• Els bancs també han retallat les seves pèrdues, després de ser els més perjudicats aquest dilluns per l'1-O
  • L'índex espanyol es desmarca de les pujades moderades a la resta d'Europa
bolsa_de_madrid_ibex_35_parque

L'IBEX 35 tanca la sessió pràcticament pla (+0,02%) i s'allunya de les caigudes de dilluns passat, cosa que li permet mantenir els 10.200 punts que ha arribat a perdre a mitja sessió. El selectiu torna a desmarcar de la resta d'Europa, els índexs han registrat pujades moderades. Els inversors continuen molt preocupats pel que pugui passar a Catalunya. De moment, aquest dimarts s’hi celebra vaga general mentre s'espera que, durant els pròxims dies, Carles Puigdemont comparegui per declarar la independència de la Comunitat Autònoma.

  • 11.659,20
  • 0,35%

Aquest dimarts destaquen dins el selectiu les caigudes a Iberdrola i Red Eléctrica, que s'han deixat al voltant d'un 2% cadascuna i són els pitjors títols de l'índex, després que JP Morgan hagi retallat la recomanació de les dues a causa de la incertesa política.

No obstant això, els pitjors valors de l'índex aquest dimarts han estat ACS, amb caigudes de l’1,7%, Cellnex (-1,45%) i Mediaset (-1,35%). A la banda dels guanys, Siemens Gamesa lidera les pujades amb una alça del 5,18% fins als 11,67 euros per acció després d'aconseguir un nou contracte a la Xina per al subministrament de 34 MW. La segueixen IAG (+2,1%), beneficiada pel cessament de les activitats de la britànica Monarch, i Caixabank, que ha rebotat un 1,6%, després de conèixer que va augmentar el patrimoni dels seus productes d'estalvi a llarg termini en 652 milions al setembre.

Precisament, els bancs han aconseguit avui retallar les seves caigudes després que fossin aquest dilluns els més perjudicats per la incertesa que es va viure i es viu a Catalunya des de diumenge passat, 1 d'octubre. Bankia també ha pujat un 1,4%, BBVA s'ha revalorat un 0,89%, Bankinter ha registrat una alça del 0,3%, igual que Santander (+0,22%) i Banc Sabadell (+0,06 %)

En l'àmbit empresarial, Telepizza puja un 1,4%. L'espanyola està en converses amb la nord-americana Pizza Hut per a un possible acord que els porti a compartir determinats mercats internacionals, segons ha comunicat la mateixa empresa a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV)

Aquest dimarts destaquen dins el selectiu les caigudes en Iberdrola i REE, que es deixen al voltant d'un 1% cadascuna i són els pitjors títols de l'índex. JP Morgan ha retallat la recomanació de les dues a causa de la incertesa política.

Els experts segueixen manifestant les seves opinions sobre la situació política que s'està vivint a Espanya. Segons els analistes de Barclays, la setmana en què ens trobem és "crítica" i es podrien donar, segons ell, dues possibles escenaris. El primer d'ells, que el govern de Catalunya s'abstingui de declarar unilateralment la independència ja que la comunitat internacional podria percebre-ho com una nova escalada del conflicte. La segona, que el Govern català declari la independència i que el Govern espanyol activi l’article 155. Aquesta última opció, apunta Barclays, generarà noves protestes i més tensions. "En aquest escenari, sembla improbable que el principal partit de l'oposició, el PSOE, desencadenés unes eleccions generals a curt termini (és a dir, el 2017 o principis de 2018)." Per ser clars, la nostra base segueix sent unes eleccions generals que tindran lloc el 2019 o fins i tot al segon semestre del 2018 si es donés un augment de la incertesa".

Fora d'Espanya i de Catalunya, són notícia les paraules del ministre de Finances britànic, Phillip Hammond, que va reconèixer aquest dilluns que la lentitud del Brexit crea incertesa a les empreses.

En el front de dades, l'atur puja al setembre a Espanya en 27.858 persones, el seu major alça en aquest mes des de 2012. D'altra banda, el banc central australià ha mantingut els tipus d'interès sense canvis, a l'1,5%.

ANÀLISI TÈCNICA

Segons José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, "l'únic interessant de la sessió d'aquest dimarts és que l'IBEX 35 tanca lluny dels mínims del dia després d'omplir, gairebé íntegrament, el buit alcista dels 10.130 punts", subratlla.

L'expert explica, que "per sota d'aquest buit el següent suport el trobem en els mínims anuals, als 10.087 punts. I per sota la base del canal, ara als 10.000." Així mateix, "per dalt tenim la resistència horitzontal dels 10.410 i sobretot i, més important, els 10.500 punts, la part superior del canal baixista", comenta.

Finalment, Rodríguez conclou que "mentrestant, més del mateix: bandades a l'alça i a la baixa però sempre dins d'una fase correctiva que està durant ja des de fa cinc mesos".

Noticias relacionadas

contador