- 22,20
- 0,19%
L'IBEX 35 ha baixat un 1,15% fins als 8.940,10 punts, pel fet que es complica el panorama respecte a la Xina i els EUA i també respecte al Brexit. S'especula que la delegació xinesa preveu deixar Washington una nit abans del que s'esperava, cosa que no és bon senyal. A més, s'allunya l'acord del Brexit. Boris Johnson li ha dit a Angela Merkel que el pacte és "essencialment impossible" per Irlanda del Nord.
Dins del selectiu espanyol, Acciona (-5%) ha caigut amb força després d'anunciar una OPA sobre la seva participada Nordex, grup eòlic alemany de la qual controla un 30%. A més, els grans valors com Inditex, BBVA, Telefónica, Repsol, Endesa i Santander han cedit més de l'1%.
Al costat positiu, pocs títols. El més alcista ha estat Cellnex (+2,6%), després de comunicar abans de l'obertura la compra de la divisió de telecomunicacions d'Arqiva per 2.000 milions de lliures. I al Mercat Continu, Duro Felguera (+18%) ha seguit disparada davant la possible venda de la seva filial de Defensa.
A nivell internacional, Samsung ha avançat una caiguda del benefici net del tercer trimestre el 56% davant l'any previ. A més, la borsa de Hong Kong ha retirat la seva opa sobre LSE.
A altres mercats, el petroli Brent cau un 1%, fins als 57,77 dòlars, a causa de la previsió que la demanda de cru segueixi caient per la frenada econòmica mundial. A més, l'euro es deprecia un 0,1%, fins als 1,0986 dòlars. A Espanya, la prima de risc es manté en el 72 punts, mentre la rendibilitat del bo a 10 anys se situa al 0,13%.
DESACCELERACIÓ SINCRONITZADA
Durant la nit s'ha publicat el PMI Caixin de la Xina, que va quedar en 51,3 quan els economistes esperaven que es mantingués estable als 52,1. "La referència va ser la més baixa dels últims set mesos. No obstant això, els mercats de renda variable d'Àsia han guanyat terreny aquesta matinada a l'espera d'aquestes converses entre els EUA i la Xina", afegeix Madden.
A més, la nova directora gerent del Fons Monetari Internacional (FMI), Kristalina Georgieva, ha indicat que l'economia mundial ha entrat en una fase de "desacceleració sincronitzada" com a conseqüència de la paralització del comerç arran de les tensions comercials.
L'impacte acumulat en l'economia global podria suposar la pèrdua de 700.000 milions de dòlars (637.000 milions d'euros) el 2020. Segons l'FMI, un deteriorament de l'activitat més gran del previst pot fer necessària "una resposta fiscal coordinada".
BREXIT I GUERRA COMERCIAL
Un acord sobre el Brexit és "essencialment impossible". És el que el primer ministre britànic, Boris Johnson, ha dit a la cancellera alemanya, Angela Merkel. En una conversa telefònica mantinguda aquest matí, Merkel ha posat com a condició indispensable a Johnson que Irlanda del Nord ha de romandre en la unió duanera de la Unió Europea (UE).
Sobre la guerra comercial, segons informa el diari xinès South China Morning Post, el viceprimer ministre Liu He encapçalarà la delegació de la Xina als EUA, però sense el títol d''enviat especial', cosa que indica que no té un encàrrec concret del president Xi Jinping. Les previsions sobre possibles avenços en les negociacions són molt baixes, cosa que està provocant caigudes de l'1% a Wall Street.
ANÀLISI TÈCNICA DE L'IBEX 35
"Cal reconèixer que el nostre IBEX s'està movent de manera força ordenada i previsible des de la setmana passada, tant a l'hora de caure com a la de rebotar. Dit això, el que ens ha dit el preu és que de moment no pot amb la resistència més immediata, aquests 9.040-9.050 punts a la qual hem fet referència durant els últims dies. Cosa que no vol dir que no pugui més endavant. Simplement s'ha frenat on es podia esperar que ho fes", argumenta José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.
"I ara ens trobem en un moment d'indefinició màxima. Per què? Molt senzill, perquè d'una banda l'IBEX ha frenat les caigudes, al tick, al nivell d'ajust/retrocés del 61,8% de tota la pujada des els mínims d'agost. Els nostres veïns europeus han fet el mateix però des d'una mica més avall, a mig camí entre el 50% i el 61,8% d'ajustament/retrocés de l'últim gran impuls alcista. Cosa que vol dir que qualsevol possibilitat que ja hàgim vist els mínims de la correcció passa perquè es respectin els mínims de la setmana passada als 8.850 punts", afegeix aquest expert.
"Dit això, ara tenim com a resistència els màxims d'aquest dimarts als 9.070 i per sobre el buit baixista dels 9.166 punts. Finalment, m'agrada on tenim l'oscil·lador de moment estocàstic diari, això és clarament sobrevenut i a punt de creuar-se a l'alça. Diguem que les sensacions no són dolentes sempre que tots els índexs respectin els mínims de la setmana passada", conclou Rodríguez.