- A Espanya, Quim Torra ha estat investit com a nou president de Catalunya
- Les dues 'solucions' polítiques són just el contrari del que al mercat li agradaria... tot i que segueixen sense cap impacte
L'IBEX comença la setmana amb pèrdues (-0,13% 10.257 punts), igual que gran part de la resta d'índexs europeus, durant una jornada marcada per dos esdeveniments polítics: l'imminent acord a Itàlia per formar Govern i la investidura de Quim Torra com a nou president de la Generalitat.
- 11.466,60
- -0,01%
Durant aquesta sessió, Técnicas Reunidas ha estat un dels protagonistes després de presentar els seus resultats trimestrals. La companyia va registrar una caiguda del 99% en el seu benefici trimestral, fins al mig milió d'euros, "pel descens del resultat financer, a causa d'unes pèrdues per transaccions en moneda estrangera grans, relacionades amb la depreciació del dòlar davant l'euro durant el període". La companyia s'ha desplomat un 3,4%. També en vermell han destacat Ferrovial (-1,84%) i Telefónica (-1,31%).
Aquest dilluns Indra (-0,52%) també ha presentat els seus comptes i ha anunciat un descens del 49% en el seu benefici. L'evolució del tipus de canvi li va suposar un impacte negatiu de 23 milions d'euros en les seves vendes. Colonial també ha estat un dels valors més baixistes (-0,7%) després de presentar els seus comptes i malgrat haver guanyat un 40% més durant el primer trimestre, 22 milions d'euros.
Els guanys a l'IBEX han estat liderats per Grifols (+1,16%), Aena (+0,87%) i Endesa (+0,77%). A més, ACS (+0,57%), ha triomfat en la seva OPA conjunta amb Atlantia, de manera que totes dues han obtingut el control sobre Abertis.
MERCAT CONTINU
Pel que fa al Mercat Continu, han estat notícia després de presentar els seus comptes Almirall (+3,52%) i MásMóvil (+3,1%). En canvi, NH ha caigut un 2% després que HNA hagi anunciat un procés formal per estudiar les ofertes per la seva participació del 29,5% en l'hotelera.
POLÍTICA: CATALUNYA I ITÀLIA
Dos esdeveniments polítics marquen l'actualitat econòmica i borsària d'aquest dilluns. D'una banda, aquest acord imminent entre els partits extremistes i anti-europeus Moviment 5 Estrelles i Lliga Nord a Itàlia per constituir Govern. En segon lloc, la investidura de Quim Torra, del qual s'ha destacat al llarg de les últimes jornades el seu perfil radical, com a nou president de la Generalitat de Catalunya. Dues 'solucions' polítiques que estan 'als antípodes" del que al mercat li agradaria però que ja es coneixien i, fins al moment, han tingut un impacte pràcticament nul sobre els mercats (especialment el que passa a Catalunya).
"Fins ara no s'observa reacció al progrés significatiu de les converses entre els dos partits 'anti-establishment' a Itàlia", assenyalen els experts de London Capital Group.
El líder del partit euroescèptic, Moviment 5 Estrelles, Luigi Di Maio, i el líder de l'extrema dreta de la Lliga Nord, Matteo Salvini, intenten crear un govern de coalició que funcioni per omplir el buit polític que Itàlia ha experimentat des de les eleccions del 4 de març. S'espera que els partits populistes anunciïn la seva decisió aquest dilluns. "Si les seves negociacions van bé, com suggereixen els informes, i acorden un primer ministre que sigui acceptat pel president italià, serà el primer govern anti-sistema a Itàlia i a Europa occidental", recalquen des de London Capital Group.
"El sentiment de risc a la Zona Euro fins ara no s'ha vist afectat per la creixent probabilitat d'un govern de coalició format pels dos partits anti-establishment. Tot sembla indicar que les dues parts han de presentar avui un programa governamental", expliquen els experts de Danske Bank al seu informe diari. "No obstant això, els bons del Govern italians -i l'euro- no es veuen afectats per aquesta perspectiva. Mentre que la rendibilitat del 10 anys va augmentar una mica la setmana passada, actualment es troba just per sobre de la marca de l'1,85%, notablement per sota dels nivells del 2% que es van observar al començament d'any", afegeixen.
ANÀLISI TÈCNICA
"I al setè dia va descansar". Així defineix l'analista de Bolsamanía José María Rodríguez la sessió d'aquest dilluns, durant la qual l'IBEX s'ha pres un respir després de sis sessions consecutives en números verds. Segons l'opinió de l'expert, això era una cosa que "era d'esperar": "de fet, tot i que corregíssim fins als 10.100 punts, aquí no hauria passat res, tan sols es tractaria d'un suport a la recta d'acceleració de l'impuls alcista iniciat a finals de març".
Segons explica Rodríguez, ara l'IBEX té la resistència dels 10.400 punts, un buit baixista (diari), i per sobre no hi ha res fins als màxims anuals als 10.645 punts.
Pel que fa a Europa, també jornada de descans, tot i que l'analista assenyala que "és cert que ells estan encara més a prop dels màxims anuals que el selectiu", però afegeix que no cal oblidar que el conjunt de les borses europees fa set setmanes consecutives que estan pujant amb un saldo del +11% durant aquest període. "Més aviat que tard es podria apostar per una correcció una mica més gran, un merescut descans fruit dels fortíssims nivells de sobrecompra diaris (que no setmanals), conclou l'analista.