• L''efecte gener' apunta que el que passi aquest mes pot traslladar-se a la resta de l'any
  • L'IBEX no s'ha vist arrossegat per les males dades d'ocupació als EUA
  • L'euro torna a caure al seu canvi amb el dòlar, però es manté per sobre de l'1,05
ep bolsa madrid ibex 35 parque

Bon principi d'any per a l'IBEX-35. El selectiu espanyol ha tancat la primera setmana de 2017 en positiu amb una pujada de l'1,7% i per sobre dels 9.500 punts. Aquest divendres, dia festiu a Espanya per ser el Dia de Reis, l'índex de la borsa espanyola s'ha revaloritzat un 0,29% i s'ha situat als 9.515,9 punts. Cal destacar que hi ha un moviment anomenat 'efecte gener' en el qual es diu que allò que passi en borsa aquest mes, es pot traslladar a la resta de l'any.

  • 11.435,70
  • -0,28%

Així que es dóna per fet que un bon mes de gener resultarà un bon any per a la borsa, mentre que un mes de gener a la baixa acabarà passant factura. Tal com indica Goldman Sachs, gener és, tradicionalment, el mes en el qual els inversors canvien de cartera i comencen a invertir en altres borses, la qual cosa pot repercutir en el resultat anual de la renda variable.

Així, es dóna per fet que un bon mes de gener resultarà un bon any per a la borsa, mentre que un mes de gener baixista acabarà passant factura

De tornada a l'IBEX-35, Banc Popular ha liderat els guanys amb un avenç de l'1,61% fins a superar l'euro per acció, un dia després que anunciés que absorbeix la seva filial a Portugal per eliminar la seva estructura. L'operació suposarà que l'activitat bancària de Banc Popular Portugal passarà a integrar-se a Banc Popular Español.

El segon valor amb millor comportament ha estat Merlin que s'ha revaloritzat un 1,45% fins als 10,5 euros després que Morgan Stanley hagi elevat el seu preu objectiu de 13 a 13,5 euros. Per la seva banda, Inditex, que el dijous va ser el valor amb major caiguda, ha pujat un 0,72% fins als 31,6 euros.

Una altra jornada més el sector bancari torna a tancar amb signe mixt. A part de Popular, Banc Sabadell ha avançat un 1,17% fins als 1,38 euros. Per la seva banda, BBVA i Santander, els bancs amb més pes en el selectiu, han tancat amb avanços del 0,74% i del 0,56%, respectivament. Al costat de les caigudes, Caixabank ha cedit un 0,21% fins als 3,3 euros i Bankia un 0,29% fins a l'1,03 euros.

No obstant això, ArcelorMittal ha estat el fanalet vermell de la sessió amb una caiguda de l'1,29% fins als 7,2 euros. Red Eléctrica l'ha acompanyat en la part baixa de la taula, després de caure un 0,84% fins als 17,2 euros. IAG ha estat el tercer valor amb pitjor comportament (-0,75% fins al 13,8 euros).

ALTRES MERCATS

El verd ha estat la tònica de les borses del Vell Continent. El CAC 40 de França s'ha revaloritzat un 0,19%. Al mercat francès cal destacar la pujada de Areva d'un 4,78% després de la venda d'Adwen. El FTSE 100 de Londres ha avançat un 0,2%. Per la seva banda, el DAX 30 alemany ha pujat un 0,12%.

Al mercat del petroli, el barril Brent es negocia en una zona propera als 57 dòlars, després que el cru pugés més d'un 1% el dijous després de la retallada de producció dut a terme per Aràbia Saudita, que comença a donar senyals del seu compromís amb l'acord. Aquest divendres, a l'hora del tancament del mercat europeu, el Brent cotitza amb pujades del 0,47% fins als 57,16 dòlars. Per la seva banda, el barril West Texas, de referència als EUA, puja un 0,65% fins als 54,11 dòlars.

Al mercat de les divises, l'euro torna a caure en el seu canvi enfront del dòlar. A l'hora de tancament d'Europa, la moneda comunitària queia un 0,5% fins als 1,0554 'bitllets verds'. El dijous, l'euro va aconseguir pujar una mica més d'un 1% i es canviava a 1,06 dòlars. D'aquesta manera, la moneda europea semblava que es recuperava després d'haver tocat mínims de 14 anys aquesta setmana per sota d'1,04 dòlars.

Al mercat de les divises, l'euro torna a caure un 0,5% de mitjana en el seu canvi davant del dòlar

REFERÈNCIES MACROECONÒMIQUES

A l'apartat macro, aquest divendres s'han presentat les dades sobre comandes de fàbrica i vendes minoristes a Alemanya, que han mostrat una caiguda major de l'esperat durant el mes de desembre. A més, a Europa s'han publicat les vendes minoristes corresponents a novembre, que han estat en línia de l'esperat i han caigut un 0,4%.

A la Zona Euro també s'ha publicat la dada de confiança econòmica del mes de desembre, que ha aconseguit el seu millor nivell des de març i 2011, segons l'indicador elaborat per la Comissió Europea, que se situa en 107,8 punts des dels 106,6 del mes anterior, mentre que a Espanya la dada va retrocedir 2,2 punts, fins a 106,2, sent l'única gran economia de l'eurozona que registra descensos al desembre.

ANÀLISI TÈCNICA

César Nuez, analista tècnic de Bolsamanía, assenyala que aquest divendres hi ha hagut escàs volum negociat, com era d'esperar, en l'Ibex 35 que acaba amb unes lleus pujades del 0,29%, en els màxims del dia. "El seu aspecte tècnic segueix sent molt bo i tots els senyals que mostra el nostre selectiu són de fortalesa", assegura l'analista.

Si tot segueix igual és possible que vegem una continuació de les pujades fins al nivell dels 9.700 punts. Així explica que per veure el primer símptoma de feblesa hauríem d'esperar al fet que perdés el suport dels 9.400 punts si ben el nivell clau en el curt termini es troba en els 9.269 punts. "Mentre que es mantingui cotitzant per sobre d'aquest nivell de demanda no pensarem en una correcció", conclou l'expert.

Noticias relacionadas

contador