- Els resultats de DIA han estat una altra de les claus de la sessió DIA també suposen una referència per als inversors
- Repsol ha anunciat la venda d'un 20% de Gas Natural a CVC
L'IBEX 35 lidera els guanys a Europa després de tancar amb una pujada del 0,54%, fins als 9.876 punts, impulsat per les alces de Telefónica, que s'ha revalorat un 3,8% després de la presentació dels seus resultats, la pujada més gran des de desembre de 2016.
- 11.843,00
- 1,46%
Les accions de l'operadora han cotitzat en verd durant tota la sessió després d'anunciar que va augmentar el seu benefici net en un 32,2% el 2017, fins als 3.132 milions d'euros. La companyia ha assenyalat que les xifres de l'any passat es caracteritzen per la seva "solidesa i creixement, tant operatiu com financer, així com la forta reducció del deute, i tot això en un context d'acceleració en el desplegament de xarxes de banda ampla ultra-ràpida". El deute es va reduir en 3.000 milions d'euros, mentre que l'operadora ha confirmat el dividend per 2017 i ha especificat el que pagarà als seus accionistes el 2018.
DIA ha estat el segon valor més alcista de la sessió (+2,9%) després d'haver presentat també els resultats aquest dijous després d'una sessió carregada de volatilitat i durant la qual ha arribat a pujar més d'un 4%. El resultat net atribuït de DIA va baixar un 37,0% el 2017, fins als 109.600.000 d'euros. La companyia ha explicat que aquesta caiguda es deu a "les majors pèrdues registrades a les activitats discontinuades de la Xina" durant l'any passat. No obstant això, la clau dels seus comptes està en la reducció dels seus marges. El conseller delegat de DIA, Ricardo Currás, ha indicat que "2017 ha estat el primer any que no hem assolit els nostres objectius des que vam sortir a borsa el 2011".
Aquestes dues referències -sumades a la notícia de la venda d'un 20% de Gas Natural (+1,83%) per part de Repsol (+0,75%)- han estat les principals claus per al selectiu, que es queda a les portes de la resistència dels 9.900 punts. En verd també han destacat les pujades d'Enagás (+1,93%,).
Els títols més baixistes han estat els d'ACS (-1,33%), que segueixen caient mentre la CNMV segueix allargant l'espera per concedir el vistiplau a la seva opa per Abertis. També destaquen les pèrdues de Caixabank (-0,96%) i Acerinox (-0,58%).
Al mercat continu ha estat notícia Prisa, que tanca amb una caiguda del 4,21%, després que el mexicà Carlos Fernández, el libanès Joseph Oughourlian i l'israelià Zev Marynberg s'hagin convertit en els nous referents del seu accionariat després de l'última ampliació de capital.
WALL STREET I EUROPA
Després d'aquests moviments, l'IBEX 35 'agafa aire' després de les caigudes d'aquest dimecres, durant una setmana marcada pels vaivens a les borses mundials. A Europa, els números vermells han protagonitzat la sessió fins a pocs minuts abans del tancament, quan el CAC 40 s'ha capgirat per tancar amb lleus guanys.
Aquest panorama d'incertesa augmenta després del que va fer aquest dimecres Wall Street, que va tancar amb caigudes. Després de pujar amb força poc després de la publicació de les actes de l'última reunió de la Reserva Federal dels Estats Units (Fed), els principals índexs nord-americans es van donar la volta per tancar en vermell.
Les actes de la Fed van mostrar un especial optimisme sobre el panorama econòmic durant la seva última reunió del 30 i 31 de gener. "La majoria dels participants van afirmar que una perspectiva més sòlida sobre el creixement econòmic augmentava la possibilitat que una trajectòria ascendent gradual dels tipus sigui apropiada", assegura el document. Les previsions de la Fed situen tres pujades dels tipus per a aquest exercici, amb el mercat apuntant el març com a primer esglaó de les seves polítiques.
Al terreny macro, aquest dijous s'ha conegut l'IFO a Alemanya de febrer. L'IFO valoració actual ha quedat en 126,3, per sota del que s'esperava (127,0). L'IFO clima de negoci s'ha situat en 115,4 enfront del 117,0 estimat.
ANÀLISI TÈCNICA
"L'IBEX recupera el perdut durant la sessió prèvia i aconsegueix aguantar el tipus a prop de la resistència més immediata, la dels 9.900 punts", resumeix José María Rodríguez, analista tècnic de 'Bolsamanía'. Segons explica l'analista, per seguir donant continuïtat al rebot o, almenys, pujar fins a la següent resistència (10.065 punts), cal veure si el selectiu aconsegueix tancar en espelmes setmanals i "amb contundència" per sobre dels 9.900 punts.
Rodríguez assenyala el positiu comportament de Telefónica que, a diferència d'altres ocasions, ha donat suport al selectiu. "Després de la violenta correcció alcista d'aquest dijous, Telefónica ens torna a confirmar un altre nou mínim creixent setmanal, que no és poca cosa", assenyala. "Sembla que alguna cosa està començant a canviar després de molt temps en l'operadora", opina l'analista.