• Y las dudas sobre el comportamiento del crudo en los próximos meses
  • Afrontamos cuatro meses de incertidumbre e inestabilidad, dice un experto
  • Esto puede pasar factura a la economía española y sobre todo a las inversiones
WallStreet-1

Pèrdues moderades per a l'IBEX i Wall Street. Les borses mundials s'han quedat sense ral·li de final d'any, a causa de la preocupació dels inversors pel preu del petroli i, localment, per la situació política a Espanya.

Wall Street ha tancat amb guanys destacats (Dow Jones: 1,10%; SP 500: 1,06%; Nasdaq: 1,33%), impulsat pel bon comportament de les empreses tecnològiques. Valors com Amazon i Alphabet, matriu de Google, ha tancat en màxims històrics i ha impulsar el mercat.


A Espanya, continua la incertesa política sobre el nou Govern. La proposta d'una gran coalició realitzada pel Partit Popular ha estat rebutjada pel PSOE, encara que les negociacions seguiran els propers dies. Lorenzo Bernaldo de Quirós, president de la consultora Freemarket, ha comentat a Financial Times que "hi ha gran preocupació a l'IBEX-35. En qualsevol cas, afrontem quatre mesos d'incertesa i inestabilitat, que afectaran al consum i la inversió. Això passarà factura econòmicament".

L'OFERTA DE PETROLI SEGUIRÀ PER SOBRE DE LA DEMANDA


“No li correspon a l’Aràbia Saudita, ni a certs membres de l'OPEP, subvencionar els productors de costos més alts en cedir participació de mercat”, va assenyalar al març el ministre saudita del Petroli, Ali al-Naimi, segons recull The Wall Street Journal (WSJ).


“La idea que l'OPEP i altres productors importants com Rússia redueixin la producció a aquests preus més baixos és equivocada”, ha comentat al rotatiu John Brynjolfsson, director d'inversions de Armored Wolf. “La producció excedirà la demanda durant el proper parell d'anys”, ha afegit aquest expert.


ECONOMIA: IPC D'ESPANYA, EN EL 0% DE TAXA INTERANUAL


Les males previsions per al 2016 es multipliquen conforme ens apropem al final d'any, i després dels advertiments llançats per diversos economistes, ara ha estat la directora gerent del Fons Monetari Internacional (FMI), Christine Lagarde, qui ha avisat que el creixement econòmic mundial serà "decebedor" l'any que ve.


L'IPC d'Espanya ha abandonat la tendència negativa dels últims mesos i ha tancat el mes de desembre en el 0% en taxa interanual.


El Banc Central de Xina ha suspès temporalment les operacions de divises de diversos bancs estrangers.


Estats Units: vendes habitatges pendents novembre: -0,9%; prev.: 0,5%; ant.: 0,2%. Manca la publicació dels inventaris setmanals de cru.


EMPRESES: ABENGOA, PROP DEL CONCURS


Abengoa ha explicat a la CNMV que espera un acord amb els creditors abans del 28 de març de 2016.


Una desena d'empreses cotitzades inicien 2016 repartint 4.300 milions en dividends.


Insiders: moviments en Gamesa, Dia, BME, Realia, Ebro Foods i Liberbank.


ALTRES MERCATS


Els futurs sobre el barril de cru Brent cauen 2%, fins a 37,40 $, al Nymex.


Els bons del tresor a 10 anys cauen 3/32 dòlars; la seva rendibilitat puja fins al 2,318%.


L'euro puja 0,03%, fins a 1,0923 $.

contador