• El petroli ha marcat mínims anuals però rebota després dels inventaris de cru als EUA
  • La caiguda del cru va camí de convertir-se en un dels 'temes estrella' del mercat per aquest estiu
cbpetroleo724

L'IBEX 35 ha tancat la sessió pràcticament pla, amb lleugers descensos del 0,05%, fins als 10.740,70 punts. El selectiu espanyol ha arribat a caure aquest dimecres fins a prop del suport dels 10.600 punts (10.615), però des d'aquí ha rebotat. A Europa, la resta d'índexs ha tancat amb pèrdues moderades que no superen el mig punt percentual.

  • 11.611,70
  • 0,19%

Avui ha arrencat oficialment l'estiu i, com tots els estius, caldrà estar molt pendents per determinar quin serà el 'tema estrella' als mercats durant aquests mesos de calor. Si res hi posa remei, el petroli en serà un dels principals. El cru ha marcat mínims anuals i ja està en nivells previs a novembre de l'any passat, quan l'OPEP (Organització de Països Exportadors de Petroli) va decidir retallar la producció en 1,8 milions de barrils diaris.

Els plans de retallada no s'estan complint segons el previst o, més concretament, l'efecte d'aquestes retallades no està sent l'esperat perquè els productors americans ho estan contrarestant. A més, el desigual compliment d'unes potències i altres i les notícies contradictòries creuades han fet que el cru registri un degoteig constant fins als actuals nivells de 45 dòlars el barril Brent (enfront dels 54 dòlars que marcava abans que el passat 25 de maig l'OPEP decidís perllongar les retallades acordats al novembre).

Les caigudes en el petroli afecten, entre altres coses, les companyies vinculades amb la matèria primera. No en va, aquest dimarts Repsol i Técnicas Reunidas van ser de les que pitjor ho van fer en l'IBEX. Avui la petroliera ha caigut un 0,62% i Técnicas ha pujat un 0,68%. El petroli registra una gran volatilitat i cau lleugerament després que els inventaris setmanals de cru als EUA hagin baixat lleugerament per sobre del que s'esperava.

En el panorama empresarial, destaquen també les caigudes d'Aena, després que Goldman Sachs hagi recomanat vendre les seves accions perquè considera que el seu ral·li alcista està esgotat i que la seva valoració ha tocat sostre. Pel que fa a les pujades, el valor més alcista ha estat IAG (+2,48%), seguit d'ArcelorMittal (+2,10%) i Acerinox (+1,67%).

En l'àmbit empresarial, DIA arrenca avui el tercer Capital Markets Day de la història de la companyia. Aquest dimecres comença el Londres i demà dijous la trobada es repetirà a Madrid. Ahir dimarts, Moody's va retallar la perspectiva sobre la companyia fins a 'estable' des de 'positiva'.

Entre els grans valors, Iberdrola ha pujat un 0,54% després que els analistes de Citi hagin assenyalat que la seva divisió en dues companyies té sentit estratègic i augmentaria el valor per als seus accionistes. Banc Santander ha caigut un 0,12%, BBVA, un 0,04% i Telefónica, un 0,57%.

Pel que fa a Pescanova, que ahir va pujar un 30%, ha pujat aquest dimecres un altre 20%. Al Mercat Continu també han destacat les fortes pujades del 14% per Service Point. Un conseller d'aquesta última empresa va vendre 6.683 accions a 1,45 euros i va comprar posteriorment 9.596 accions a 1,24 euros.

ANÀLISI TÈCNICA

"Interessant el moviment de la sessió d'aquest dijous, sobretot perquè ha quedat comprovat el que ja sabíem: que l'IBEX 35 està triangulant (construint màxims decreixents i mínims creixents). Aquest matí comentàvem abans de l'obertura que l'índex presentava un important suport als 10.600 punts, els mínims de la setmana passada. I després de marcar un mínim durant la sessió, als 10.615 punts, ha entrat diners al mercat per donar suport al nostre IBEX 35", afirma José María Rodríguez, analista de 'Bolsamanía'.

"Cosa que vol dir que la base del triangle, per definició suport, ha funcionat amb precisió màxima. Arribats a aquest punt, ara toca mirar a les resistències i la més immediata la tenim en els màxims d'aquest dimarts (10.901) i sobretot i de major rellevància els 11.050 punts. En teoria per sobre dels 11.050 punts, en tancaments, tindríem un important senyal de fortalesa que s'hauria d'interpretar com un imminent atac als màxims anuals", afegeix aquest expert.

Noticias relacionadas

contador