• L'índex espanyol ha anat de més a menys durant la sessió, situant-se a prop del 10.300
  • Els mercats es mostren atents a les eleccions catalanes i de la reforma fiscal de Trump
  • Siemens Gamesa segueix pronunciant en les seves caigudes anuals
broker2 portada

L'IBEX va començar la setmana amb bon peu, però aquest dimarts s'ha desinflat. El selectiu ha caigut un 0,1% fins als 10.234 punts. No obstant això, la sessió ha anat de més a menys i l'IBEX ha arribat a acostar-se als 10.300 punts, però al final s'ha capgirat. Aquesta setmana, els inversors es mostren a l'espera del que passi dijous a les eleccions catalanes i de l'aprovació de la reforma fiscal de Trump.

  • 11.412,10
  • -0,48%

Siemens Gamesa ha estat el fanalet vermell de la sessió amb una caiguda del 2,31% fins als 11,64 euros. Un retrocés que fa que la companyia aprofundeixi més en les caigudes acumulades de l'any, ja que és el segon valor amb pitjor comportament en aquest 2017 (-27%). Els sindicats i representants de Siemens Gamesa han consensuat aquest dimarts el pla de sortides no traumàtiques voluntàries, a fi de reduir la plantilla de la multinacional en el conjunt del país, que recull, entre altres mesures, prejubilacions des dels 55 anys amb el 70% del salari, des dels 56 anys amb el 75% del sou, i els empleats d'entre 57 i 60 anys amb el 80% del salari.

Iberdrola tampoc ha tingut un bon dia aquest dimarts i ha tancat amb una caiguda de l’1,66%, seguit per Inmobiliaria Colonial (-1,19%). Durant aquesta sessió cal destacar que Inditex s'ha deixat un 0,68%.

La caiguda de Siemens Gamesa d'aquest dimarts aprofundeix més en el retrocés acumulat a l'any, que és una caiguda del 27%

D'altra banda, Acerinox ha estat el valor que ha liderat les pujades, amb un avanç de l’1,93%. A la part alta de la taula ha estat acompanyat per Banc Sabadell i Melia Hotels, que han pujat un 1,31% i un 0,88%, respectivament. D'altra banda, Gas Natural ha pujat un 0,42% després que Credit Suisse hagi millorat la seva visió sobre la companyia.

D'entre els pesos pesats, BBVA ha estat el que ha registrat la major pujada, un 0,4% amunt. L'altra entitat amb més pes, Banc Santander, també ha tancat en positiu, amb una avanç una mica menor, del 0,04%. D'altra banda, Telefónica ha pujat un 0,36%, tot i que Berenberg li hagi donat "un toc" i hagi retallat les seves estimacions d'EBITDA.

ALTRES MERCATS

La resta de borses del Vell Continent han seguit el mateix ritme que la borsa espanyola i han anat de més a menys, per, finalment, tancar amb signe mixt. Així, l'única que ha estat capaç de mantenir el verd ha estat el FTSE 100 de Londres, amb una pujada del 0,09%. Aquest dimarts, en una entrevista a The Guardian, el negociador en cap de la Unió Europea (UE) per al Brexit, Michel Barnier, ha advertit que la City de Regne Unit no tindrà un tracte especial durant el procés de sortida del país del bloc europeu.

D'altra banda, el DAX 30 alemany ha caigut un 0,72% i el CAC 40 francès, un 0,69%. A l'altre costat de l'Atlàntic, Wall Street cotitza amb caigudes, encara que el Dow Jones i l'S&P 500 han marcat un nou màxim històric. Les borses europees s'han vist arrossegades per la borsa de Nova York.

La reforma fiscal passa aquest dimarts un nou procés, ja que passa pel Congrés dels EUA. Si finalment s'aprova al llarg de les properes jornades, tal com està previst, és molt possible que aquest fet compensi un previsible efecte negatiu sobre l'IBEX de la incertesa política 'local', amb les eleccions de Catalunya del proper dijous, 21 de desembre.

"El calendari de dades d'aquest dimarts és reduït, amb la major atenció posada en el projecte de llei tributària als Estats Units, en un moment en què la Cambra de Representants i el Senat estan a punt d'aprovar-la", assenyalen els analistes de Danske Bank al seu informe diari.

En el front de dades, el més destacat és l'IFO de desembre d'Alemanya. La confiança empresarial alemanya va caure inesperadament fins a 117,2 al desembre després d'arribar a un màxim històric al mes anterior. El consens esperava una dada de 117,5.

Pel que fa a la resta, els inversors continuaran pendents del petroli, que segueix imparable i es manté fermament aferrat a nivells de 63 dòlars, i del bitcoin, que igualment continua disparat enmig de les últimes notícies que apunten que la Unió Europea (UE) s'a donat 18 mesos perquè la nova directiva comunitària sorgida de la cimera del 15 de desembre sobre les plataformes d'intercanvi de monedes digitals s'inclogui a la legislació de cada un dels Estats membres.

ANÀLISI TÈCNICA

José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, assegura que la d'aquest dimarts ha estat "sessió per oblidar". Així, apunta que "tanquem lluny dels màxims del dia però com és habitual sense implicacions tècniques de cap tipus". En nombres rodons les referències de curt termini es troben als 10.100 punts per sota (suport) i els 10.400 per dalt (resistència). "Si bé, com ja sabem, la clau està als 10.600 punts i només per sobre d'aquest nivell tindrem un abans i un després al nostre selectiu", afegeix.

En qualsevol cas, continua, "seguim pensant que el realment important, el moviment de veritat, el coneixerem divendres després de cotitzar al mercat el resultat de les eleccions catalanes". En funció de com el mercat interpreti el resultat podem apropar-nos d'una vegada per totes a la resistència clau dels 10.600 punts o qui sap si tornarem a la zona de suport dels 9.900 punts. "Només queda esperar", conclou.

Noticias relacionadas

contador