- Siemens Gamesa ha presentat aquest dimarts dos nous productes
- El bitcoin i el seu espectacular ral·li continuen sent protagonistes indiscutibles
- BBVA ha anunciat la venda de la seva filial a Xile per 1.850 milions d'euros
L'IBEX 35 ha aconseguit aquest dimarts superar el nivell dels 10.100 punts, en revalorar-se un 0,81%, fins als 10.144 punts. El selectiu espanyol ha aconseguit aquesta revaloració gràcies a les pujades de Telefónica i Siemens Gamesa (encara que aquesta companyia cau a l'any gairebé un 40%).
- 11.473,90
- 0,33%
Encara que aquest dimarts el fabricant de molins eòlics ha liderat els guanys en disparar-se un 9,9%, fins a 10,12 euros, després d’adjudicar-se un gran contracte a Tailàndia i presentar dos nous models d'aerogeneradors.
A la part alta de la taula de l'índex espanyol l’han seguit el conglomerat de mitjans Mediaset (+4,87%) i Repsol, que ha pujat un 1,87% després que l'agència de qualificació de risc Standard & Poors (S&P) hagi elevat la seva qualificació creditícia un esglaó, des de 'BBB-' a 'BBB', amb perspectiva 'estable'. A més, cal destacar l'increment d'un 1,29% de Telefónica, un dels grans valors de l'IBEX.
Igual que la 'teleco' i la petroliera, els altres tres grans valors, o 'blue chips', del selectiu espanyol també han acabat en verd aquesta sessió (BBVA: +0,93%; Banc Santander: +0,50% ; Inditex: +0,81%). El banc basc ha anunciat aquest dimarts una oferta vinculant de Scotiabank per a la compra de la participació del 68,19% a BBVA Xile i activitats relacionades com el negoci d'assegurances de vida, per un preu de 1.850 milions d'euros.
PÈRDUES I ALTRES MERCATS
Els valors més baixistes han estat Acciona (-0,94%), Merlin Properties (-0,58%) i Bankia (-0,43%). Sobre aquesta última, el ministre d'Economia, Indústria i Competitivitat, Luis de Guindos, ha afirmat que l'Estat, que encara posseeix el 66% del capital, té la intenció de privatitzar l'entitat "tan aviat com sigui possible".
També ha caigut un 0,21% Técnicas Reunidas, la previsió de beneficis de la qual per als exercicis d'aquest any i del proper ha estat retallada pels analistes d'AlphaValue de manera molt important.
Les principals borses europees, igual que el selectiu espanyol, han tancat en verd aquest dimarts. En concret, el CAC 40 ha pujat un 0,64%, el DAX 30, un 0,47%, i l’FTSE 100, un 1,09%. Aquest últim s'ha vist impulsat per les pujades de la petroliera Royal Dutch Shell, que s'ha restablert el seu dividend íntegrament en efectiu.
A més, segueix sent notícia el bitcoin, que continua amb la seva particular escalada. La moneda digital assetja els 10.000 dòlars mentre els experts adverteixen del caràcter especulatiu d'aquest tipus d'inversions. De moment, ha marcat un nou màxim històric als 9.900 dòlars mentre suma una revaloració 'estratosfèrica' del 900% l'any (gran part del seu ascens s'ha produït durant les últimes setmanes).
POLÍTICA I MACROECONOMIA
A l'àmbit polític, Alemanya continua sent focus d'atenció. Els experts de Link Securities assenyalen al seu informe diari que, encara que tot apunti que hi haurà un pacte de govern entre socialdemòcrates i el partit d'Angela Merkel, la realitat és que "les negociacions van per llarg". Afegeixen aquests analistes que és probable que no hi hagi nou govern fins l'any que ve.
Pel que fa al petroli, l'altre protagonista indiscutible de la setmana, el Brent, es deixava en tancar la sessió un 0,47%, fins als 63,34 dòlars, i el West Texas cedeix un 0,36%, fins als 57,75 dòlars. Algunes cròniques apunten que aquests descensos tenen a veure amb els dubtes que existeixen al voltant de si Rússia donarà suport o no a l'extensió de les retallades de producció que previsiblement l'OPEP (Organització de Països Exportadors de Petroli) pactarà dijous. En tot cas, els analistes creuen que Rússia acabarà donant suport a la retallada. Qualsevol escenari que no passi per una extensió de les retallades en el temps, durant nou mesos més -i amb el suport dels altres grans productors, com Rússia- portaria amb si importants caigudes en el cru.
Finalment, pel que fa al calendari de dades del dia, aquest dimarts s'han conegut les vendes al detall d'octubre a Espanya, que cauen un 1,2%, amb Catalunya liderant els descensos. A més, aquesta tarda es publiquen dades d'habitatge de setembre als Estats Units. Així mateix, el Banc d'Anglaterra ha publicat el seu Informe d'Estabilitat Financera (Financial Stability Report) i ha dit que els bancs anglesos resistirien un escenari de 'Brexit dur'.
ANÀLISI TÈCNICA
José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, creu que aquest dimarts es dóna "per fi" una sessió en què "l'IBEX no es desinfla a la recta final del dia i, al contrari, ho fa a prop dels màxims".
"Això col·loca l'IBEX a les portes de la resistència dels 10.175 punts i per sobre ja no trobem resistències importants fins als 10.600 punts. De fet, només podrem parlar de figura de tornada de canvi de tendència (de baixista a alcista) per sobre dels 10.600 punts, i posats a demanar si és en espelmes setmanals millor que millor. Almenys podem destacar que BBVA s'allunya, tot i que sense gaire convicció, del suport dels set euros i la nostra operadora Telefónica sembla voler despertar-se des de potencials nivells de gir", afegeix l'expert.
Això sí, matisa que "per poder confiar en la possibilitat de l'inici d'un nou tram alcista, més enllà dels típics rebots puntuals als quals estem acostumats, necessitem que l'entitat basca confirmi durant els propers dies per sobre de la resistència dels 7,34 i Telefónica faci el mateix per sobre dels 9,13 euros. D'antuvi anem pas a pas i veurem si som capaços de saltar, en breu, per sobre dels 10.175 punts".