- -26,40
- -0,22%
L'IBEX ha tancat l'última sessió d'aquest nefast 2018 amb una pujada del 0,54%, als 8.539,90 punts. En l'acumulat dels darrers dotze mesos el selectiu espanyol es deixa un 15% i marca el seu pitjor registre des de 2010, quan va perdre una mica més d'un 17%. Dins del selectiu, Ence, ACS i Acerinox han estat avui els millors títols mentre que Mapfre ha estat el pitjor, amb retallades de l'1,28%. Al Continu, destaquen les pujades en Pescanova (+23%) després que la setmana passada paralitzés l'embargament de béns per fer front a una fiança de 1.000 milions.
"El rebot que va iniciar aquest divendres pot tenir continuïtat durant les properes sessions/setmanes, però això sí, tot això dins d'una fase correctiva major. Per res estem parlant d'un canvi de tendència perquè ni tenim figura de tornada, ni senyal de esgotament de les caigudes. Tan sols un simple rebot, com molts dels que hem tingut al llarg de l'any", adverteix José María Rodríguez, expert de Bolsamanía. Rodríguez recorda que venim de "fortíssimes caigudes" tant a Europa com a Wall Street i subratlla que els nivells de volatilitat són similars als que es van assolir durant les importants caigudes de finals de gener, principis de febrer.
Les alces d'aquest dilluns estan motivades per les últimes notícies relacionades amb la guerra comercial entre la Xina i els Estats Units. El president nord-americà, Donald Trump, ha apuntat "grans progressos" entre les dues potències.
"He mantingut una llarga i molt bona conversa telefònica amb el president Xi de la Xina", ha escrit Trump en un missatge en Twitter. L'acord està progressant "molt bé". "Si es fa, serà molt complet; cobrirà tots els temes, àrees i punts de disputa. S'està fent un gran progrés!", ha precisat el president nord-americà.
No obstant això, després de la piulada, The Wall Street Journal ha informat que Trump "pot estar exagerant com de prop es troben els dos costats d'un acord", citant fonts "familiaritzades amb l'estat de les negociacions".
Aquests comentaris de Trump han sortit després que ell i Xi Jinping acordessin una treva en la seva disputa comercial a principis d'aquest mes i es donessin 90 dies per arribar a un acord.
A EUROPA: BREXIT I ITÀLIA
A Europa, l'any acaba amb bones notícies relacionades amb Itàlia i amb més incertesa vinculada amb el Regne Unit i el Brexit.
A Itàlia, el govern va aprovar a última hora d'aquest dissabte els pressupostos per a l'any 2019 després de l'acord amb Brussel·les, els quals situen l'objectiu de dèficit al 2,04% enfront del 2,4% previ. Es 'tanca' així una crisi que ha tingut en suspens tota la Unió Europea (UE) durant les últimes mesos d'aquest any.
Pel que fa al Brexit, aquest diumenge el ministre de Comerç del Regne Unit, Liam Fox, va reconèixer que hi ha una possibilitat del 50% que la sortida del Regne Unit de la UE s'aturi si el Parlament britànic rebutja l'acord de divorci aconseguit entre la UE i Theresa May. El Parlament del Regne Unit votarà sobre l'acord durant la setmana que comença el 14 de gener.
Finalment, cal recordar que les borses europees tanquen avui a mitja sessió (14.00 hores), igual que les nord-americanes (19.00 hora espanyola), per la celebració del Cap d'Any.