• El selectivo abrió al alza pero se dio la vuelta para moverse en territorio negativo
  • Desde el punto de vista técnico está en los 8.545 puntos
bolsa inversores panico black monday

Les borses tornen a viure una jornada de forts retrocesos després del desplom del dia anterior, quan el pànic va afetar la renda variable enmig de resultats empresarials negatius, especialment del banc alemany Commerzbank, que ha posat el punt de mira una altra vegada en el sector financer.

Així, l'IBEX-35 cotitza a mitja sessió amb descensos que oscil·len entre el mig punt i L’1%, entorn del nivell dels 8.700 punts. El DAX alemany i el CAC 40 francès es mouen en la mateixa línia, mentre que a Londres el FTSE 100 es deixa més d'un 1%. Els índexs del vell continent es mouen en mínims de tres setmanes, segons Reuters.


"Aquests dies hem de prestar més atenció a nivells tècnics que a fonamentals", opinen els analistes de Bankinter, que esperen un "mercat erràtic i fràgil amb intenció d'esborrar les pèrdues però sense les referències necessàries per remuntar", afegeixen. Precisament, des del punt de vista tècnic, l'expert José María Rodríguez explica que cada vegada queda menys perquè l'IBEX-35 posi a prova el nivell de suport dels 8.680 punts. "Per sota i més important, encara queda el buit alcista dels 8.545 punts", afegeix l'analista tècnic de Bolsamania.


La temporada de resultats va copejar les borses aquest dimart. L'esmentat cas de Commerzbank, el benefici del qual es va desplomar un 51,8% el primer trimestre, va suposar una garrotada per al sector financer, que mira també amb especial preocupació què succeeix a Itàlia, on un dels bancs que tractava de reestructurar-se mitjançant una oferta pública de venda (OPV), Banca Popolare Di Vicenza, es va trobar que els inversors només van adquirir el 7,7% de l'operació, realitzada dilluns, i la resta va ser comprada pel fons privat Atlante, vehicle finançat pel sector per sanejar les entitats, i que va invertir 1.390 milions en accions de Vicenza.


L'índex sectorial europeu de bancs (Euro Stoxx Banks), que es va deixar aquest dimarts un 3,73%, registra en la sessió lleus caigudes, mentre que l’índex que aglutina les principals entitats cotitzades espanyoles (IBEX-35 Bancs) perd prop d'un 1%, amb retrocesos de més de l’1% per a Popular i per a BBVA. El grup que presideix Francisco González es deixa ja un 16% des que va presentar resultats dijous, malgrat que aquest dimecres els analistes de Citi han reiterat la seva recomanació de comprar amb un potencial alcista del 30%, i asseguren que no està justificada aquesta onada de vendes.


Precisament en la indústria bancària hi ha hagut una nota positiva en la jornada, protagonitzada per Société Générale, que després de reportar un augment del benefici del 6,5% fins a 924 milions d'euros, es dispara més d'un 3% a la borsa. Fora del sector també ha reportat les seves xifres Royal Dutch Shell, la primera petroliera europea, els guanys de la qual es redueixen un 89% fins a 484 milions de dolares. Les accions cauen entorn d'un 2%.


A Espanya, Mediaset i Ferrovial presentaran els seus resultats trimestrals després del tancament. A més de vigilar l'acompliment dels bancs, també caldrà estar pendents de Telefónica, que cau més d'un 1%, ja que les últimes informacions apunten a una decisió imminent de la Comissió Europea sobre la venda de la seva filial britànica O2 al grup asiàtic Hutchison, operació valorada en 12.500 milions d'euros.


Gas Natural, per la seva banda, presenta a la junta d'accionistes la proposta d'elevar el dividend amb càrrec a l'exercici 2015 un 10% fins a repartir 1.000,7 milions d'euros, alhora que mostrarà el Pla Estratègic 2016-2018. Els títols de la ‘gasista’ es deixen un 1% després d'obrir a l'alça.


MOLTA INCERTESA... POLÍTICA I ECONÒMICA


El Banc d'Espanya ha llançat un advertiment aquest dimecres sobre la situació econòmica del país, que podria veure's afectada per una sèrie de factors. Segons ha explicat, la prolongació en el temps de l'actual situació d'incertesa política genera "certs dubtes" sobre el curs futur de les polítiques econòmiques i podria acabar afectant "negativament" a les decisions de consum i inversió dels agents i, per tant, al creixement del Producte Interior Brut (PIB) del país.


Aquest dimecres, s'ha conegut la dada d'atur d'abril a Espanya, amb una disminució de 83.599 persones, la qual cosa suposa el tercer millor resultat de la sèrie històrica des de 1996. També s'ha publicat la dada PMI serveis, que reflecteix un alentiment del creixement de l'ocupació i del volum de comandes al sector, principalment pel impasse polític, apunta la firma que elabora la dada Markit.


Als Estats Units es publicaran a la tarda les dades d'inventaris de petroli i el PMI compost. "Qualsevol sorpresa negativa en les dades econòmiques serà en aquesta ocasió mal rebuda pels inversors que tornarien a qüestionar la fortalesa del creixement econòmic global penalitzant els actius catalogats de major risc", opinen els analistes de Link Securities.

contador