- L'índex no tancava per sobre dels 9.000 des de la sessió del 31 de maig
- L'IBEX ha liderat les pujades de les borses del Vell Continent
Els pesos pesants de l'IBEX-35 han fet que el selectiu tancament per sobre dels 9.000 punts. Concretament, l'índex ha pujat un 1,3% fins als 9.015,30 punts, nivells de tancament que no aconseguia des de la sessió del 31 de maig quan va tancar en els 9.034 punts. L'IBEX ha liderat les pujades de les borses del Vell Continent.
- 11.656,60
- 0,39%
Inditex i Telefónica han estat els dos pesos pesants que més han empès al selectiu. La companyia tèxtil ha tancat amb un avenç del 2,51% i la 'teleco' amb una pujada del 2,27%. Per la seva banda, Banco Santander ha registrat un avenç de l'1,47% fins als 4,1 euros i BBVA amb un de l'1,16% fins a nivells del 5,65 euros. A més, Iberdrola també ha pujat un 1,48% fins als 6,1 euros després de la recomanació de compra de Goldman Sachs, que eleva el seu preu objectiu des de 6,902 fins als 7,2 euros.
No obstant això, ha estat ArcelorMittal el valor que ha registrat la major pujada del 2,56% fins als 5,65 euros. L'acerera ha anunciat ofertes d'adquisició amb pagament en efectiu dels seus bons en circulació per un preu de compra total conjunt de fins a 1.500 milions de dòlars. En el costat de les pèrdues, Gas Natural ha liderat les caigudes amb un -0,8%, seguit per Red Eléctrica que ha cedit un 0,32%. Només dos valors més han acabat en vermell: Enagas (-0,20%) i Viscofan (-0,06%).
El verd s'ha imposat a la resta de borses europees. El DAX 30 alemany ha tancat amb un avenç del 0,59%; el CAC 40 de França ha pujat un 0,57% i el FTSE100 de Londres ha registrat una pujada del 0,20%. Al mercat londinenc, Sports Direct ha presentat el seu pla estratègic que no ha convençut als inversors i ha tancat amb una caiguda del 9% al FTSE 250.
BATERIA DE DADES MACROECONÒMIQUES A EUROPA
Sense cap referència macro important a Espanya, les mirades es dirigeixen a Alemanya on s'ha tornat a publicar una estadística que apunta a una desacceleració de la seva economia. La producció industrial va retrocedir al juliol un 1,5% respecte al mes anterior, si es desestacionaliza l'estadística per eliminar l'efecte calendari.
Al Regne Unit també s'han conegut dades macro importants. La producció industrial britànica augmenta un 0,1% mensual al juliol, enfront de la reculada de dues desenes que esperava el consens d'analistes. Per la seva banda, la producció manufactuera cau el mateix mes un 0,9% respecte a juny, cinc desenes més del previst.
Així i tot, les grans referències de la setmana arriben des dels principals bancs centrals. El governador del Banc d'Anglaterra, Mark Carney, ofereix un discurs aquest dimecres sobre l'informe d'inflació, mentre que la Reserva Federal (Fed) publica el Llibre Beix. Dos aperitius per a la reunió d'aquest dijous del Banc Central Europeu (BCE), encara que no hi ha expectatives que Mario Draghi mogui fitxa.
AMANCIO ORTEGA, L'HOME MÉS RIC DEL MÓN
En el plànol empresarial, el gran protagonista de la jornada és Amancio Ortega, fundador d'Inditex. L'empresari espanyol ha tornat a superar a Bill Gates com l'home més ric del món, segons la llista elaborada per la revista Forbes, ja que la seva fortuna ha aconseguit els 78.600 milions de dòlars (69.860 milions d'euros), enfront dels 78.500 milions de dòlars del cofundador de Microsoft. Els títols d'Inditex han pujat un 2,51% fins als 33,1 euros.
El magnat espanyol recupera d'aquesta forma el primer lloc de la classificació en temps real que elabora la prestigiosa publicació, i que va fluctuant sobre la base de les inversions d'aquests multimilionaris. De fet, les accions d'Inditex s'han revaloritzat un 3,2% en l'última setmana, mentre que les de Microsoft estan cotitzant amb caigudes lleus del 0,05%, la qual cosa ha impulsat a Ortega de nou a una posició que ja va ocupar a l'octubre de 2015.
ANÀLISI TÈCNICA
L'IBEX-35 aconsegueix recuperar el que havia perdut en la sessió d'aquest dimarts donant així continuïtat al moviment alcista de les últimes dues setmanes. "Al final les cessions d'ahir han servit per posar a prova la nova zona de suport, abans resistència, dels 8.900 punts", assegura José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía.
D'aquesta manera, explica que la següent zona de resistència està en els màxims de maig en els 9.155 punts i per damunt els màxims d'abril en els 9.360 punts. De fet, "si eliminem la dilatació del preu de la sessió de pànic venedor del Brexit i veiéssim que les properes setmanes l'IBEX-35 és capaç de saltar i confirmar (amb folgança i en espelmes setmanals) per sobre dels 9.360 punts podríem començar a parlar d'una potencial formació d'implicacions alcistes en "doble vall" que projectaria al nostre índex per sobre dels 11.000 punts".
No obstant això, l'analista demana que no ens avancem als esdeveniments i "deixem que sigui el preu el que ens digui el que vol fer".