- -31,60
- -0,28%
L'IBEX ha augmentat les pujades aquest dimarts (+1,26%. 9.484 punts) gràcies al rebot de Telefónica, que ha pujat un 3,76% després de caure un 6% en les últimes quatre sessions. La resta d'Europa també cotitza en verd i intenta recompondre després de la patacada de la passada sessió per la crisi sanitària a la Xina.
L'augment de casos per coronavirus (ja són més de 100 els morts i més de 4.500 els infectats) segueix pesant. Més enllà de la terrible tragèdia personal, a l'àmbit econòmic l'impacte ja es deixa notar. No obstant això, els experts confien que sigui de curt termini i en què les coses es recuperin en un parell de mesos gràcies, principalment, a la rapidesa amb què estan actuant les autoritats.
"Creiem que és millor esperar que l'augment del nombre de casos s'alenteixi abans de tornar a ser positius sobre els mercats. Sabem que hi ha un període d'incubació de 14 dies i que el virus es pot transmetre quan el subjecte no en mostra símptomes. Podríem estar a la cúspide d'un altiplà o davant d'una escalada massiva en el nombre de casos", adverteixen els experts de London Capital Group.
Les aerolínies estan caient amb força per la crisi sanitària a la Xina. Als descensos vistos a Europa, cal sumar les caigudes a les companyies asiàtiques. Korean Air Lines s'ha enfonsat un 7%. L'australiana Qantas Airways ha caigut un 5%.
Aquí a Espanya, la notícia són els resultats de Bankia. El benefici de l'entitat ha baixat un 23% el 2019 a causa de l'esforç "molt important" en provisions, tal com ha assenyalat el mateix banc. Bankia no ho està fent bé en borsa en aquesta arrencada d'any. Aquest dimarts ha baixat durant bona part del matí per finalment tancar amb una pujada del 0,75%. Avui, durant la roda de premsa, José Ignacio Goirigolzarri ha remarcat que no hi ha cap fusió sobre la taula.
En un altre ordre de coses, el Brexit torna a ser protagonista a la setmana durant la qual es compleix el termini (31 de gener) perquè es faci efectiva la sortida del Regne Unit de la UE. Arrencarà llavors un període de transició en què les dues parts treballaran en l'ambiciós -i per a alguns impossible- objectiu d'acordar un nou acord de lliure comerç abans que acabi l'any.
El negociador cap del Brexit de la UE, Michel Barnier, ha advertit aquest dilluns al Regne Unit que el bloc "mai, mai, mai" comprometrà la integritat del seu mercat únic i va acusar Gran Bretanya de subestimar el cost de la sortida.
Pel que fa a les notícies corporatives, se segueix parlant de la marxa de Jordi Sevilla de REE per les seves diferències amb el govern de Pedro Sánchez. La ministra portaveu, María Jesús Montero, ha dit que encara no hi ha un substitut per a Sevilla.
Al pla macro, l'atur a Espanya baixa en 112.400 persones el 2019, el seu menor descens des del 2013, i es creen 402.300 llocs de treball.
ANÀLISI TÈCNICA
"Les importants pujades d'aquest dimarts encaixen dins dels paràmetres normals tenint en compte que aquest dilluns vam caure just el doble del que hem pujat avui. Es diria que, a priori, estem davant d'un simple retrocés temporal a aquells nivells que fins no fa molt van actuar de suport i ara poden fer-ho com resistència", explica José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamania.
"Encara que poguéssim col·locar-nos per sobre de la resistència dels 9.465 punts el realment important està en el buit baixista d'aquest dilluns que podria acabar sent setmanal, als 9.562 punts", matisa.
"Per, d'alguna manera, esborrar d'un cop de ploma l'espelma correctiva d'aquest dilluns, necessitem que el selectiu tanqui per sobre dels 9.562 punts, i si pot ser en espelmes setmanals millor que millor. No fos cas que simplement estiguem rebotant amb la intenció d'omplir total/parcialment aquest buit per des d'allà agafar embranzida a la baixa", finalitza l'expert.