• Esto podría afectar al consumo y sobre todo a la inversión empresarial
  • Pese a que los analistas anticipan un crecimiento sólido en 2016
  • El selectivo español ha bajado casi un 6% en 2015
urna elecciones

Manca de tendència per a l'IBEX a mitja sessió. Sembla que els inversors comencen a marxar de vacances, ja que el volum de negociació és baix. El principal índex europeu, el Dax, tancarà aquest dimecres i ja no obrirà fins al proper 4 de gener.

El selectiu alemany va camí d'acabar l'any amb una pujada anual del 10%, mentre l'IBEX acumula una caiguda anual propera al 6%. De la mateixa manera, el Nikkei ha acabat l'any amb una pujada del 9%. Sembla que la incertesa política sobre el futur Govern a Espanya segueix sent un llast massa pesat per a la borsa espanyola.


NERVIOSISME ENTRE ELS LÍDERS EMPRESARIALS

Financial Times assenyala que hi ha nerviosisme entre els líders empresarials sobre el futur polític del país. Per exemple, el president de Deutsche Bank a Espanya, ha comentat que "el mercat sembla estar apostant per alguna solució d'última hora. Però francament, veig una mica més de risc que el mercat".


En opinió d'Antonio Rodríguez-Pina, "hi ha risc d'eleccions anticipades. Hi ha risc d'una aliança d'esquerres que inclogui partits radicals. I hi ha risc que, fins i tot si Mariano Rajoy aconsegueix ser president, moltes de les seves polítiques estiguin hipotecades pels socialistes". A més, consideren que les empreses pararan les seves inversions fins que no es conegui la formació del nou Govern.


Per la seva banda, Lorenzo Bernaldo de Quirós, president de la consultora Freemarket, ha comentat al rotatiu que "hi ha gran preocupació a l'Ibex-35. En qualsevol cas, afrontem quatre mesos d'incertesa i inestabilitat, que afectaran al consum i la inversió. Això passarà factura en l’àmbit econòmic".


NO OBSTANT AIXÒ, LES PREVISIONS ECONÒMIQUES SÓN BONES


No obstant això, malgrat aquesta incertesa política, el consens d'analistes preveu que l'economia espanyola creixi a un ritme superior al 2,5% el 2016. El principal temor és que no es duguin a terme reformes per mantenir el creixement a mitjà i llarg termini.

"La recuperació és robusta. Hi ha un ímpetu procedent del consum i a més hi ha factors a favor com la política del Banc Central Europeu i el petroli barat", ha assenyalat Antonio Garcia Pascual, economista en cap de Barclays per a Europa. “Jo no reduiria les meves previsions de manera significativa. Encara que les eleccions han creat riscos a la baixa, sobretot per a la inversió. Aquesta és la variable més sensible".

contador