• Només vuit valors han aconseguit acabar en verd la sessió: Abertis, Acerinox, Aena, Repsol, Indra, Bankia, Red Eléctrica i DIA
  • A Europa es contagia l'atonia de cap d'any
bolsa_de_madrid_ibex_35_parque

L'IBEX 35 afronta les últimes sessions de l'any amb l'objectiu de superar els 10.200 punts i culminar la revaloració d'un 9% en aquest 2017. No obstant això, aquest dijous ha continuat el degoteig a la baixa: el selectiu espanyol ha caigut un 0,71% fins als 10.093 punts, és a dir, per sota del nivell dels 10.100 punts. Cosa que se suma al retrocés del 0,15% que va experimentar aquest dimecres.

  • 11.566,00
  • -0,19%

Tan sols vuit companyies han aconseguit acabar en verd la sessió, sent-ne les que més han pujat Abertis (+0,43%), l’acerera Acerinox (+0,34%) i Aena (+0,32%). Respecte a la companyia aeroportuària, cal esmentar que aquest dijous ha informat que invertirà 90 milions d'euros en la compra i instal·lació d'equips automàtics per al control de fronteres Automatic Border Control System, amb l'objectiu d'adaptar-se a les normes de la Unió Europea.

De tornada a l'IBEX, el valor més baixista de la sessió ha estat Técnicas Reunidas (-2,13%), seguit de l'energètica Endesa (-2,13%) i la gegant tèxtil Inditex (-1,39%). La resta dels 'pesos pesants' (o 'blue chips') de l'índex, a part de la companyia d'Amancio Ortega, també han acabat amb vendes la sessió (BBVA: -0,93%; Banc Santander: -0,88% ; Telefònica: -0,47%), excepte Repsol (+ 0,20%).

Cal esmentar, a més, que Iberdrola ha caigut un 0,88% tot i anunciar aquest dijous que la reforma fiscal aprovada recentment als Estats Units li generarà 1.700 milions de benefici als seus comptes de 2017.

Així mateix, el sector de la banca també s'ha vist afectat per les pèrdues. En concret, CaixaBank ha baixat un 1,01% aquesta jornada; Banc Sabadell, un 0,18%; i Bankinter, un 0,14%. Tan sols s'ha salvat Bankia (+0,18%).

ALTRES BORSES I REFERÈNCIES MACROECONÒMIQUES

A Europa l'atonia de cap d'any s'ha contagiat, ja que les principals borses han tancat també amb vendes, excepte l’FTSE 100 de Londres, que ha acabat pràcticament pla.

Per la seva banda, Wall Street va acabar amb pujades dimecres, i al tancament del mercat espanyol també predominava el verd entre els seus tres principals índexs, amb pujades del 0,09% de mitjana.

Respecte a les referències macroeconòmiques, que aquesta jornada també han estat poques, cal destacar que aquest dijous ha publicat el seu butlletí econòmic mensual el Banc Central Europeu, en el qual, entre altres coses, figura que el BCE preveu que Espanya reduirà el seu dèficit global per sota del valor de referència del 3% del Producte Interior Brut (PIB) abans que finalitzi 2018.

A més, el ministre d'Hisenda i Funció Pública, Cristóbal Montoro, ha avançat aquest dijous que el dèficit de totes les administracions públiques va tancar el tercer trimestre de l'any a l'1,5% del PIB.

ANÀLISI TÈCNICA

Segons José María Rodríguez, analista tècnic de 'Bolsamanía', "la sessió d'aquest dijous, la penúltima de la setmana, ens confirma si és que quedava algun dubte encara que el nostre índex està molt feble".

De fet, assegura que "el continu i lent degoteig de les últimes sessions deixa les portes obertes a la possibilitat que s'acabi posant a prova durant els pròxims dies la zona de suport dels 9.900 punts. Per sobre, la zona de resistència la trobem als 10.600 punts".

"I com hem comentat en tantes ocasions només per sobre d'aquesta resistència podrem parlar d'un abans i un després en l'IBEX 35. Si ens fixem en Telefónica, la companyia ha marcat avui un nou mínim anual i ha donat així continuïtat als impecables màxims i mínims decreixents des del passat mes de març i acumula una caiguda del 20% des dels màxims de l'any (10,17). Per tant o molt canvien les coses durant els pròxims dies o em temo que posarem a prova l’important zona de suport dels 9.900 punts i creuem els dits perquè no es perdin", conclou Rodríguez.

Noticias relacionadas

contador