• El BCE ha elevat la seva previsió de creixement, però no sobre la inflació
  • El Banc Popular de la Xina ha endurit per sorpresa la seva política monetària
cbdraghi8q1

El vermell s'ha imposat a tot Europa després de la decisió del Banc Central Europeu de mantenir els tipus al 0%, i també a l'IBEX 35 (-0,82%. 10.176,50 punts). El selectiu espanyol encadena així la seva quarta jornada consecutiva de caigudes després del 'dia gran' dels bancs centrals.

  • 11.656,60
  • 0,39%

El Banc Central Europe (BCE) ha complert amb el que s'esperava i ha mantingut els tipus d'interès al 0%, els de facilitat marginal de crèdit, en el 0,25%; i els de facilitat de dipòsit, al -0,4%, segons ha confirmat en un comunicat. El Consell de Govern insisteix que "espera" que els tipus oficials segueixin en els nivells actuals durant "un període prolongat que superarà amb escreix l'horitzó de les seves compres netes d'actius".

A més, les compres de deute passaran de 60.000 milions mensuals a 30.000 milions d'euros a partir del gener. Mario Draghi ha revisat a l'alça les seves projeccions de creixement fins al 2020, mentre que únicament ha incrementat la previsió d'inflació per a 2018, fins a l’1,4% des de l'anterior 1,2%.

"Les pressions sobre els preus domèstics romanen silenciades en general i encara no han mostrat signes convincents d'una tendència sostinguda a l'alça", ha comentat el banquer central italià. Tot i que ha afegit que "el fort impuls del cicle i la reducció significativa de la folgança econòmica -diferència entre el creixement real del PIB i el potencial- donen peu a una major confiança que la inflació convergirà cap al nostre objectiu d'inflació". Després de les seves paraules, l'euro baixa un 0,4%, fins a 1,177 dòlars.

BANCS CENTRALS D'ANGLATERRA, SUÏSSA, XINA I ELS EUA

Durant la jornada dels bancs centrals, la principal sorpresa ha vingut des de la Xina, després que el Banc Popular de la Xina hagi elevat de manera inesperada els tipus d'interès del mercat interbancari en un 0,05%, fins al 2,5%. A més, el banc central ha anunciat un augment similar dels tipus d'interès que cobra per al finançament a mitjà termini a les entitats, que passaran del 3,20 al 3,25% anual.

A més, aquest dijous també hi ha hagut reunió de tipus del Banc d'Anglaterra, una trobada que s'ha produït en un moment crucial després de l'acord al qual van arribar divendres passat Jean-Claude Juncker, president de la Comissió Europea, i Theresa May, primera ministra britànica, per avançar en el Brexit. De fet, aquest dijous arrenca el Consell Europeu durant el qual s'hauria de ratificar l'acord.

El BoE ha deixat els tipus d'interès sense canvis, al 0,5%, tal com s'esperava. La decisió s'ha pres per unanimitat (9 vots a favor i cap en contra). Igualment, es manté sense canvis el programa de compra d'actius, a les 435.000 milions de lliures. A més, el Banc Nacional de Suïssa (SNB per les sigles en anglès) ha mantingut sense canvis la seva política monetària i ha assenyalat que el franc suís roman "altament valorat".

Als Estats Units, la Fed va pujar aquest dimecres els tipus, tal com s'esperava, i va plantejar tres alces més en el preu del diner per a l'any que ve, tres pujades que capitanejarà Jerome Powell una vegada que Yellen abandoni l'organisme al febrer. Wall Street cotitza amb signe mixt i en zona de màxims històrics.

EMPRESES

Durant una jornada en què l'actualitat empresarial ha quedat relegada a un segon pla, Siemens Gamesa ha pujat un 3,5% per la previsió que la reforma fiscal als EUA no afecti la seva activitat al país. A més, Viscofan ha repuntat un 3,33%, fins a màxims anuals. El tercer valor més alcista ha estat Cellnex Telecom (+0,77%), seguit de Mapfre (+0,6%), després d'un consell positiu d’AlphaValue.

Per contra, DIA (-1,9%), Acerinox ( -1,87%) i Inditex (-1,84%) han liderat els descensos, seguits de grans valors com Iberdrola (-1,66%), Telefónica (-1,29%), BBVA (-0,82%) i Santander (-0,69%), que ha comprat la filial de Deutsche Bank a Polònia per 305 milions d'euros.

Pel que fa al calendari de dades de la jornada, l'IPC de França va pujar un 1,2% al novembre, per sota del que s'esperava. A Espanya, l'IPC de novembre eleva la seva taxa interanual a l'1,7%, una dècima més del que s'esperava. A més, els PMI manufacturers i serveis de França, Alemanya i la Zona Euro de desembre han sortit, en general, millors del que s'esperava. Al Regne Unit, les vendes al detall es van elevar un 1,6% al novembre, més del previst. Als Estats Units, avui es publiquen vendes al detall, peticions de subsidi per desocupació i PMI manufacturer i serveis. A Espanya, el Tresor ha col·locat 3.080 milions en bons a tipus més alts durant l'última subhasta de l'any.

ANÀLISI TÈCNICA DE L'IBEX 35

"Quarta sessió de retallades consecutiva a l'IBEX que ens allunya del nostre objectiu d'apropar-nos a l’important resistència dels 10.600 punts, els màxims de novembre. El problema d'aquest degoteig a la baixa és que ens allunya de les resistències i ens acosta, per tant, als suports", explica José María Rodríguez, analista de 'Bolsamanía'.

"Així, hi ha un petit suport als 10.100 punts però el més important el trobem en els mínims de novembre als 9.900 punts. Els principals culpables de la debilitat del nostre índex en el dia d'avui són, principalment, Inditex (que perd tot el guanyat ahir) i Telefónica, que segueix immersa dins d'un continu i lent degoteig a la baixa que el porta a caure a prop del 20% des dels màxims de l'any (10,17)", afegeix aquest expert.

"Vista la renovada debilitat de molts dels valors directors de l'IBEX sembla més probable en aquest moment una volta a suports que un atac a les resistències. El bon 'feeling' que teníem fins dimarts a l'IBEX s'ha anat en orris. En qualsevol cas i com estem comentant una vegada i una altra, en realitat ens és igual el que passi dins del rang de preus comprès entre els 9.900 i els 10.600 punts. L'única cosa que ens interessa realment és tancar per sobre dels 10.600 punts. Gairebé el de menys és quan", conclou Rodríguez.

Noticias relacionadas

contador