ep imagenes del ibex 35
EUROPA PRESS - Archivo
11.720,90
  • -178,40
  • -1,50%

L'IBEX ha tancat amb pujades del 0,46%, fins als 9.562 punts, lluny dels màxims del dia (9.639); i finalitza la setmana amb caigudes de l'1,2%. El to general del mercat segueix sent bo, però els bancs segueixen sent un llast. Els inversors segueixen mesurant el potencial impacte de virus de Wuhan que ja deixa 25 morts i més de 800 afectats a la Xina i que s'ha estès a la resta de la regió amb alguns casos al Japó, Corea de Sud, Singapur i Vietnam, però els experts assenyalen que no hi ha motiu per al pànic, ja que és aviat per aventurar quina serà la seva evolució.

"El fet que l'OMS no hagi designat l'emergència internacional pel coronavirus ha rebaixat la por uns quants graons", assenyalen els experts de London Capital Group. "El pànic és prematur, ja que l'impacte evolutiu del coronavirus encara està per veure", assenyalen per la seva banda des de Mizuho.

La millora del sentiment s'ha notat als parquets asiàtics que han frenat la caiguda de dijous i han acabat plans en la seva majoria. Els parquets de la Xina i de Corea de Sud estan tancats per l'inici de les festivitats de l'Any Nou Lunar, tot i que les celebracions han estat suspeses pel virus respiratori.

En altres mercats, el petroli Brent cau un 2,3%, fins als 60,60 dòlars, a causa de l'expectativa d'una menor demanda de cru a nivell global per la crisi del coronavirus. Per la seva banda, l'euro s'ha depreciat un 0,28% i es canvia als 1,1021 dòlars. A més, la rendibilitat del bo a 10 anys s'ha relaxat directament fins al 0,35%.

Dins de les fronteres espanyoles destaca l'operació de compra duta a terme per Helvetia. L'entitat ha adquirit al voltant d'un 70% de Caser per 780 milions d'euros i té previst finançar dos terços d'aquesta amb emissió de bons híbrids.

A les borses europees, a més, pesarà encara la ressaca de la reunió del BCE i de la compareixença posterior de la seva presidenta, Christine Lagarde. L'IBEX va protagonitzar un tancament baixista aquest dijous després que les paraules de la banquera central s'interpretessin com que els tipus pujaran quan ho faci el creixement i no com a part de la revisió de l'estratègia del banc central "si és que s'arriba a la conclusió que la política de taxes baixes no funciona i els seus efectes negatius eclipsen els positius".

Per tant, mentre l'actualització de les línies mestres del banc central es porta a terme, fins al desembre d'aquest any amb tota probabilitat, els tipus es mantindran als nivells actuals i és poc probable que tampoc canviï l'orientació a futur dels mercats.

D'altra banda, els inversors han centrat la seva atenció aquest divendres a la publicació de la bateria de PMI. En positiu, les dades de manufactures i serveis d'Alemanya al gener han superat els pronòstics, mentre a la zona euro les manufactures han estat millors del que s'esperava, tot i que els serveis s'han situat per sota de les previsions.

ANÀLISI TÈCNICA DE L'IBEX 35

"Tot i les pujades d'aquest divendres tot segueix exactament igual. Tanquem lluny dels màxims del dia i a zona de ningú. Exactament a mig camí del suport dels 9.460 i la resistència dels 9.700 punts. I així estem, laterals des de fa un mes i mig. el que em té una mica més preocupat és que es repeteix la tònica de l'any passat, és a dir, un IBEX més feble que els nostres veïns. Res de nou sota el sol, la veritat", explica José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.

"I Telefónica i Santander segueixen mostrant-se molt febles tot i els típics rebots puntuals (fases de reacció) que en ocasions es produeixen. La setmana que ve estarà carregada de resultats de pes, entre ells els de Santander. L'entitat càntabra va a rebre'ls coquetejant perillosament amb el suport dels 3,50 euros i amb la mirada posada en els mínims de 2019, aels 3,30 euros", afegeix aquest expert.

"No vull pensar que l'entitat càntabra acabi perforant els mínims de 2019, perquè tindríem un potent senyal de debilitat en un dels principals motors de l'IBEX. L'única cosa que ens està salvant és el bon comportament de les companyies de serveis públics, amb Iberdrola al capdavant. I és que l'elèctrica presidida per Sánchez Galán està marcant màxims de tots els temps dia rere dia", conclue Rodríguez.

Noticias relacionadas

contador