broker bolsa analisis
Pixabay
11.467,30
  • 27,40
  • 0,24%

Les borses europees són incapaços de mantenir l'optimisme que va sembrar en els mercats l'acostament entre els EUA i la Xina i el retard en els aranzels anunciats per a setembre i s'han agafat a les males dades econòmiques publicades per la Xina, Alemanya i l'Eurozona per caure amb força aquest dimecres (CAC: -2%; DAX: -2,2%; FTSE 100: -1,7%). L'IBEX ha perdut un 1,98% i ha tancat als 8.522 punts, en nivells mínims anuals. A més, ha esborrat les pujades del 2019. Tampoc està tenint molta sort Wall Street que registra fortes pèrdues del 2%.

La confiança de l'acord comercial va fer efecte aquest dimarts al Vell Continent, però aquest dimecres les vendes tornen a imposar-se. I amb força. L'IBEX, que s'ha vist llastat per la caiguda de gairebé el 8% que ha registrat ArcelorMittal i el sector bancari, que ha seguit patint un dur càstig amb pèrdues del 3% de mitjana. També han destacat les pèrdues de Telefónica, de més del 4%, després que JP Morgan li hagi retallat el preu objectiu.

Els responsables han estat, a més dels dubtes i incertesa que encara es mantenen per la guerra comercial, les protestes de Hong Kong i altres tensions polítiques com la crisi a Itàlia, el Brexit i l'Argentina, les males dades que s'han conegut a la Xina, Alemanya i la Zona Euro.

Aquest dimecres el país germànic ha donat a conèixer la dada del Producte Interior Brut (PIB) del segon trimestre, en què l'economia es va contraure un 0,1%, cosa que obre la porta a la recessió. L'acompliment de la major economia de l'Eurozona, a la qual es coneix com la locomotora europea ha anat en línia amb el que esperava el consens dels analistes per al període comprès entre abril i juny. Segons ha confirmat Destatis, l'organisme estadístic alemany, en termes interanuals l'economia alemanya es va mantenir plana (0,0%).

Així mateix, Eurostat ha confirmat la frenada de la zona euro. El creixement del PIB es va frenar al 0,2% durant el segon trimestre, enfront del 0,4% observat entre gener i març. En taxa interanual, tot i que l'economia de la regió de l'euro va créixer un 1,1%, aquest és, de fet, el seu menor ritme d'expansió interanual des del quart trimestre del 2013. I les dades d'ocupació confirmen que ja només creix un 1,1% interanual, després de reduir en 0,2 punts aquesta taxa. Durant el segon trimestre l'ocupació va augmentar un 0,2%, enfront del 0,4% dels tres mesos anteriors.

Tampoc han ajudat les dades de la Xina, on la inversió en actius fixos ha caigut del 5,8% al 5,7% (s'esperava un rebot) i la producció industrial ha experimentat un descens més pronunciat, del 6,3% al 4,8%, molt pitjor del que es preveia. Així mateix, les vendes al detall han baixat, del 9,8% al 7,6%. L'economia del gegant asiàtic no passa pel seu millor moment, i és que les conseqüències de la guerra comercial que manté amb els EUA s'estan deixant notar cada vegada més.

Tot i que la situació podria canviar si, d'una vegada per totes, les dues potències aconsegueixen entendre. Aquest dimarts el president nord-americà, Donald Trump, va anunciar que retardarien fins al desembre els aranzels sobre els telèfons mòbils, ordinadors portàtils, videoconsoles, joguines, roba i calçat i altres béns de consum, amb l'esperança d'amortir el seu impacte en les vendes nadalenques als EUA. El retard, de fet, afecta aproximadament a la meitat dels 300.000 milions de dòlars d'importacions xineses que estaven en el punt de mira, i que anaven a patir l'1 de setembre la imposició d'impostos addicionals del 10%. És més, fonts de l'Administració Trump van anunciar que les negociacions comercials entre funcionaris nord-americans i xinesos també es reprendran el mes que ve.

La notícia de l'acostament ha caigut bé a Àsia, on les borses han registrat pujades tot i les males dades xinesos. La més destacada, la de l'1,24% del Shenzhen, i l'índex Hang Seng de Hong Kong també ha tornat a territori positiu tot i les creixents tensions, ja que els manifestants mantenen les seves protestes a l'aeroport de la ciutat, que s'ha vist obligat a cancel·lar l'operativa dues jornades consecutives.

HI HAURÀ O NO ELECCIONS A ITÀLIA?

Al Vell Continent la desconfiança persisteix, i és que Itàlia segueix en el focus. El Senat italià va decidir aquest dimarts posposar la votació de la moció de censura presentada per la Lliga Nord de Matteo Salvini fins a la setmana que ve, cosa que frustra les expectatives del viceprimer ministre d'assaltar al poder com més aviat. Intenta capitalitzar la seva creixent popularitat a les enquestes en unes noves eleccions, tot i que tot s'ha retardat per l'oposició del que fins fa uns dies era el seu company de coalició, el Moviment 5 Estrelles (M5S). Salvini pretenia fer caure al més aviat possible el govern, però ara els de Luigi di Maio l'han obligat a esperar. Caldrà votar l'aprovació de la reducció de diputats proposta abans de procedir amb la moció. El primer ministre, Giuseppe Conte, compareixerà al Senat el dia 20 per explicar la nova situació política.

Al pla macroeconòmic, a més, aquest dimecres els inversors han de lidiar amb altres dades com la inflació de juliol a França (es va reduir a l'1,1% interanual, des de l'1,2% de juny, en línia amb el que s'esperava) i al Regne Unit, on l'IPC ha pujat al 2,1%, en situar-se per sobre de l'objectiu del Banc d'Anglaterra (BoE per les sigles en anglès). També s'ha conegut la producció industrial de l'Eurozona, que ha caigut un 1,6% el juny, pitjor del que s'esperava. En taxa interanual ha baixat al -2,6%.

Mentre que en el terreny empresarial destaquen les companyies nord-americanes: Macy's, NetApp, Nvidia i Cisco System presenten resultats.

Noticias relacionadas

contador