- -5,50
- -0,05%
L'IBEX ha tancat aquest divendres amb un retrocés del 0,09%, que l'ha situat als 9.409 punts. En el conjunt de la setmana, que ha durat quatre dies per la festivitat de l'1 de maig, ha cedit un 1,03%, afectat principalment per la negra sessió que va viure dijous. El selectiu espanyol va iniciar el cinquè mes de l'any apropiant-se del sell in May and go away, amb una caiguda de l'1,59%, que el va arrossegar per sota de la cota psicològica dels 9.500 punts i amb un aspecte tècnic que no augura res de bo, que l'aproxima al suport dels 9.360 punts.
Amb els números vermells d'aquest divendres, l'IBEX s'ha desmarcat de la resta de borses europees. Només el Psi 20 ha tancat en negatiu, tot i que el retrocés ha estat més lleu que el de la borsa espanyola. Per la seva banda, l'FTSE 100 ha estat el parquet més destacat, amb una pujada del 0,44%.
CARA I CREU DE L'IBEX
El valor que més ha caigut ha estat Banc Sabadell, que ha corregit un 2,63% després de trencar a l'alça aquest dijous després de conèixer la reordenació d'oficines que durà a terme al Regne Unit. L'altra cara de la moneda han estat Siemens Gamesa (+1,65%) i Merlin Properties (+1,44%), que s'han erigit com les companyies més alcistes de la sessió.
També a l'àmbit empresarial, aquest divendres ha seguit la pluja de resultats. HSBC, el major banc europeu, ha reportat un creixement del 31% en el benefici durant el primer trimestre, per sobre de la previsió del mercat. Els ingressos s'han disparat un 5,24%. L'altra cara de la moneda la presenta Société Générale, els guanys del qual han patit una retallada del 26%, de gener a març, respecte a l'any anterior.
LA PRIMA DE RISC, EN MÍNIMS DE NOU MESOS
Al mercat de deute, la prima de risc espanyola ha baixat i s'ha situat aquest divendres a l'entorn dels 96 punts bàsics, nivell mínim des de l'agost de l'any passat. Divendres passat, abans de les eleccions generals, se situava a l'entorn dels 106 punts bàsics, de manera que ha baixat gairebé deu punts en una setmana.
Per la seva banda, al mercat de matèries primeres, el barril de cru Brent, de referència a Europa, ha pujat un 0,6% al tancament del mercat espanyol, fins als 71,19 dòlars. I al mercat de divises, l'euro s'ha apreciat un 0,21%, fins als 1,1196 dòlars.
ANÀLISI TÈCNICA
"Una vegada més l'IBEX torna a mostrar-se més feble que els seus veïns europeus. I com a mostra un botó: el nostre índex puja un 10% l'any vs. +16% que pugen de mitjana les borses del Vell Continent l'any", apunta José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.
"Tècnicament, el tenim a les portes de la zona de suport dels aproximadament 9.360 punts. Referència de preus que es correspon amb el buit alcista de principis d'abril (que es va emplenar, però no es va tancar) així com amb la base de la cadena alcista pel qual s'està desplaçant el preu durant els últims mesos", afegeix.
"No descartem que de manera puntual pugui perforar suports, ja que tenim un altre buit alcista més baix, als 9.240 punts (sessió de l'1 d'abril). A més, l'oscil·lat de moment estocàstic segueix clarament girat a la baixa i lluny de marcar lectures de sobrevenda, cosa que vol dir que en teoria el degoteig a la baixa de les últimes sessions pot tenir continuïtat. Per sobre, pel costat de les resistències, la més immediata segueix sent en els màxims anuals: els 9.588 punts", conclou l'analista.