- Wall Street va tancar la passada jornada amb predomini de números vermells
- A Catalunya, arrenca la campanya electoral per a les eleccions del 21-D
L'IBEX 35 s'asseu sobre els 10.200 punts després d'una jornada convulsa marcada per les negociacions entre el Regne Unit i la Unió Europea. Tot i haver registrat pèrdues al llarg de la sessió, finalment el selectiu espanyol ha aconseguit tancar en verd, encara que amb una tímida pujada del 0,03%, fins als 10.211 punts.
- 11.467,30
- 0,24%
Gas Natural ha estat el valor més alcista d'aquest dimarts (+3,2%), seguit de Colonial (+2,63%) i Cellnex (+1,58%). A la banda de les pèrdues han destacat Arcelor Mittal (-1,95%), Sabadell (-1,49%) i Bankia (-1,28%).
La banca ha protagonitzat gran part de les pèrdues d'aquesta sessió, ja que també Bankinter (-1,13%) i Santander (-0,34%) han tancat en vermell. Avui, el banc presidit per Ana Botín ha rebaixat fins a 1.100 empleats les sortides que es realitzaran per l'ERO després de la fusió amb Banc Popular. Al seu torn, la seva filial nord-americana, Santander Holding USA, ha vist rebaixat la seva 'avaluació' per part d’S&P fins a 'BBB' des de 'BBB +'.
Per la seva banda, ACS ha tancat amb una caiguda de l’1,16% després que el fons Oceanwood, accionista rellevant en NH Hotel i Liberbank, hagi aflorat un 1% del seu capital.
Siemens Gamesa ha tornat a deixar-se un 0,64% durant la sessió d'aquest dimarts després d'anunciar ahir que retirava l'ERO pel qual acomiadaria 272 persones a Espanya. A més, els analistes de JP Morgan han retallat la seva valoració borsària un 5%, fins a 10,40 euros.
Al Mercat Continu ha destacat Sniace. El grup industrial químic s'ha disparat un 18,23% durant aquesta sessió després de comunicar la posada en marxa de les seves línies de producció de fibra de viscosa a la fàbrica de Viscocel, paralitzada des de juliol de 2013.
CATALUNYA
Mentrestant, aquí a Espanya arrenca la campanya electoral per a les eleccions catalanes del pròxim 21 de desembre. Tots els mitjans apunten aquest lideratge d'Inés Arrimadas, candidata de Ciutadans, després de la publicació de les últimes dades del CIS. En tot cas, s'aventura un resultat electoral complicat que farà encara més complicat formar un Govern a Catalunya. La incertesa política continua molt present.
LES NEGOCIACIONS DEL BREXIT S'ESTANQUEN
A nivell europeu, les postures entre el Regne Unit i la UE es van acostant, però encara no hi ha acord. El president de la Comissió Europeu (CE), Jean-Claude Juncker, ha dit que tot i que la primera ministra britànica, Theresa May, és una "negociadora dura", això no significava que les converses vagin a fracassar. El principal punt de conflicte es troba a la frontera entre la República d'Irlanda i Irlanda del Nord.
"Quan gairebé tothom donava per fet que hi hauria acord entre les parts, les negociacions del Brexit es van trobar ahir amb un important escull que les parts, de moment, no han estat capaços de superar: la postura dels nord-irlandesos del DUP, que donen suport al Govern de Theresa May al Parlament britànic. (...) Caldrà veure com soluciona el Govern britànic aquest tema sense perdre el seu suport majoritari al Parlament", expliquen els analistes de Link Securities al seu informe diari.
El fre a l'acord sobre el Brexit s'ha notat en la borsa de Londres, que ha tancat en vermell amb lleus caigudes del 0,09%. Mentrestant, els guanys a les borses del Vell Continent les ha liderat el PSI 20, que ha pujat un 0,86%. El CAC 40 ha acompanyat el Footsie en les pèrdues i ha cedit un 0,14%.
LA REFORMA FISCAL DE TRUMP MARCA WALL STREET
Els Estats Units, artífex de les alces d'aquest dilluns a Europa (curiosament Wall Street va finalitzar la jornada amb predomini de números vermells) seguirà sent notícia durant les properes sessions. Després de l'aprovació de la reforma fiscal al Senat, ara se seguirà avançant cap a una aprovació definitiva del projecte estrella de Donald Trump abans que acabi l'any. Si s'aconseguís, això seria un important catalitzador per als mercats.
Pel que fa a l'agenda de dades de la sessió, el Banc Central d'Austràlia (RBA per les sigles en anglès) ha mantingut els tipus a l'1,5%, tal com s'esperava. A més, a la Xina, el PMI serveis de novembre ha quedat en 51,9, per sobre del previst. A Espanya, el PMI serveis de novembre s'ha situat en 54,4, per sota del que s'estimava. Per la seva banda, la producció industrial d'Espanya ha pujat un 4,1% a l'octubre, per sobre del que s'esperava. A la Zona Euro, el PMI serveis ha quedat en línia amb l'estimat (56,2), igual que el PMI compost. Les vendes al detall d'octubre a la Zona Euro han pujat un 0,4%, per sota de l'1,5% del consens.
ANÀLISI TÈCNICA
Segons explica José María Rodríguez, analista tècnic de 'Bolsamanía', la sessió d'aquest dimarts "ens apropa una mica més a la resistència de curt termini que trobem als màxims de la setmana passada (10.323)". No obstant això, adverteix que "tot i així no podem encara fer-nos il·lusions", ja que el selectiu espanyol "segueix sent el més feble de tot Europa des de fa mesos".
Malgrat tot, l'analista assenyala que "almenys tenim clar, que no és poc, que per sobre dels 10.600 punts tindrem figura de volta en l'índex amb importants implicacions alcistes per al preu". Això sí, afegeix que" mentre no saltem per sobre no tindrem res", encara que per sota ens trobem el suport dels 9.900 punts. "I tot el que succeeixi dins el rang dels 9.900-10.600 punts no tindrà cap interès des del punt de vista xartista", conclou.