. Estarem atents al moviment de demà, ja que finalitza l'ampliació de capital i deixen de cotitzar els drets. En teoria el fet que aquesta finalitzi hauria de servir per treure pressió sobre la cotitzada", comenta Rodríguez.