• Las principales bolsas europeas cotizan con leves ganancias
  • Las actas del BCE y un discurso de Draghi en Portugal marcan la agenda de los inversores
panico bolsas

L'IBEX no aconsegueix mantenir les pujades de l'obertura i cotitza amb pèrdues arrossegat pels bancs, que castiguen l'índex espanyol abans de la publicació de les actes del Banc Central Europeu (BCE) i d'un discurs que farà a Portugal el seu president, Mario Draghi.

Sobre les 11.20 hores, l'IBEX cau un 0,6% fins a 8.347 punts i es mou en la mateixa línia que les borses de Milà, Lisboa i Atenes, i en contrast amb les alces del 0,3% del DAX alemany i del 0,25% de l’EuroStoxx, que veuen un alleujament del fre de l'euro/dòlar, que es mou pla per sota d'1,14.


Quant al petroli, després de disparar-se aquest dimecres un 5% amb la caiguda inesperada dels inventaris de cru als Estats Units de cinc milions de barrils, cotitza amb pujades lleus aquest dijous. El barril de Brent, referència a Europa, avança fins als 40 dòlars.


ELS BANCS CASTIGUEN L'IBEX


Les entitats financeres encapçalen les pèrdues del selectiu espanyol. L'índex que aglutina a totes elles (IBEX-35 Bancs), cau més d'un 1,3%, amb descensos superiors al 2% per Bankia i Caixabank.


Santander cotitza amb retrocessos propers al 2% un dia després que es confirmessin les primeres xifres de l'ajust. Fonts coneixedores de la negociació van indicar a Bolsamania que el banc va plantejar una retallada de personal d'un màxim de 1.200 persones (el 5% de la plantilla a Espanya) i tancarà 450 oficines de les gairebé 3.500 que en manté obertes.


Per la seva banda, Telefónica puja més d'un 0,5% un dia abans de la reunió del consell per ratificar el nomenament de José María Álvarez-Pallete com a nou president, en substitució de César Alierta.


Al mercat continu, les accions d'Abengoa classe B es deixen un 4%. Aquest dimecres, el jutge del Jutjat del Mercantil, número dos de Sevilla, ha acceptat homologar l'acord de refinançament que va presentar Abengoa la passada setmana i concedir d'aquesta manera una pròrroga de set mesos.


TOTS PENDENTS DEL BCE


Els inversors estaran molt pendents aquest dijous de les actes del BCE, que “hauran de llançar més llum sobre les intencions del banc central, ja que Draghi semblar que va suggerir durant l'última reunió que no hi haurà retallades addicionals dels tipus, la qual cosa va provocar un alça inicial de l'euro el mes passat, i serà interessant veure si aquesta opinió és compartida per la resta del consell de govern”, opina Craig Erlam, analista d’Oanda.


Amb prou feines, sense temps de treure conclusions de les minutes de l'autoritat monetària de la zona euro, Mario Draghi oferirà un discurs a Portugal.


Un dia abans del protagonisme del BCE, la Fed va publicar també les actes de l'última reunió. El més destacable és la divisió entre els membres del Comitè Federal de Mercat Obert (FOMC, per les seves sigles en anglès) respecte de la conveniència o no de pujar la taxa federal de fons (tipus de referència) a l'abril. En aquest sentit, cal destacar que les últimes intervencions de la seva presidenta, Janet Yellen, han tingut un matís pessimista.
"Ara mateix importa més la Fed. Se segueix a aquest banc central per conèixer la marxa dels Estats Units i pel seu impacte en l'euro/dòlar, que ha castigat les borses europees en passar dels 1,11 als 1,14", assenyala Daniel Pingarrón, analista d’IG.


ECONOMIA


Més enllà dels bancs centrals, els inversors també han d'analitzar diverses dades macro a Europa. La balança comercial de França llança una dada de dèficit de 3.900 milions de dòlars al febrer, 1.700 milions més que al gener. A Espanya s'ha publicat l'estadística de producció industrial de febrer, amb un increment anual del 2,2%, un punt per sota del previst i lluny del 3,4% del mes anterior.


Als Estats Units es publicarà la xifra de peticions inicials de subsidi d’atur i, quan falti una hora per al tancament de Wall Street, la dada de crèdit del consumidor.


ANÀLISI TÈCNICA

Cal destacar que "tenim l'IBEX-35 a les portes de la zona de suport que li confereix el nivell de retrocés del 61,8% de Fibonacci en els 8.300 punts", assenyala José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamania.


És a dir, la clau seria que el selectiu espanyol rebotés fins als 8.600 punts, que com ja hem assenyalat seria el primer objectiu de pujada.

contador