• Mapfre, Indra i Técnicas Reunidas són els 'fanalets vermells de la sessió
  • Aquest dissabte se celebra la reunió extraordinària del Consell Europeu (CE) per traçar les 'línies vermelles' del Brexit
ep bolsa madrid ibex 35 parque

L'IBEX 35 tanca el mes d'abril marcat per les pujades de dilluns passat després de les eleccions franceses que van obrir el camí de l'Elisi per Emmanuel Macron. Al mes d'abril, el selectiu espanyol ha pujat un 2,4% i es revalora a l'any un 14%. Mentre que durant la setmana ha pujat un 3,25% i aquest mateix divendres, un 0,30%.

  • 11.611,70
  • 0,19%

La sessió d'aquest divendres venia carregada de resultats empresarials de la mà de CaixaBank, Bankia, Bankinter, Mapfre o Cellnex, mentre que a nivell europeu han presentat Barclays i RBS. El benefici de CaixaBank ha millorat un 48% el primer trimestre gràcies a BPI, el que ha impulsat un 3,27% la seva revaloració a l'IBEX, on ha liderat les pujades.

A l'entitat catalana, l'han acompanyat Acciona amb una pujada del 2,23%, Arcelor Mittal a l’1,95% i Mediaset en l'1,93%. A més també han destacat les pujades d'IAG, Cellnex, Gamesa i Bankia, per sobre de l'1,4%.

Quant als pesos pesants del selectiu, les accions d'Inditex s'han revalorat un 1,09% i Banc Santander un 0,76%, mentre que Iberdrola ha tancat pràcticament pla i BBVA i Telefónica han patit caigudes. Les accions de la companyia fundada per Amancio Ortega han arribat als màxims històrics als 35,2 euros per acció poc abans del tancament de l'IBEX.

Pel que fa a les caigudes, Mapfre ha liderat les pèrdues (-2,94%) després de presentar els seus resultats, acompanyat d'Indra (-1,87%) i Técnicas Reunidas (-1,72%).

La resta de places europees han tancat amb lleugeres caigudes, destacant el FTSE 100 de Londres que ha caigut un 0,46% i el PSI 20 portuguès que s'ha deixat un 0,16%.

Fora del nostre país, UBS ha comunicat un increment del seu benefici del 79%, fins als 1.300 milions de francs suïssos. També destaquen les fortes caigudes del 5% per al banc britànic Barclays, que ha decebut amb els seus números del primer trimestre.

Maig arrencarà amb més beneficis empresarials, tant a Espanya, com a Europa i als Estats Units, i amb una cita electoral que ja no preocupa tant. El primer diumenge del mes (7 de maig) se celebrarà la segona volta de les eleccions a França. Les últimes enquestes, però, mostren que Marine Le Pen, la líder d'extrema dreta, 'trepitja l'accelerador'. No obstant això, Emmanuel Macron, el candidat de centre-esquerra, seguiria imposant-se Le Pen per un marge de 21 punts.

Pel que fa a les paraules de Mario Draghi d'aquest dijous, el president del BCE va tornar a defensar les mesures expansives de l'organisme. Draghi es va aferrar a la debilitat mostrada per la inflació subjacent com un "salvavides" i ha reiterat que per ara el BCE no va a "tocar res" i que tant els tipus com el programa de compra d'actius seguiran vigents. "Draghi ha tingut tardes millors, encara que cal reconèixer que" justificar "una política monetària tan expansiva en un entorn de creixement econòmic com l'actual, en què les principals economies de la Zona Euro estan aconseguint els seus nivells de creixement més alts en molt temps, és molt complicat ", assenyalen els experts de Link Securities.

La setmana es "tancarà" demà amb la reunió extraordinària del Consell Europeu (CE) per fixar les 'línies vermelles' de la negociació sobre el Brexit. Les negociacions amb el Regne Unit arrencaran a principis de juny i, precisament, la intenció d'arribar 'forta' a aquestes negociacions és el que ha portat Theresa May a convocar eleccions el proper 8 de juny.

Finalment, pel que fa a les referències macro del dia, s'ha publicat el PIB a Espanya, que accelera el seu creixement al 0,8% el primer trimestre i manté la taxa interanual al 3%. A la zona euro, es publica avui l'IPC d'abril ha pujat fins al 1,9% en taxa interanual.

A més, el PIB del Regne Unit durant el primer trimestre ha mostrat una brusca desacceleració fins al 0,3%. Els EUA també ha publicat el PIB del primer trimestre, que mostra una pujada del 0,7%, per sota del que s'esperava que era 1,2% i que mostra una desacceleració, ja que durantel quart trimestre del 2016, l'economia dels EUA va pujar un 2,1%.

José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, assenyala que "tot i el degoteig lleuger a la baixa des dels màxims de la sessió d'aquest dimarts (10.828) el gràfic de l'IBEX 35 continua mostrant bones maneres. Al cap i a la fi vam tancar la setmana deixant un imponent buit (gap) alcista setmanal als 10.377 punts o, el que és el mateix, en la mesura que aquest buit no es tanqui (o el que és el mateix s'anul·li) no tindrem el més mínim senyal que ens faci preocupar-nos”.

A més, Rodríguez afegeix que "si l'IBEX 35 frena les caigudes als 10.530 punts, màxims anuals, o ho fa des dels 10.400 punts és el de menys. No serà la primera vegada ni serà l'última quan el preu s'omple en la seva totalitat o en gran part abans de reestructurar un cop més a l'alça. El buit homòleg als 10.377 punts de l'IBEX 35 es correspon, entre d'altres blue xips, amb els 7,09 euros de BBVA, els 5,62 de Banco Santander, els 14,29 de Repsol i els 33,86 euros d'Inditex ".

Noticias relacionadas

contador