• Els valors relacionats amb el petroli com Repsol i Técnicas Reunidas i les matèries primeres com Arcelor i Acerinox
  • El selectiu té el seu suport més proper als 10.600 i una resistència als 11.050 punts
ep bolsa madrid ibex 35 parque

L'IBEX 35 tanca amb caigudes del 0,95% i perd els 10.800 punts (10.746,10 punts) després de dues jornades consecutives de pujades i ha liderat les pèrdues entre la resta de borses europees. Els parquets europeus s'han mogut des del descens del 0,19% al CAC 40 francès fins al FTSE 100 britànic que ha caigut un 0,54%.

  • 11.659,20
  • 0,35%

Les majors caigudes han estat per valors relacionats amb les matèries primeres, el mineral de ferro i el petroli que pateix la major caiguda de l'any a causa de l'excés d'oferta. El barril de Brent, de referència a Europa, descendeix al tancament del mercat un 2,5% fins als 45,7 dòlars i el West Texas, un 2,9% fins als 42,9 dòlars.

ArcelorMittal ha estat el 'fanalet vermell' de la sessió, després que Citi hagi estimat que el preu del mineral de ferro caurà aquest any i el 2018. Gamesa, per la seva banda, s'ha deixat un 2,93% després de la celebració de la seva junta d'accionistes, durant la qual ha aprovat un dividend de 0,11 euros bruts per títol amb càrrec als beneficis de 2016. Les recomanacions de compra dels analistes seguides per FactSet han disminuït des d'una recomanació de compra del 73% de finals de l'any passat fins al 44% actual. Repsol ha baixat un 2,17% i Técnicas Reunidas, un 1,83%.

El sector financer, clau en l'índex en ponderar a prop d'un 40%, també ha frenat l’IBEX 35. Banc Sabadell ha caigut un 2,08%, Bankinter, un 1,68% Bankia, un 1,42%, CaixaBank, un 1,29%, Santander, un 1,16% i BBVA, un 0,95%.

El valor més alcista d'aquest dimarts ha estat Endesa amb una alça del 0,97%, Meliá Hotels, un 0,63% i Amadeus, un 0,61%. Només han acabat en verd cinc valors entre ells Red Eléctrica i Viscofan, mentre que Grifols ha tancat pla.

Un altre valor que serà protagonista aquesta setmana és DIA, que celebra aquest dimecres i dijous el seu tercer Capital Market Day (presentació davant d’inversors institucionals) amb l'objectiu de convèncer el mercat que els baixistes, que controlen més del 20% de l'empresa a través de les seves posicions curtes, no tenen raó. Les accions de la cadena de supermercats han baixat un 1,76%.

Aquest dimarts, els inversors compten amb escasses referències macro, tot i que han pogut seguir la presentació de l'informe anual del Banc d'Espanya pel seu governador, Luis María Linde, al Congrés, que ha defensat que el Popular va ser solvent fins a 48 hores abans de la seva intervenció i que el problema va ser de liquiditat.

A més, el ministre Luis de Guindos ha parlat a Santander, on ha assegurat que l'economia espanyola "està creixent a un ritme del 4% anual durant el segon trimestre".

A Alemanya s'ha publicat l'índex de preus de producció, amb una caiguda mensual del 0,2% al maig, però amb una pujada interanual del 2,8%. En ambdós casos, una dècima per sota del que s'esperava. A l'Eurozona el compte corrent va obtenir un saldo positiu de 22.000 milions d'euros a l'abril, tot i que menys del que s'esperava pel consens d'analistes de Reuters. Al seu torn, el Tresor espanyol ha col·locat 3.465.000 d'euros en lletres a 3 i 9 mesos amb tipus negatius.

Al Regne Unit, el governador del Banc d'Anglaterra, Mark Carney, ha apuntat que no és el moment per pujar els tipus d'interès.

Al mercat de divises l'euro cau lleument fins als 1,1127 dòlars. A Wall Street, els principals índexs cotitzen amb lleus descensos després de marcar ahir nous màxims històrics en el cas del Nasdaq per l'impuls de les grans tecnològiques.

José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía apunta que "l'IBEX 35 continua desplaçant lateralment, dins d'un moviment que sembla estar estrenyent i construeix, per tant, màxims decreixents i mínims creixents, o el que és el mateix 'triangulant'. De fet, es pot dir que tot el que succeeixi dins el rang de preus comprès entre els 10.600 per baix (suport) i els 11.050 punts (resistència) no té cap interès. Només quan el preu salti per dalt o abandoni la base del triangle tindrem més pistes sobre del que pot ser el següent moviment en tendència en el selectiu. La veritat és que no ens atrevim amb les resistències però tampoc hi ha ganes de perdre suports".

Noticias relacionadas

contador