- L'índex espanyol havia arribat a caure un 2% el divendres, però al final es va deixar un 0,19%
- La banca es va moure en aquesta línia, amb els inversors atents a Deutsche Bank
- L'entitat va obrir amb pèrdues del 9% i va acabar amb guanys del 6,39%
- Avui dilluns la borsa de Francfort no cotitza perquè està tancada per festiu
L'IBEX-35 es mou avui dilluns amb lleugeres pèrdues que l'allunyen dels 8.800 punts. Les borses comencen així amb dubtes el mes d'octubre, després de la volatilitat de setembre, i amb fortes pèrdues acumulades en l'any per a la major part dels índexs europeus, que van des del retrocés del 2% del DAX fins la caiguda del 20% de l'FTSE MIB de Milà. Entremig, el principal selectiu de la Borsa de Madrid es deixa un 10%, amb la banca sent el principal llast, i vigilant al que passi amb Deutsche Bank, que no cotitza avui a Francfort en estar tancat el mercat per festiu.
- 11.725,60
- -1,46%
Les entitats financeres de l'IBEX cotitzen a mitja sessió amb lleugers guanys, després del dia d'anada i tornada que van protagonitzar el divendres, amb pèrdues de més del 4% que van acabar esborrant, fins a acabar en positiu BBVA i pla Banco Santander. En aquest últim cas, l'entitat presidida per Ana Patricia Botín va presentar davant els inversors l'actualització del seu pla estratègic 2016-2018, en què reitera els seus objectius de benefici i dividend, però matisa els d'eficiència i rendibilitat.
També segueix sent protagonista Telefónica, que es mou amb lleugeres pèrdues després de desplomar-se un 4,04% l'última sessió. Dijous a la tarda, amb el mercat tancat, va anunciar que desisteix en la seva intenció de treure a borsa Telxius perquè considera que s'estava infravalorant la seva filial d'infraestructures de telecomunicacions.
L'IBEX es mou fins al moment en negatiu, amb dubtes i sense direcció clara. Acerinox és el valor que cau més, al deixar-se més d'un 2%, nivell a què s'acosten les pèrdues intradia de Merlin. També destaca la caiguda de l'1% d'IAG i Inditex. Al costat positiu, ArcelorMittal i Indra s'anoten un punt percentual.
Tècnicament, "els mínims de la setmana passada han demostrat actuar com a suport tant a l'IBEX-35 com a la resta d'índexs europeus", assenyala José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía. En cas de no perforar els mínims de divendres, 8.543 punts en el cas del selectiu espanyol, els índexs europeus estan en disposició d'intentar un fort rebot de curt termini.
DEUTSCHE BANK MANTÉ ELS INVERSORS ENLAIRE
El sector bancari europeu seguirà sent un factor determinant per a l'evolució de les borses
"El sector bancari europeu seguirà sent un factor determinant per a l'evolució de les borses. Divendres passat va ser aquest sector el que 'va dominar' completament el comportament dels índexs, amb 'la crisi de Deutsche Bank' com a principal referència", assenyalen els analistes de Link Securities.
Divendres el banc va obrir la sessió amb pèrdues del 9%, després de caure el dia anterior un 6% a Wall Street, però va remuntar amb els rumors que apuntaven que la multa es podria quedar en 5.400 milions. Al final, va acabar amb guanys del 6,39%. La volatilitat de l'entitat alemanya s'ha estès al sector financer europeu.
Sense aquesta referència, almenys fins a l'obertura de Wall Street amb les accions que cotitzen a Nova York, els índexs europeus deixen l'IBEX endarrerit i cotitzen amb alces que van des del 0,3% del CAC 40 francès fins a l'1% de l'FTSE 100 britànic
AIXÍ VÉNEN ELS MERCATS
Mentre els inversors vigilen amb recel la banca, sense Deutsche Bank cotitzant fins que obri Wall Street i les seves accions llistades a Nova York siguin una referència, hauran d'avaluar les novetats macroeconòmiques. Aquest dilluns hi ha una bateria de PMI manufacturer al llarg d'Europa i els Estats Units, on també es publica l'ISM manufacturer. A Espanya, el PMI se situa en 52,3 punts al setembre, màxims des de l'abril i molt per sobre dels 51 d'agost. A la Zona Euro es manté, tal com esperaven els analistes, en 52,6 punts.
Fora del Vell Continent, les borses asiàtiques han tancat amb guanys. En el cas del Nikkei japonès i el Hang Seng de Hong Kong, properes a l'1%. Mentre que el Shanghai Composite xinès es queda una mica més endarrerit.
Al mercat de matèries primeres, el petroli es mou amb guanys propers a l'1%, amb el barril tipus Brent, referència a Europa, per sobre dels 50 dòlars. Pel que fa a les divises, l'euro es mou gairebé pla respecte al dòlar.