- 38,90
- 0,33%
Itàlia ha colpejat, un cop més, les altres borses europees, i l'IBEX 35 no se n’ha salvat. El selectiu espanyol ha tancat aquest dilluns amb una caiguda del 0,59%, fins als 9.199,2 punts, de manera que es queda a un pas dels mínims de l'any, que se situen al 9.111 punts.
Encara que tant el CAC 40 de París com el DAX 30 alemany i FTSE 100 de Londres han acabat la jornada amb pèrdues superiors a l'1%, les majors caigudes s'han donat en l'índex FTSE MIB italià: ha cedit més d'un 2,4%, mentre la rendibilitat dels bons del país s'ha disparat.
Això es deu que la Comissió Europea (CE) ha renyat el govern italià per no complir amb les normes fiscals comunitàries en fixar un dèficit fiscal del 2,4% del producte interior brut (PIB) per 2019, en lloc de l'1,6% proposat anteriorment pel ministre de Finances del país, Giovanni Tria.
PUJADES I GUANYS A L’IBEX
Al selectiu espanyol, les companyies que han liderat aquest dilluns els guanys han estat Red Eléctrica (+1,24%), BBVA (+1,01%) i Acciona (+0,94%). En canvi, les que més han cedit al parquet han estat Grífols (-4,22%), Amadeus (-3,73%) i CIE Automotive (-3,15%).
Una de les companyies que també s'ha vist afectada per les caigudes ha estat Cellnex Telecom (-1,5%), després que la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) hagi proposat regular el mercat de la difusió perquè sigui "més flexible".
SANTANDER I TELEFÒNICA, BENEFICIADES PER BRASIL
D'altra banda, cal parlar del Brasil. Aquest diumenge es va celebrar la primera volta de les seves eleccions i el candidat que es pot considerar favorit del mercat, Jair Messias Bolsonaro, s'ha quedat a un pas de la presidència del país. Ara, s'enfrontarà al candidat d'esquerres i successor de Lula da Silva, Fernando Haddad, a la segona volta el pròxim 28 d'octubre. Excepte sorpresa majúscula, Bolsonaro s'hi imposarà i serà el nou president del país.
Això ha provocat que Santander i Telefónica, les dues companyies de l'IBEX més exposades al Brasil i dos dels grans valors (o blue chips) del selectiu, hagin aguantat el tipus aquest dilluns. L'entitat càntabra, que té al país carioca el seu principal mercat, ha pujat un 0,4%, mentre la companyia de telecomunicacions ha ascendit un 0,8%.
ANÀLISI TÈCNICA
José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, assegura que "continua el degoteig a la baixa" de l'IBEX 35, de manera que "ja el tenim a un pas dels mínims anuals, als 9.111 punts".
"Anem a veure com reacciona el nostre índex en aquest nivell, ja que en perforar-lo el següent nivell de suport (psicològic més que una altra cosa) el situem als 9.000 punts com a xifra rodona. I per sota i de major rellevància tenim la zona dels 8.800 punts, que és per on passa una potencial directriu alcista", explica l'expert. Així, afegeix que "es tractaria de la recta suport que uneix els mínims creixents de 2012 i de 2016".
"A favor que la correcció no arribi tenim la renovada fortalesa (almenys a molt curt termini) de Telefónica i de Santander. Mentre que pel costat negatiu tenim la clara perforació de suports per part de l'índex italià, que és el que està perjudicant el conjunt d'Europa. És més, si mirem el conjunt d'índexs europeus, almenys als tres grans (DAX, CAC 40 i Euro Stoxx 50) tot apunta a la possibilitat de posar a prova els mínims anuals, els que es van tocar el març ", conclou Rodríguez.
CLAUS DE LA SETMANA
La setmana que avui comença compta amb molts fronts oberts, entre els quals els experts segueixen destacant el repunt de la rendibilitat dels bons i el seu impacte en la renda variable. "En seguir repuntant les rendibilitats dels bons, la renda variable continuarà sota pressió. En això serà determinant el comportament de la inflació, variable que fa temps que estem catalogant com clau per l'esdevenir de les borses a curt/mitjà termini", assenyalen els experts de Link Securities.
L'altre front obert a la setmana seguirà sent la política, i més en concret el que passi amb Itàlia (la rendibilitat del bo italià a 10 anys puja un 2,3%, fins al 3,5%) i amb el Regne Unit . "Els mercats europeus segueixen centrant-se en Itàlia i en la lluita pels Pressupostos amb la UE", indiquen els experts de Danske Bank. A més, també necessiten que el Regne Unit i la UE continuïn negociant intensament abans de la cimera de la UE dels dies 18 i 19 d'aquest mes.
PÈRDUES A WALL STREET
Finalment, cal recordar que Wall Street va tancar divendres passat amb caigudes destacables que, en el cas del Nasdaq, van superar l'1%. Aquesta jornada es manté el predomini del color vermell, encara que amb caigudes més moderades.
Cal recordar que Wall Street va tancar divendres passat amb caigudes destacables que, en el cas del Nasdaq, van superar l'1%, i que a Àsia també s'han vist retallades importants avui dilluns després que el Banc Central de la Xina suavitzés encara més la seva política monetària durant el cap de setmana. Japó ha estat tancat per festiu.