- Només Siemens Gamesa ha tancat amb pèrdues de l’1,18%
- La resta de borses europees també s'ha sumat al verd i Wall Street cotitza també amb guanys
Després d'una setmana marcada per la tensió geopolítica protagonitzada pels Estats Units i Corea del Nord, els mercats s'han animat amb pujades destacades. L'IBEX 35 s'ha revalorat aquest dilluns un 1,73% i tanca als 10.461 punts, la seva major pujada des del passat 24 d'abril, l'endemà de la primera volta de les eleccions a França, quan va guanyar el centrista Emmanuel Macron davant la candidata ultradretana Marine Le Pen.
- 11.656,60
- 0,39%
Banc Sabadell ha liderat els guanys a l'índex espanyol amb una revaloració del 3,56%. Després el banc català s'han situat ACS (+3,15%) i Enagás (+2,91%), als quals també s'han volgut sumar els 'pesos pesats' del selectiu espanyol com Telefónica (+2,66%), Iberdrola (+2,42%) i Banc Santander (+2,23%). A l'altre costat de la taula, Siemens Gamesa ha retrocedit un 1,18%, i ha estat l'únic valor que ha acabat en vermell, mentre que Cellnex ha tancat pla. Els bancs durant bona part de la jornada i els 'pesos pesats' al tram final han tirat del selectiu, que surt de mínims d'abril.
La resta de borses europees també ha tancat amb guanys que van des del 0,6% de l'FTSE britànic fins a l’1,26% del DAX alemany. Wall Street també cotitza amb pujades destacades, el Nasdaq i l'S&P 500 per sobre de l'1%. Divendres passat també va tancar amb els seus tres principals índexs lleugerament en positiu, en una setmana marcada per la tensió geopolítica entre Corea del Nord i Estats Units.
A Àsia, també ha estat un jornada positiva, excepte per al Nikkei. El selectiu japonès ha obert de nou aquest dilluns després de prendre un descans divendres passat pel Dia de la Muntanya al Japó. L'índex ha retrocedit un 1% fins als 19.528 punts, el nivell més baix des del 18 de maig, i encadena quatre jornades consecutives de pèrdues. El producte interior brut (PIB) del Japó va créixer un 1% durant el segon trimestre de l'any (abril-juny) respecte al trimestre anterior, impulsat pel creixement del consum. El consum intern, principal pilar de l'economia japonesa, va augmentar un 0,9% en relació al trimestre gener-març. Però la resta d'índexs asiàtics han acabat en positiu.
Els inversors han posat, de moment, cap a les vendes. La setmana passada, les caigudes en renda variable es van transformar en pujades dels actius considerats com a refugi. Així, l'or es va revalorar prop d'un 3% en tres dies fins als 1.293 dòlars, la rendibilitat del bo alemany a 10 anys va disminuir per sota del 0,4% i el ien es va apreciar fins als 109,6 iens per dòlar. Una tendència que, per ara, no continua aquest dilluns. Per la seva banda, la rendibilitat del bo espanyol a 10 anys ha caigut fins al 1,418%.
Al mercat de matèries primeres, el petroli cotitza amb lleus caigudes, amb el Brent als 51,7 dòlars i el West Texas a prop dels 48,5 dòlars. La setmana passada l'informe mensual de l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) va posar fre a la recuperació dels preus, en mostrar que el càrtel va incrementar la seva producció al juliol, prop del límit superior del rang marcat com a objectiu per al grup entre els 32,5 milions i els 33 milions de barrils diaris de cru. Pel que fa a les divises, l'euro corregeix lleument i perd el nivell dels 1,18 dòlars.
Al terreny macro, escasses referències per als inversors. Durant la nit es van publicar les estadístiques de producció industrial i vendes al detall a la Xina, amb alces del 10,4% i del 6,4% interanual respectivament, en els dos casos per sota del que esperaven els analistes.