crash_mercados

Nova jornada de fortes pèrdues per a l'IBEX-35, que ha baixat un 3,07%, fins a 8.013,7 punts. El selectiu espanyol ha seguit el ritme del preu del petroli i de la resta de borses europees, que han tornat a girar-se a la baixa i han posat en perill el rebot iniciat la setmana passada des dels mínims anuals (7.746 punts en el cas de l'IBEX).

Ara bé, potser més que el petroli, l’estocada definitiva per a les borses europees i també per a Wall Street ha estat la publicació d'una dada feble del sector de serveis corresponent al mes de febrer als Estats Units, la qual cosa ha reforçat el temor dels inversors d’una aturada econòmica important en la principal economia del món i ha fet revifar el fantasma de la recessió entre els operadors.

EL PMI DE SERVEIS DELS ESTATS UNITS, MOLT PER SOTA DEL QUE S’ESPERAVA

En concret, el PMI de serveis ha baixat de 53,2 a 49,8 punts. A més, el mercat esperava un lleuger repunt fins a 53,5 punts, i el que encara és més important: dades per sota de 50 punts indiquen contracció de l'activitat.

Aquest indicador havia pujat de manera ininterrompuda des del 2013, en què el mes d'octubre va caure a causa del tancament temporal del finançament governamental als Estats Units.

Encara que Markit afirma que l'aturada del sector de serveis, que suposa aproximadament dues terceres parts de l'economia nord-americana, va ser deguda, en part, al mal temps, la firma que elabora aquest indicador afegeix que «la incertesa en relació amb les previsions econòmiques ha afectat l'activitat empresarial al febrer».

JENS WEIDMANN TAMPOC NO AJUDA AMB LES SEVES DECLARACIONS

Tampoc no han ajudat el mercat les declaracions de Jens Weidmann. El president del Bundesbank alemany ha comentat que el Banc Central Europeu (BCE) ha d'anar amb compte amb la introducció de nous estímuls, ja que podrien ser contraproduents i afeblir la transmissió de la política monetària a l'economia.

Weidmann, membre del Consell de Govern del BCE, ha comentat que «el que importa per a nosaltres és que no podem produir efectes contraris als desitjats. Si amb les nostres mesures afectem l'estabilitat dels bancs i aconseguim el contrari del que volem, voldrà dir que no actuem de manera intel·ligent».

JORNADA DE RESULTATS EMPRESARIALS A ESPANYA

Pel que fa a l'actualitat empresarial, diverses companyies han presentat els seus resultats a Espanya. Dia va guanyar un 8% menys el 2015, fins a 299 milions d'euros, per l’absència d'extraordinaris.

Iberdrola va guanyar 2.421 milions d'euros el 2015, un 4,1% més, i ha elevat el dividend un 4%. Finalment, el benefici de Liberbank va augmentar un 9,9% el 2015, fins a 129 milions d'euros.

QUÈ SIGNIFIQUEN AQUESTES CAIGUDES PER ANÀLISI TÈCNICA?

«Les fortes caigudes en l'equador de la setmana han deteriorat sense cap dubte l'aspecte tècnic de molt curt termini tant de l'IBEX-35 com de la resta d'índexs europeus.

»De fet l'única cosa que ens pot salvar d'una nova fuetada a la baixa és que els buits alcistes de la sessió del 15 de febrer en els índexs europeus i en el selectiu espanyol acabin posant fre a l'hemorràgia a la baixa que impera des de principis d'any», explica José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.

«De moment cap dels índexs directors del Vell Continent no ha tancat aquest buit: estem parlant del nivell de 7.920 punts de l'IBEX-35, el de 8.967 punts del Dax (comptat), el de 2.760 punts del futur de l'Euro Stoxx 50, el de 8.991 punts del futur del Dax, el de 4.008 punts del futur del Cac 40 i el de 2.756 punts de l'Euro Stoxx 50 Total Return (SX5E).

»O, dit en altres paraules, mentre els buits esmentats no s'anul·lin (o, el que és el mateix, es tanquin) hi ha la possibilitat que les últimes caigudes, encara que han estat violentes, hagin servit per emplenar els buits alcistes pendents. Tancar-los deixaria les portes obertes a una tornada als mínims anuals, amb moltes probabilitats de continuar corregint (en el cas de l’IBEX-35 cap al nivell de 7.500 punts)», afegeix aquest expert.

contador