- 38,20
- 0,33%
L'IBEX ha perdut un 0,7% aquest divendres, el que ha rebaixat els seus guanys setmanals fins a l'1,48%. Durant la sessió d'avui, el selectiu espanyol ha marcat un màxim intradia als 9.417 punts (per sobre de la resistència dels 9.410) i, des d'aquí, s'ha desinflat. Tot i això, ha aconseguit mantenir el suport dels 9.335 en situar-se just en aquest nivell.
Per segona jornada consecutiva, Enagás (-7,2%), Red Eléctrica (-3,77%) i Naturgy (-3,37%) han estat les companyies més castigades davant la possible tisorada reguladora per part de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC).
A la banda contrària, Grifols ha estat el valor més alcista de la sessió, amb una pujada del 2,69% gràcies al seu mercat africà i la llum verda de l'FDA a Xembify, un medicament per fer front a les immunodeficiències primàries. Així, les seves accions han marcat un nou màxim històric als 27,83 euros.
INFORME D'OCUPACIÓ DELS EUA
La desocupació dels EUA ha augmentat el juny fins al 3,7%, des del 3,6% del mes anterior, de manera que es manté a prop de mínims de fa 50 anys. No obstant això, durant el sisè mes de l'any, es van crear 224.000 llocs de treball, segons les dades difoses aquest divendres pel Departament de Treball nord-americà. Després de conèixer aquesta dada, Wall Street cau al voltant d'un 0,5%.
La tensa situació entre els EUA i l'Iran ha estat també molt present. El petroli, molt condicionat durant els últims temps per aquesta circumstància, es comporta aquest divendres de manera diferent (el West Texas cau lleument i el Brent puja un 1%).
En un altre ordre de coses, cal tenir present que Grècia celebra eleccions generals diumenge. S'espera que el Partit Conservador recuperi el poder que va perdre a mans de partit d'esquerres Syriza. El Partit Conservador ha promès una sèrie de retallades d'impostos per ajudar a estimular l'economia grega, que encara es veu afectada pel llarg procés d'ajust després de la crisi del deute.
ANÀLISI TÈCNICA
"Tot i les caigudes d'aquest divendres l'aspecte tècnic no s'ha deteriorat gens ni mica. Diguem que hem perdut, això sí, una bona oportunitat per tancar el buit baixista setmanal dels 9.410 punts. El màxim de la sessió d'aquest divendres s'ha marcat als 9.417 punts i des d'aquí a poc a poc ens hem anat desinflant", ha apuntat José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.
"Això no vol dir que no puguem tancar aquest buit més endavant. Però sí, finalment no hem pogut amb la qual per a un servidor era la resistència clau: el buit baixista dels 9.410 punts. Dins l'impecable tendència alcista de les últimes setmanes, em pregunto si abans de seguir escalant posicions veurem els índexs europeus veïns tractar d'omplir els buits alcistes que van deixar aquest dilluns i que també són setmanals", afegeix.
"Ja sabeu per experiència que, encara que no tots, la gran majoria dels buits s'omplen. Cosa que deixa la porta oberta al fet que durant els pròxims dies retrocedim fins aquest suport abans d'intentar reestructurar-nos de nou a l'alça. I gairebé que com més aviat ho fem, millor", destaca l'analista.
"Com diem, la gran majoria s'omplen durant les sessions posteriors i és millor fer-ho ara que no d'aquí a un mes i des de cotes molt més altes. Amb tot, la debilitat del nostre índex és més que evident: el DAX puja un 19% l'any, l'Euro Stoxx 50, un 17%, el CAC 40, un 18%, la borsa d'Itàlia (+20%), la d'Atenes (ASE), un 45% i l'IBEX puja només un 9%, la meitat que els nostres veïns", conclou l'analista.