- Esa va a ser la forma de hacer dinero en las bolsas, afirma
- Reconoce que los movimientos de las bolsas ahora son más exagerados
- El precio del petróleo vuelve a caer y hunde las bolsas europeas
Les coses tornen a posar-se 'lletges' per a l'IBEX, a causa que l'esperança d'una retallada de producció per part de l'OPEP cada vegada és considerada menys probable pels analistes, la qual cosa ha tornat a provocar noves i importants caigudes en el preu del petroli. El selectiu espanyol torna a caure a nivells de 8.600 punts.
Malgrat aquest panorama ombrívol, ens quedem amb la visió de mercat de Jim McCaughan, conseller delegat de Principal Global Investors. "Aquest és un mercat per comprar en les correccions", afirma. En la seva opinió, malgrat que Wall Street ha registrat un dels pitjors inicis d'any de la seva història, aquest tipus d'escenaris ofereixen oportunitats perquè els inversors "racionals" realitzin apostes de llarg termini a les borses.
En declaracions a CNBC, McCaughan ha comentat que "cal comprar quan el sentiment de tot el món és miserable, com va succeir a principis de mes. Aquesta serà la manera de fer diners a les borses". No obstant això, aquest expert també reconeix l'alt nivell de volatilitat als mercats, en part a causa de la retirada de capital dels mercats de renda variable, que ha deixat les accions amb pocs "amortidors".
Al mateix temps, els canvis estructurals, com ara el domini del ‘trading’ d'alta freqüència, la dispersió als centres de negociació i el creixement dels fons cotitzats estan contribuint a augmentar la volatilitat. Això significa que les borses ara tendeixen a sobrerreaccionar, tant en els moviments a la baixa com en els alcistes. Per això, en opinió de McCaughan, els inversors haurien de centrar-se en el llarg termini.
XTB TAMBÉ CONSIDERA QUE ÉS UN BON MOMENT PER COMPRAR
Aquest dilluns, Jorge López, analista d’XTB, comentava que "la premissa dins de renda variable es torna a complir, i és que quan hi ha un mercat tranquil i sense turbulències la calma precedeix a la tempestat i en aquest moment d'eufòria i optimisme és quan més caut ha d'estar l'inversor.
Per contra quan ens trobem amb un mercat agitat, mogut per la por, és quan sorgeixen grans oportunitats de compra a preus descomptats en actius ben valorats. I el temps sempre dóna la raó als tendencials".
En opinió d'aquest expert, "el mercat encara atorga oportunitats de reacció als bancs centrals i per això no és una mala opció la presa de posicions alcistes en l'actualitat, a uns nivells clarament atractius".
ENCARA QUE NO TOTS ELS ANALISTES SÓN TAN POSITIUS SOBRE LES BORSES
No obstant això, malgrat la visió positiva de McCaughan, hi ha analistes que no són gens positius amb els mercats. Segons els experts independents de Ciovacco Capital Management, els senyals tècnics mensuals dels índexs de Wall Street suposen un conjunt de banderes vermelles que els inversors han de tenir molt en compte eL 2016.
Aquests experts, que han estat alcistes gairebé des dels mínims de març de 2009 A la borsa americana, observen ara senyals molt similars als que es van produir el 2001 i 2008, quan Wall Street es va desplomar amb força.
Des de Ciovacco Capital, consideren que l'entorn de mercat "no és favorable" per comprar accions, per la qual cosa no aconsellen augmentar posicions en aquests moments, malgrat les recents caigudes del mercat. En la seva opinió, la ràtio rendibilitat/risc per comprar accions és molt pobra actualment.
El 2001, l’S&P 500 es va desplomar un 43% durant gairebé 700 dies. El 2008, el desplom va ser del 54% durant 432 dies. Si l'índex es desplomés com el 2008, cauria fins a 1.134 punts. I si la caiguda fos com el 2008, la correcció li portaria a 915 punts. Aquest escenari quedaria invalidat si l’S&P 500 aconseguís tancar per sobre dels 1.990 punts divendres que ve.