trump-confiant-malgre-les-derniers-tirs-nord-coreens
11.674,80
  • 38,90
  • 0,33%

L'IBEX ha salvat els 9.300 punts en reduir les seves caigudes fins al 0,84% (des de l'1,8% que ha arribat a baixar) durant a primera jornada d'aquesta setmana. La sessió ha estat baixista a Europa després de l'últim tuit de Donald Trump -d'aquest diumenge a la tarda- en què el president nord-americà amenaça la Xina amb un augment, aquest mateix divendres, dels aranzels actuals sobre béns xinesos per valor de 200.000 milions del 10% fins al 25%. També ha amenaçat amb imposar impostos del 25% sobre altres 325.000 milions en béns xinesos "en breu".

Dels 35 valors del selectiu, només 5 han tancat a l'alça. ACS ha liderat les pèrdues (-3,5%) després que la seva filial australiana CIMIC es deixés un 7% al mercat d'aquest país a suscitar una companyia d'anàlisi de Hong Kong dubtes sobre els resultats d'aquesta empresa el 2018.

L'han seguit les accions de CIE Automotive, Técnicas Reunidas i ArcelorMittal amb caigudes del 3,4% i 2,5%, respectivament, especialment penalitzades per l'augment de les tensions comercials.

L'anunci de Trump suposa un gir en les negociacions entre la Xina i els EUA, que semblaven ben encaminades, i ha tingut un impacte immediat als mercats.

Les caigudes del sector automobilístic han superat el 3%, amb un acusat descens per a empreses com Volkswagen (-1,6%), BMW, (-2,2), Daimler (-2%). Al seu torn, totes les borses europees han caigut amb força (CAC: -1,2%; DAX: -1,1%; FTSE Mib -1,6%) i les places asiàtiques han viscut una jornada negra, amb retallades del 6% per al Xangai del 7% d per al Shenzen i del 3% per al Hang Seng. Ara estan en l'aire les negociacions que estava previst que es reprenguessin aquesta setmana entre les dues parts a Washington. S'especula que la Xina podria retirar-se'n, però alguns mitjans xinesos apunten que el viceprimer ministre, Liu He, retardarà fins dijous dijous les reunions però no les cancel·larà i viatjarà als EUA.

"Sabem per experiències passades que aquesta podria ser una de les infames tàctiques de negociació de Trump, però hi ha altes possibilitats que aquesta vegada li surti malament. La Xina podria cancel·lar el viaje de Lui He en una actuació que demostra que clarament no està impressionada per la perspectiva de negociar amb una arma apuntant-la cap. Tot d'una, el risc d'una veritable guerra comercial ha augmentat dràsticament, i els mercats ho estan reflectint", assenyala Jasper Lawler, responsable d'anàlisi de London Capital Group.

El petroli se suma a la 'festa' en els primers compassos amb caigudes del 2% després de les noves amenaces de Trump. Encara que segons ha avançat la jornada, el Brent d'Europa ha aconseguit moderar-se(-0,3%) "La perspectiva que mesos de converses comercials es vegin desbaratats per Trump ha suscitat preocupació sobre la futura demanda de cru", afegeix Lawler.

Davant d'això, l'or avança posicions, encara que de forma tèbia, i tracta de recuperar els 1.300 dòlars (1.283 dòlars).

I EL IBEX?

L'IBEX s'enfronta aquesta setmana a una nova onada de resultats del primer trimestre, aquest dilluns al tancament del mercat ho farà Ence. Dimarts, serà el torn per a Endesa, Grifols, Siemens Gamesa, Cellnex i Viscofan. I per la seva banda, els resultats de Telefónica es coneixeran divendres mentre l'operadora segueix donant mostres de debilitat. Molt atents al suport dels 7,20 euros.

Això, després que la setmana passada l'índex espanyol donés clares mostres de debilitat. "El nostre índex puja al voltant d'un 8% l'any enfront del 16% que es revaloren, de mitjana, la resta de borses europees. Tècnicament, ha trencat el suport dels 9.360 punts. A més, l'oscil·lador de moment estocàstic segueix clarament girat a la baixa i lluny de marcar lectures de sobrevenda, cosa que no és un bon senyal", adverteix José María Rodríguez, expert de Bolsamanía.

En altres assumptes empresarials, cal destacar que LetterOne ha anunciat l'eliminació per complet de la condició d'acceptació mínima de l'OPA sobre DIA.

Finalment, pel que fa a l'agenda d'aquest dilluns, cal recordar que és festiu al Regne Unit i el Ftse100 roman tancat. A més, els PMI serveis i compostos d'abril a Europa han sortit, en general, millor del previst. El PMI compost de la Zona Euro ha quedat en 51,5 enfront del 51,3 esperat. No obstant això, a Espanya, el PMI serveis va caure a 53,1 des de 56,8, la pitjor lectura de la dada dels últims set mesos.

ANÀLISI TÈCNICA

"Si recordeu, a finals de la setmana passada dèiem que tot i que el nostre IBEX no havia perforat cap suport, el que no ens acabava d'agradar és que l'oscil·lat de moment estocàstic estava clarament girat a la baixa i lluny de mostrar cap sobrevenda, de manera que concloíem que el normal és que les caigudes tinguessin continuïtat" ha explicat, José María Rodríguez analista tècnic de Bolsamanía.com.

"Encara que no ens enganyem, no esperàvem d'una obertura fortament a la baixa i deixant un buit baixista (que pot acabar sent setmanal) als 9.410 punts, ara primera resistència important. Un altre potencial suport de molt curt termini el trobem als 9.200 punts, per on passa l'MM200 diària. Dit això, el tancament no ha estat tan dolent després de tot, ja que aquest ha tancat lluny dels mínims del dia però el buit baixista es manté".

"Cosa que vol dir que el primer senyal de fortalesa a curt termini passa per tancar o el que és el mateix anul·lar el buit d'aquest dilluns. Dit això, en teoria simplement estaríem assistint a una correcció/ajust proporcional de les importants pujades prèvies, ja que tot i les caigudes d'aquest dilluns l'índex continua dibuixant mínims i màxims creixents. I així no cau" ha conclòs.

Noticias relacionadas

contador