• La liquidació, amb diners públics, d'aquests bancs se suma a la resolució, amb diners privats, de Popular de fa unes setmanes
  • L'índex italià s'ha revalorat un 0,67%, mentre que la resta dels parquets pugen de mitjana un 0,5%
Veneto-banca

Els mercats del Vell Continent han pujat de mitjana un 0,5% després de la decisió del Govern italià de liquidar dos dels seus bancs, Banca Popolare di Vicenza i Veneto Banca. Tot i que el fantasma de la crisi del sector financer europeu cada vegada està més present (a principis de mes es va decidir la resolució de Banc Popular), els inversors han optat per seguir cap endavant i per cotitzar positivament aquesta actuació de la autoritats italianes. Per la seva banda, l'IBEX 35 ha tancat amb pujades del 0,62% als 10.696,60, sense arribar a allunyar-se dels seus nivells de suport.

  • 11.435,70
  • -0,28%

"Entenem (que la decisió del rescat) evita que la crisi bancària s'estengui a altres bancs del país, la qual cosa ha de servir per tranquil·litzar els inversors", assenyalen els analistes de Link Securities a seu informe diari.

Els problemes dels bancs italians són 'un secret a veus' i sembla que l'Executiu d'aquest país ha aprofitat el pas fet amb Popular per actuar i moure amb aquests dos bancs. Les autoritats italianes han dit que estan preparades per gastar fins a 17.000 milions d'euros en el tancament d'aquests dos bancs regionals. L'acord suposa transferir els millors actius d'aquests bancs a Intesa Sanpaolo. La mesura es produeix dos dies després que el Banc Central Europeu (BCE) advertís que Banca Popolare di Vicenza i Veneto Banca probablement acabarien fent fallida.

"La veritat és que després de que va passar amb Popular i ara amb Itàlia, alguns inversors podrien preguntar-se si podem estar tranquils o la reestructuració bancària a Europa encara està lluny d'acabar. “Déu n'hi do", assenyalen aquest dilluns els experts de Carax AlphaValue al seu informe diari.

El FTSE Mib de Milà s'ha revalorat un 0,67%, mentre que el PSI 20 portuguès ha pujat un 0,69% i el CAC 40 francès un 0,66%. El 'cigne negre' dels problemes dels bancs europeus se suma al de la debilitat del cru, que avança sense una tendència clara al tancament de mercat: el Brent puja un 0,11% fins els 45,6 dòlars per barril, mentre que el West Texas se situa als 0,40% fins als 43,18 dòlars per barril.

Al mercat espanyol, destaca el comportament d'Iberdrola que ha liderat les pujades amb una revaloració de l’1,92%, IAG, un 1,51% i Banc Sabadell, un 1,46%, després de Red Eléctrica (+1,15%) i CaixaBank (+1,12%). En negatiu s'han situat Acerinox amb un retrocés de l’1,54%, Grifols al 0,67% i Acciona, al 0,62%. Al Mercat Continu Solaria ha escalat un 10,08%, Ercros, un 5,71% i Duro Felguera, un 5,17%, mentre que Pescanova amb un retrocés del 13,55% ha liderat les pèrdues, després Service Point. un 7,29% i Urbas, un 6,25%.

Durant la sessió s'ha conegut que Telefónica estudia treure a borsa la seva filial a l'Argentina, una mesura que l'ajudaria a recaptar fons aprofitant la gana dels inversors pel mercat emergent, segons informa Bloomberg. Mentre que els analistes de Citi han mantingut la seva recomanació de compra i el preu objectiu de 28 euros. També, els analistes de Barclays han rebaixat la seva recomanació sobre Aena a "neutral" des de "sobreponderar". No obstant això, des de l'entitat britànica mantenen el preu objectiu en 170 euros per acció.

Pel que fa a la resta, al Regne Unit, tot apunta que durant la tarda s'anunciarà l'acord entre els Conservadors i el Partit Democràtic Unionista (DUP) d'Irlanda. Després de l'última trobada que la mandatària ha mantingut a Londres amb la líder del DUP, Arlene Foster, May anunciarà l'acord que li permetrà seguir al capdavant del país i de les negociacions sobre el Brexit.

Mentrestant, representants comercials de la Unió Europea i de Mèxic es reuneixen aquest dilluns com a part de les negociacions per actualitzar el Tractat de Lliure comerç actual. Finalment, cal assenyalar que la confiança dels empresaris alemanys va escalar a un rècord històric (115,1 des de 114,6) al juny.

José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, apunta que "aquest dilluns despertàvem amb lleugeres pujades, del 0,3% i després d'arribar a pujar per sobre de l'1% han arribat les vendes a la part final de la sessió i tanquem lluny dels màxims del dia. Hem perdut una oportunitat per allunyar-nos dels nivells de suport, dels 10.600 punts. Per tant, es pot dir que ens trobem en la mateixa situació que la setmana passada, desplaçant-nos dins el triangle, sense ser capaços de perforar suports, però molt menys d'atacar resistències".

"A més, crida l'atenció el poc volum de negociació de les últimes sessions, clarament per sota de la mitjana. De tota manera es pot dir que tot el que succeeixi dins el rang de preus comprès entre els 10.600 punts (suport) i els 11.050 punts (resistència) no tindrà implicacions tècniques per al nostre índex. I mentrestant, seguim consolidant lateralment dins d'un rang que, a poc a poc, es va estrenyent", explica Rodríguez.

Noticias relacionadas

contador