- -30,90
- -0,27%
Fortes caigudes en totes les borses europees aquest dimecres. Els majors descensos s'han donat en el DAX 30 alemany, que ha acabat amb una caiguda del 2%, igual que el CAC 40 francès. Mentre l'FTSE 100 de Londres ha perdut al voltant d'un 1,2%. Aquestes caigudes generalitzades han provocat que també l'IBEX 35 hagi tancat en vermell: ha baixat un 1,05%, fins als 9.162,9 punts. Així, s'acosta de nou als mínims de l'any (als 9.111 punts) i marca un nou mínim en preus de tancament.
És cert que, per moment, el selectiu espanyol aconseguia remuntar impulsat per les pujades de grans valors. No obstant això, les fortes caigudes d'Europa, juntament amb els forts descensos també que viu avui Wall Street, han impedit que l'IBEX hagi acabat aquest dimecres en verd.
POCS VALORS EN VERD A L’IBEX
Així, han estat pocs valors els que han aconseguit tancar en verd la sessió. Els guanys han estat liderades per Telefónica (+1,1%), que ahir va xifrar en 232 milions d'euros l'impacte de la venda del 10% de Telxius a Pontegadea. L'han seguit Banc Sabadell (+1,09%), Bankia (+0,21%), Repsol (+0,21%) i Mapfre (+0,19%; gràcies a un acord estratègic amb Amazon).
No obstant això, les caigudes han estat encapçalades per CIE Automotive (-6,31%), Arcelor Mittal (-4,84%) i Aena (-4,74%). La gestora aeroportuària ha presentat avui el seu Pla Estratègic per a 2021, però sembla que no ha convençut els inversors.
També Técnicas Reunidas ha estat un dels valors més baixistes de la sessió. Ha caigut més d'un 4,5% després que Barclays hagi retallat la seva recomanació sobre la companyia i el seu preu objectiu fins als 36 euros per acció.
MERCAT CONTINU
A més, Solaria ha tornat a caure amb força (-3,57%) després de dues jornades de fortes reculades per les últimes mesures en matèria d'electricitat plantejades pel Govern. Així mateix, Abengoa torna a ser notícia, en aquest cas per la investigació de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) a Josep Borrell per l'ús d'informació privilegiada. El ministre ha dit que està estudiant recórrer la sanció. "Amb informació privilegiada no ho hauria perdut tot", ha defensat.
ANÀLISI TÈCNICA
José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, qualifica de "molt lleig" el tancament d'aquest dimecres a l'IBEX. "Per què? Molt senzill, perquè el tenim a les portes de l'important suport que presenta en els mínims anuals (9.111)", explica.
"El nostre índex ha estat aguantant el tipus molt millor que la mitjana del mercat (gràcies, en part, a Telefónica) però al final s'ha vist arrossegat per les importants caigudes a Europa (el DAX s'ha deixat un 2%)", afegeix. "Veurem què passa d'aquí al tancament de la setmana per allò de com quedarà l’espelma setmanal. Però no hi ha dubte que la perforació dels mínims anuals deixaria la porta oberta a un moviment cap als 8.800 punts. Prèvia parada als psicològics 9.000 punts", assenyala l'expert.
"Molt important també el que succeeixi a Europa, que té els suports en els mínims de març. I cap aquí semblen voler dirigir-se. La perforació d'aquests mínims en espelmes setmanals seria un nou i preocupant senyal de debilitat per al conjunt de les borses del Vell Continent", conclou Rodríguez.
PUJADA DE LA RENDIBILITAT DELS BONS
Els analistes segueixen insistint que la política i també la pujada de la rendibilitat dels bons són els dos grans temes del moment. El ministre de Finances italià, Giovanni Tria, va admetre aquest dimarts que el Govern està preocupat per com s'estan desenvolupant els esdeveniments i va dir que espera que les noves explicacions a les mesures pressupostàries aconsegueixin que deixin de considerar-se "inacceptables".
D'altra banda, cal recordar que a finals d'aquesta setmana 'comença' la temporada de resultats als Estats Units, amb les xifres de Citigroup, JP Morgan i Wells Fargo, entre d'altres.
Pel que fa a les dades macro de la jornada, el PIB del Regne Unit del mes d'agost ha quedat al 0,0% enfront del 0,1% esperat.