• Popular torna a disparar-se aquest dimecres i puja un altre 5%, seguit de la resta de bancs
  • La realitat política d'Europa continua centrant l'atenció... al costat dels resultats empresarials
ep bolsa madrid ibex 35 parque

L'IBEX 35 ha tornat a liderar els guanys a les borses europees i consolida la seva posició com a índex refugi a Europa, enfront d'altres mercats més inestables en aquests moments, com França o Regne Unit. El selectiu espanyol ha pujat un 1,03%, fins a 10.370,30 punts, molt per sobre del 0,2% del CAC 40 francès o el DAX 30 alemany i de les pèrdues del 0,3% del FTSE 100 britànic, al que no ha assegut gens bé la convocatòria d'eleccions anticipades per part de Theresa May per al proper 8 de juny.

  • 11.435,70
  • -0,28%

Bona jornada per als bancs espanyols, ja que Banc Santander ha pujat un 2,98% i BBVA ha avançat un 2,13%, mentre una altra entitat financera, Banc Popular, s'ha disparat un 5,5% després de la caiguda del 25% registrat a la setmana passada. Dia positiu també per al gegant siderúrgic ArcelorMittal (+3,5%) i l'aerolínia IAG (+3,2%). Els bancs mitjans, com Caixabank (+3,4%), Sabadell (+3,1%) i Bankia (+2,8%) també han viscut una bona sessió. Un altre valor que està molt fort és Aena (+2,7%).

El ‘fanalet vermell' de l'IBEX ha estat Abertis, que ha caigut un 3% després de disparar-se dimarts un 6%, quan es va conèixer que el grup italià Atlantia es planteja llançar una OPA pel gestor d'autopistes controlat per La Caixa. Iberdrola (-1,2%), Cellnex (-1%) i ACS (-1%) han estat els altres valors més baixistes de l'IBEX, seguits per Gamesa (-0,7%). JP Morgan ha valorat les seves accions en 18,50 euros, després de retallar un 15% el seu preu objectiu després de distribuir el dividend especial de 3,59 euros.

Al Mercat Continu, Sniace ha caigut un 9,5% després de pujar ahir un 17% després de culminar amb èxit la seva ampliació de capital. I Atresmedia ha baixat un 1,2% després d'una recomanació de venda dels experts de Deutsche Bank.

Els inversors també han estat atents aquest dimecres als nous resultats empresarials, com els de Heineken (ha guanyat 293 milions d'euros durant el primer trimestre) i Burberry. Als Estats Units, Morgan Stanley ha disparat un 70% el seu benefici del primer trimestre i ha superat previsions.

Al plànol de dades macro, la inflació de la zona euro de març ha quedat en l'1,5%, tal com s'esperava. A més, el Fons Monetari Internacional (FMI) segueix publicant capítols sobre les seves perspectives econòmiques. Ahir va comunicar que ha elevat al 2,6% la seva previsió de creixement per a Espanya el 2017 i avui ha assenyalat que fan falta més fusions bancàries.

REGNE UNIT I FRANÇA

L'anunci de Theresa May de convocar eleccions suposa una gota més al got ple de vessar d'inestabilitat política del Vell Continent. El cert és que la Unió Europea (UE) ha volgut treure ferro' a l'assumpte i ha donat a entendre que és un 'problema' del Regne Unit i ha apuntat que, per la seva banda, manté els plans de negociació tal com estaven previstos. No obstant això, també és veritat que el Brexit és un focus de tensió real per a Europa i que la convocatòria d'eleccions al Regne Unit suposa un nou 'sot' al camí quan semblava que la majoria dels obstacles estaven superats.

I és que França preocupa... però menys. El CAC va ser l'índex europeu que més va caure ahir (-1,59%) al costat del FTSE (-2,46%), però el mercat té bastant assumit que Emmanuel Macron va a guanyar les eleccions a la segona volta, amb la qual cosa el 'problema Le Pen' passaria a un segon pla. No obstant això, superada l’'etapa França', els inversors hauran de lluitar amb l’'etapa Regne Unit' (les eleccions seran el 8 de juny), que inclou l'inici de les negociacions amb la UE, i després arribarà l’'etapa Alemanya' (al setembre). Massa focus d'incertesa a l'horitzó que caldrà anar sortejant.

ANÀLISI TÈCNICA

"Aquest dimecres el nostre selectiu aconsegueix redreçar el rumb i tancar en números verds després de cinc sessions consecutives de caigudes. Evidentment, és impossible determinar si la correcció anirà a més durant els propers dies o si per contra buscarem atacar els màxims anuals a qualsevol moment. Tot és possible", afirma José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.

"És cert que la correcció des de màxims anuals se'm fa petita, però en gràfic diari tenim importants nivells de 'sobrevenda' en títols directors com per exemple BBVA, Banc Santander i Telefónica, entre uns altres", afegeix aquest expert.

"A més", conclou Rodríguez, "si ens fixem en l'índex que engloba els bancs europeus (SX7I), ha pujat amb força després de recolzar-se al tick a la zona de suport que presenta a la directriu alcista que uneix els successius mínims creixents des del mes de juliol. Per tant, existeix la possibilitat que, des d'aquí, els bancs del Vell Continent es reestructurin de nou a l'alça i per tant les borses europees, també".

Noticias relacionadas

contador