• L'euro es dispara per sobre dels 1,197 dòlars
  • Només Siemens Gamesa, Colonial, Mediaset i Cellnex han acabat en verd
ep bolsa madrid ibex 35 parque

L'IBEX 35 tanca amb caigudes del 0,57%, cosa que l’ha fet acabar la sessió als 10.285,9 punts, mínims des del passat 11 d'agost. Les borses europees han arrencat aquesta setmana amb caigudes properes al mig punt percentual de mitjana després del simposi de Jackson Hole, que va acaparar l'atenció durant les últimes setmanes. Els banquers centrals no van deixar pistes sobre el futur de la política monetària, però després dels discursos de Janet Yellen (Reserva Federal -Fed-) i Mario Draghi (Banc Central Europeu -BCE-), l'euro va escalar per sobre dels 1,19 dòlars, cosa que va arrossegar cap als números vermells els principals índexs de les borses europees.

  • 11.656,60
  • 0,39%

Tot i que no van fer esment sobre les properes pujades de tipus i la reducció del balanç en el cas de Yellen, o de la retirada futura del programa de compres d'actius en el cas de Draghi, sí que van deixar un missatge clar per Donald Trump: no seria positiu revertir les reformes sobre regulació i supervisió del sistema financer ni desenvolupar mesures proteccionistes.

Enmig dels discursos dels presidents de la Fed i del BCE, la divisa europea es va disparar fins a marcar un nou màxim anual -i de dos anys i mig-, enfront del dòlar. Dins de l'atonia típica de l'estiu, amb menor volum de negociació, l'encreuament entre aquestes dues divises ha estat l'únic motiu de ruptura de la tranquil·litat per a les principals borses.

Aquest dilluns, l'euro cotitza amb una revaloració del 0,4%, després de començar el dia amb pujades, als 1,1976 dòlars. La divisa comunitària ha estès el seu recent avanç fins a un nou màxim de més de dos anys i mig, des del 30 de desembre del 2014.

Entre els valors que més han caigut durant la sessió d'aquest dilluns destaca ACS amb un retrocés de l’1,75%, Grifols s'ha deixat un 1,57% i Viscofan s'ha reduït un 1,36%. Entre els valors que han pujat es troben només quatre: Siemens Gamesa i Colonial amb un avanç del 0,36%, Mediaset Espanya amb una revaloració del 0,24% i Cellnex al 0,11%. Entre els pesos pesants, Inditex s'ha deixat un 1,21%, el quart valor que més s'ha deixat, Telefónica ha caigut un 0,88%, Santander, un 0,44%, Iberdrola, un 0,43% i BBVA, un 0,38%.

Al mercat de deute, el bo espanyol a 10 anys cau amb una rendibilitat de l’1,6%. Mentrestant, al mercat de matèries primeres el petroli es mou amb retrocessos. El Brent cau un 1,3% fins als 51,75 dòlars i el West Texas perd un 2,6% fins als 46,6 dòlars, a causa dels danys causats per l'huracà Harvey, que ha causat cinc víctimes mortals i ha obligat a tancar refineries de petroli als EUA.

Mentre que a les borses asiàtiques, nit de guanys de l'1% per al Shanghai Composite xinès i del 0,4% per al Hang Seng de Hong Kong. El Nikkei japonès ha acabat pla i l'ASX i el Kospi coreà amb pèrdues al voltant del mig punt percentual. El Wall Street cotitza, al tancament de les borses europees, amb signe mixt. L’FTSE 100 de Londres no ha obert aquest dilluns.

Entre les referències macro del dia, el més important ha estat la massa monetària de l'Eurozona que va pujar un 4,5% interanual al juliol davant del 4,9% esperat pel mercat i el 5,05% anterior. Els préstecs privats de l'Eurozona van ascendir un 2,6% interanual enfront del 2,7% esperat pel mercat i el 2,6% anterior. Als Estats Units es publicarà l'índex de la indústria manufacturera de la Fed de Dallas i hi haurà emissions del Tresor de bons a tres i sis mesos, i de tres i cinc anys.

José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, apunta que "durant les últimes sessions l'IBEX 35 s'està movent en un rang de preus més estret del que és habitual i amb un volum de negociació dels més baixos de l'any. Com podem observar en el gràfic diari adjunt, al final els rebots es queden en això, simples rebots dins d'un moviment lateral-baixista pel qual es va desplaçant els preus des de fa quatre mesos. Com a zona de resistència més immediata tenim els 10.444 punts i com a suport, els 10.250 i la base del canal, ara als 10.180 punts".

"L'índex consumeix més temps que profunditat a l'espera que en algun moment tinguem un catalitzador que faci que els preus siguin capaços de deixar enrere el moviment baixista dels últims mesos. Mentrestant més del mateix: alts i baixos continus però al final sempre amb una direcció clara, cap avall", comenta Rodríguez.

Noticias relacionadas

contador