- L'índex segueix molt a prop dels 10.600, resistència clau
L'IBEX 35 ha tancat en vermell (-0,44%) i perd la cota dels 10.500 punts (10.474) que havia aconseguit reconquistar durant la sessió d'aquest dimarts. Pràcticament tots els valors de l'índex han tancat amb caigudes, en una sessió durant la qual els números vermells s'han imposat a tot Europa.
- 11.656,60
- 0,39%
Bankia ha estat el valor més baixista després de cedir un 2,2%, seguit d'Indra (-2,12%), IAG (-1,48%) i Arcelor Mittal (-1,19%). Pel que fa a Mediaset (-0,82%), s'ha col·locat entre els valors més baixistes durant part de la sessió. El fons sobirà de Noruega (Norges Bank) ha declarat un 3,01% del grup de comunicació, així com el 4,8% de Neinor Homes (-0,76% al mercat continu).
També Mapfre ha tancat amb pèrdues (-0,91%) després que els experts de JP Morgan hagin afirmat que les seves accions no continuaran amb l'escalada que han registrat durant l'últim mes, i creuen que els desastres naturals de l'any passat danyaran els resultats de l'exercici 2017.
Meliá, que ha reconegut durant Fitur 2018 que la crisi catalana li ha costat 3 milions d'euros, ha tancat amb una lleugera caiguda del 0,08%.
En verd tot just han tancat un grapat de valors a l'IBEX, amb Cellnex (+1,65%) al capdavant. També han protagonitzat les pujades Merlin (+0,96%) i Acerinox (+0,72%).
Al Mercat Continu, NH Hotel ha pujat un 0,49% després d'anunciar el seu pla estratègic per 2019, en el qual preveu elevar el seu resultat brut d'explotació (EBITDA) un 61% més cara a 2018, fins a prop de 300 milions d'euros.
Al Continu també ha estat notícia Prisa, que ha arribat a pujar més d'un 12%, fins a marcar màxims durant la sessió als 2,94 euros. No obstant això, finalment s'ha anat desinflant fins a tancar amb una pujada del 2,86%.
EUROPA I ELS ESTATS UNITS
Els números vermells s'han imposat a les grans borses europees, que acompanyen l’IBEX a les caigudes. El DAX 30 és l'índex que més ha caigut aquest dimecres, a prop d'un 0,5%.
Amb tot, la dada més important de la jornada, l'IPC definitiu de desembre a la zona euro, ha pujat un 1,4%, en línia amb el que s'esperava. L'IPC subjacent ha quedat a l'1,1%, també en línia amb el que s'ha estimat.
Aquesta referència es coneixerà en un moment en què l'euro es troba especialment fort en el seu canvi respecte al dòlar (1,2232 a hores d'ara). Les actes de l'última reunió del BCE, en què s’anticipava un canvi de biaix i un enduriment de la política monetària, han catapultat la divisa europea durant les últimes sessions.
Des del punt de vista empresarial, al llarg d'aquesta sessió s'han publicat diferents resultats empresarials. Destaquen les xifres de Burberry, que ha facturat un 2,2% menys durant el tercer trimestre fiscal i cau un 7% en borsa després d'indicar que no creixerà fins a 2021. A més, a l'altra banda de l'Atlàntic, Goldman Sachs i Bank of America han publicat els seus resultats, ambdós llastats per la reforma fiscal de Donald Trump.
ANÀLISI TÈCNICA
Segons explica José María Rodríguez, analista tècnic de 'Bolsamanía', l'IBEX ha tornat a marcar una sessió correctiva durant la qual hi ha dues zones de control: 10.310 punts per sota, "que no és més que el buit alcista de la sessió del 5 de gener", i la "sempiterna resistència dels 10.600 punts" per dalt. Durant aquesta sessió, la caiguda s'ha centrat principalment en la banca, encara que segons Rodríguez era d'esperar alguna recollida de beneficis després de la pujada de la setmana passada.
"I mentrestant seguim a l'espera de veure si finalment som o no capaços de saltar per sobre dels màxims de novembre", explica l'expert de 'Bolsamanía'. De moment, el sectorial de bancs europeus (EURO STOXX Banks) segueix cotitzant còmodament per sobre de resistències, "de manera que el risc d'importants caigudes sembla molt limitat", afegeix Rodríguez.