• El petróleo cae casi un 3% en una jornada bajista para las materias primas
  • Las metalúrgicas son los valores que más caen en el Ibex 35
  • Los bancos también cotizan en negativo con la atención en Italia
panico bolsas

L'aversió al risc ha tornat a disparar-se al mercat amb vendes en renda variable i en la lliura, sempre amb el Brexit i la incertesa sobre el procés de fons. Els inversors han optat per augmentar les posicions en actius refugi com els bons alemany i nord-americà. L'Ibex 35, en línia amb la resta d'índexs europeus, es deixa gairebé un 2%.

  • 11.473,90
  • 0,33%

Així, el selectiu de la Borsa de Madrid posa en perill els 8.100 punts, i es mou com el DAX alemany i el CAC 40 francès. A Londres, el FTSE 100 es desmarca de la resta i s'anota entorn del mig punt, enmig de noves fortes caigudes per part de la lliura, que retrocedeix més d'un punt percentual respecte de la lliura i a l'euro. Estem així davant “una sessió de presa de beneficis generalitzada, seguint el deixant d'aquest dilluns a Europa i de la matinada a Àsia (Nikkei -0,78% i Hang Seng -0,82%)”, expliquen els analistes de Bankinter. A Wall Street, els principals índexs obren amb retrocesos superiors al mig punt.


Tècnicament, el moviment correctiu inicial que veiem aquest dimarts encaixa perfectament amb un ajust proporcional després d'un ral·li del 9,88%, explica José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía. Però el que ha quedat clar, adverteix, és que hi ha un important buit a la baixa de la sessió del Brexit en els 8.885 punts, i que "no serà fàcil anul·lar-lo".


Els inversors estaven aquest dimarts pendents del Banc d'Anglaterra, que ha publicat l'Informe d'Estabilitat Financera, i de la roda de premsa posterior del seu governador, Mark Carney. Al citat document, l'autoritat monetària anuncia una retallada amb efectes immediats dels requisits de capital davant riscos anticíclics per als bancs fins al 0,0% des del 0,5%. "Hi haurà un període d'incertesa i d'ajust arran del resultat de la consulta. Es necessitarà temps perquè el Regne Unit estableixi noves relacions amb la Unió Europea i la resta del món. Cal esperar que hi hagi volatilitat als mercats i a l'economia mentre es desenvolupa el procés", afirma l'informe, segons recull CNBC.


EMPRESES: TELEFÓNICA, ACERINOX, BANCS ITALIANS...


Telefónica és un altre valor que cal vigilar, després que Bloomberg publiqués un article en el qual citant una persona amb coneixement directe de la situació, afirma que Álvarez Pallete "està obert a reduir el dividend si és necessari per preservar l'efectiu, reduir el deute de 50.200 milions d'euros i mantenir el ràting de crèdit". Des de Telefónica han evitat realitzar qualsevol declaració sobre aquest tema, però es remeten a les declaracions referent a Álvarez-Pallete. El president de la ‘teleco’ ha reafirmat l'objectiu de dividend. Ho va fer en ser nomenat president en substitució de César Alierta, i l'operadora va tornar a fer-ho al maig quan es va bloquejar la venda d'O2 per part de Brussel·les.


"No veiem cap risc per a la qualificació de Telefónica i sí opcions suficients per defensar la seva valoració sense necessitat de retallar el seu dividend", expressen els analistes de Citi en un informe, en el qual destaquen que s'han moderat els riscos des de Llatinoamèrica i també sofreix menor competència en diversos mercats clau. Així, recomanen comprar i atorguen un preu objectiu de 13,5 euros, la qual cosa suposa un potencial de revaloració de més del 56% respecte al seu preu actual en 8,6 euros, amb baixada aquest dimarts de prop d'un 2% a mitja sessió.
El petroli cedeix gairebé un 3% i el barril Brent, referència a Europa, perd els 49 dòlars en un dia de tendència a la baixa per a les matèries primeres, i que castiga Acerinox, que es deixa més d'un 4% i encapçala les pèrdues de l'Ibex. L'altra metal·lúrgica, ArcelorMittal, cedeix entorn d'un 3%.


Els bancs tornen a sofrir en borsa, amb Sabadell i Popular corregint més d'un 3%, amb la incertesa del Brexit i els dubtes entorn del sector financer italià de fons, on Monte dei Paschi di Siena es desploma un 8%, encara que entitats com Unicredito o Intensa pugen més d'un 3%. Goldman Sachs destaca, entre els principals riscos que estan afectant les ràtios de capital dels bancs italians, la persistent falta de rendibilitat i la "contínua deterioració" dels seus actius tòxics, en major mesura que en altres països.


ECONOMIA


En termes econòmics, els inversors analitzen una bateria de dades PMI de la consultora Markit publicada a Europa. A Espanya, la dada del sector serveis se situa en 56,0 punts, per sobre dels 55,4 punts del mes anterior i dels 55,3 que projectaven els analistes, i reflecteix el major augment de l'ocupació en nou anys. El PMI serveis de la zona euro, per la seva banda, s'incrementa en quatre desenes fins a 52,8. El mercat anticipava la xifra de 52,4.


Així mateix, l'activitat del sector privat de la zona euro ha alentit la seva expansió durant el segon trimestre de l'any fins al seu menor ritme des de finals de 2014, segons constata el PMI compost, la mitjana del qual va ser de 53,1 punts des dels 53,2 dels tres mesos anteriors, suggerint un creixement del PIB de la regió del 0,3% en aquest període.

contador